Bábszínházi világnap március 21-én: 15 szuper program Budapesten és vidéken, amit imádni fognak a gyerekek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Bábszínházi világnap március 21-én: 15 szuper program Budapesten és vidéken, amit imádni fognak a gyerekek Március 21. Bábszínházi világnap, amelyet a bábművészet képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek. Nézd meg, milyen programokkal várnak ma a Bábszínházi világnapon a fővárosban és vidéken. Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábművészet világnapja is, amelyet a bábművészet határon inneni és túli magyar nyelvű képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek nagyszabású eseménysorozattal - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a célok továbbra is változatlanok: az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó, a színházi életben egyre nagyobb teret nyerő műfaj megerősítése, képviselőinek - a legfiatalabb generációnak és a már régóta a pályán levőknek - a bemutatása, továbbá a bábszínház helyének megerősítése az adott településen, a lakók elhivatottságának növelése bábszínházuk és a műfaj iránt.

A világnapon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is.

Budapesten, a vidéki bábszínházakban és a határon túl is számos programmal várják az érdeklődőket - ezekből hoztunk neked egy kis válogatást!
 

15 szuper program a Bábszínházi világnapon - ide menjetek el a gyerekekkel Budapesten és vidéken


Debrecen: A családokat a Vojtina Bábszínház művészei 13:00-17:00 óra között interaktív játékokkal várják a bábszínház előtti téren, ahol a gyermekek belebújhatnak a jelmezekbe, és megnézhetik, megtapinthatják a különböző mesehősöket megformáló bábokat is.

A Vojtina művészei 14:30-tól fellépnek a Debreceni klinika gyermek hemato-onkológiai osztályán is, ahol előadják a Szerencsés János című darabot.

A város főterén, illetve a Piac utcán performanszokkal szórakoztatják a járókelőket. A Sétáló bábolda című program keretében az intézmény munkatársai "utcára viszik" az előadások életnagyságú bábjait, amelyeket bárki megnézhet, megérinthet, és érdekes kulisszatitkokat is megtudhat róluk.

Kaposvár: Kaposváron minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt, hogy a városban bábszínház épül.
 
Győr: A győri Vaskakas Bábszínház nem egyedül ünnepel: a bábművészet vendége a tánc lesz. Délután a Víz, víz, tiszta víz - fröcskölő táncok 18 lábra című előadás látható.

Pécs: A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben működő Bóbita Bábszínház kedden 10 és 14 órai kezdettel tartják a Bóbita Terülj, terülj, asztalkám című hagyományos kesztyűbábos technikával előadott, paravános, élő zenével kísért produkcióját.

Délelőtt fél 12-kor, illetve délután fél 4-kor bábszínházi séta is indul, amelyen a résztvevőket az intézmény nagyközönség számára ritkán látható részeire kalauzolják. Megismerkedhetnek a kulisszák mögött, valamint a bábkészítő műhelyekben folyó munkával és ellátogathatnak a raktárakba is.

Veszprém: A veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának művészei gólyalábon kilátogatnak a piacra, ahol rövid jeleneteket adnak elő.
A vásárcsarnokban megelevenedik Lúdas Matyi, a gólyalábas Döbrögi és egy szemtelen lúd is feltűnik a szűk félórásra tervezett, improvizációra épülő jelenetben.

Zalaegerszeg: Két előadással ünnepelnek Zalaegerszegen, a Griff Bábszínházban - délelőtt a Palkó és Lenka című, óvodásoknak szóló látványos zenés előadást tűzik műsorra. A két kisgyermek barátságáról szóló bábjáték Bartal Kiss Rita rendezésében sok-sok játékra is lehetőséget ad majd az ovisoknak. Délután pedig a kisiskolásokat várják a Szépen szóló Babukamadár című előadásra.

Budapest:
A Budapest Bábszínház művészei középiskolákba a Madách és a Vörösmarty Gimnáziumba látogatnak el, 16:00 órakor kalózokként elfoglalják az M2 metrópótló hajót.

17:00 órakor és 17:30-kor Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök az Operaház előcsarnokában.

19:00 órakor kezdődik a Holle anyó nyílt próbája a színházban.

Este a Marionett sörözőben a Stop című világjáró mikropódium produkció, valamint Baltazár kalandjai is megtekinthetők.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 10:30-tól a Spárga-tengeralattjáró című darabot játssza, az előadásból kiderül, mit keresnek a verebek a víz alatt. A mesés, zenés darab nézői a játék résztvevői lesznek; rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a vízi világot a moszatok rémuralmától.

Aki keres, talál címmel bábos kincskeresésre várják az érdeklődőket a Keleti István AMI és Művészeti Szakgimnázium bábosaival a bábszínházi világnapon délután 16:00 órától az Árkád Bevásárlóközpont 1. emeletén.

Még több infó a Bábszínházi világnapról
A 2017-es Bábszínházi világnap magyar nyelvű üzenetét Nánay István színikritikus írta. Az eseménysorozat fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a budapesti események védnöke Tarlós István főpolgármester.

A bábszínházi világnapról további információ a babszinhazivilagnap.wordpress.com oldalon található.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2017.03.21