Bot fúródott egy 2,5 éves kisfiú szemébe, két kórház sem akarta ellátni? - A SOTE közleményben reagált a történtekre

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Bot fúródott egy 2,5 éves kisfiú szemébe, két kórház sem akarta ellátni? - A SOTE közleményben reagált a történtekre Bot fúródott egy kisfiú szemébe, a mentők azonban hiába szállították kórházba, az első helyen nem látták el a gyermeket. A második kórházban végül foglalkoztak vele - ők közleményben is reagáltak az esetre. Az RTL Klub híradója dolgozta fel annak a 2,5 éves kisfiúnak az esetét, akinek egy családi kiránduláson bot fúródott a szemébe, de két kórház is megtagadta az ellátását.

Nem akarták ellátni az anyuka szerint
A műsorban az édesanya elmesélte, hogy először a mentők először Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetbe vitték a kisfiút, de ott altatóorvos-hiányra hivatkozva megtagadták az ellátását. Ezután vitték be a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára, ahol az ügyeletes doktornő szintén el akarta küldeni őket, de végül mégis megkapta a kisgyermek a megfelelő ellátást.


Képkivágás az RTL Klub Híradójából

Reagált a Semmelweis
Az esetre reagálva a Semmelweis szemészeti klinikája április 26-án, pénteken reggel közleményben reagált a portálukon, ebben leírták, hogy mi történt. Közleményüket változtatás nélkül közöljük.

"A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára 2019. április 18-án, csütörtökön délután érkező, balesetet szenvedett gyermeket az intézményben soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták, függetlenül attól, hogy ezen a napon a klinika nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között.

A Szemészeti Klinika kedd, szerda, péntek és szombati napokon látja el ezt a feladatot. A hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált, és továbbutalt legsúlyosabb állapotú 18 év alatti pácienseket fogadja.

Az ügyeletes szakorvos a folyamatban lévő többi beteg vizsgálatát megszakítva, azonnal megkezdte a gyermek kivizsgálását. A szakmai elveket maximálisan figyelembe véve ultrahang és CT vizsgálatot végzett, melyek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés nem áll fenn, illetve idegentest sincs a szemben.

Bár az egyetem területén 0-24-ben működik gyermek aneszteziológiai ellátás, mivel sürgősségi műtétre nem volt szükség, a szemészeti beavatkozást másnapra tűzték ki. A szülők minderről teljes körű szóbeli tájékoztatást kaptak az ügyeletes orvostól.

A húsvét pénteken történt beavatkozás során szaruhártya sérülés és kötőhártya seb látszott, amelyet a szakorvos ellátott. Mivel a gyermek aluszékony volt, a műtétet követően az egyetem egyik gyermekklinikájára szállították megfigyelésre, azóta már elhagyhatta a klinikát, és kétszer tért vissza kontrollvizsgálatra a szemészetre.

A fent nevezett eset mellett, április 19-én, nagypénteken, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáján 93 beteg fordult meg, és hat sürgősségi műtétet végzett a sebész team ügyeletese."

Forrás: RTL Klub Híradó, Semmelweis Médiasarok
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.04.26