Fekete Tamás, a megmérettetést 8. alkalommal megrendező Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy jelentős minőségi fejlődést hozott a verseny a Balaton körüli cukrászdák, fagylaltozók életében. Sokan megfogadták a szakemberekből is álló zsűri korábbi években elhangzott véleményét, útmutatásait. Külön méltatta, hogy van, ahol művészi szintre emelték a tálalást és helyi, természetes, valamint saját készítésű alapanyagokból állítják elő a fagylaltokat.
Ki ne szeretné a fagyit? (Pixabay-illusztráció)
13 cukrászda nevezett 23 édességgel
A Balaton Fagyija idei versenyre 23 édességgel nevezett 13 Balaton környéki cukrászda, kézműves fagylaltozó. A zsűri tagja volt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke, továbbá a tavalyi megmérettetés győztese, a balatonfüredi Bagaméri Cukrászda tulajdonosa, Márton Sándor is a BTSZ két delegáltja mellett.
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó immár harmadszor nyerte meg a versenyt. Fekete Tamás úgy fogalmazott, nemcsak a termék képvisel magas színvonalat, hanem a tálalás módja is, amellyel egy egyszerű fagylaltot is az extra desszertek rangjára tudnak emelni.
A 2021. évi Balaton Fagyija verseny díjazottjai
A 2021. évi Balaton Fagyija verseny nyertese:
Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő): Mézesem (hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő különlegesség)
Fotó: Facebook/Florida fagyizó
A zsűri szakmai különdíja:
Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely (Gyenesdiás): "Somogyi"-Mogyi és Páhoki Pepita
Különdíjasok:
Amaretto Fagyizó (Balatonalmádi): Meggyes gomolyasajt pirított dióval
Margaréta Fagyizó (Balatonszemes): Tökmagos fehérkávé
Völgy Fagyizó (Veszprém): Borsos marcipán
Forrás: MTI
Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)