Budapest: Mától kötelező a maszk a BKV járatain, a fővárosi boltokban, plázákban, piacokon - Kinek nem kell maszkot viselni?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Budapest: Mától kötelező a maszk a BKV járatain, a fővárosi boltokban, plázákban, piacokon - Kinek nem kell maszkot viselni? 2020. április 27-étől kötelező a maszk, illetve az arcot eltakaró kendő vagy sál viselése a BKV járatain, a fővárosi boltokban és bevásárlóközpontokban, valamint csak így lehet igénybe venni a taxiszolgáltatásokat is 6 éves kor felett. 2020. április 27-e, hétfőtől kötelező a maszk, illetve az arcot eltakaró kendő vagy sál viselése a BKV járatain, a fővárosi boltokban és bevásárlóközpontokban, valamint csak így lehet igénybe venni a taxiszolgáltatásokat is 6 éves kor felett - közölte a BKV Zrt. pénteken az MTI-vel.

A közlekedési társaság közleményében azt írta: a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta a fenntartó Fővárosi Önkormányzat és a BKV is mindent megtesz annak érdekében, hogy a közösségi közlekedésben résztvevőket, az utasokat és a közlekedési társaság munkatársait megvédje az esetleges fertőzéstől, fertőződéstől.Kötelező a maszk vagy az arcot eltakaró sál a BKV járatain
A csütörtöki fővárosi rendelet alapján április 27-étől, hétfőtől kötelező lesz maszkot, illetve arcot eltakaró kendőt vagy sálat viselni a közösségi közlekedés járművein, azaz a BKV járatain is.

Nem kell maszkot viselnie:
- a 6 éven aluli utasoknak
- azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely fizikailag megakadályozza a maszkviselést
- vagy - asztmájuk, illetve egyéb betegségük miatt - attól nehezebben lélegeznének, azaz a maszkviseléstől romlana az állapotuk
- a járművezetőnek, amennyiben a kordonnal lezárt vezetőfülkében tartózkodik, legalább 2 méterre az utasoktól

Akkor azonban, ha a járművezető bármilyen okból az utasok közé megy, vagy a megállóban kilép a zárt vezetőfülkéből, már neki is kötelezően maszkot kell viselnie.

Ez is érdekelhet!
Így készíthetsz maszkot házilag - Van, amelyiket varrni sem kell »


Mosható maszkot osztanak
Az új utazási feltétel betartásának elősegítésére Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer mosható és vasalható textil egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.


 
A BKK tájékoztatása szerint maszkot osztanak a következő napokban reggel 7 és 9 óra között a metróállomás bejáratainál:
- a Batthyány téren,
- a Deák Ferenc téren,
- a Nagyvárad téren,
- az Örs vezér terén,
- a Széll Kálmán téren
- Újpest-központnál,
- Kelenföld-vasútállomásnál,
- a Keleti pályaudvarnál,
- Kőbánya-Kispesten,
- a Nyugati pályaudvarnál

A fővárosban máshol is kötelező a maszk
Hétfőtől - a fővárosi operatív törzs korábbi döntése értelmében - a közösségi közlekedés járatai mellett:
- a budapesti üzletekben,
- boltokban,
- piacokon,
- bevásárlóközpontokban,
- a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása.

A BKV minden ágazatára továbbra is érvényes a szigorú takarítási normák betartása: naponta fertőtlenítik az utasokkal érintkező felületeket és a vezetőfülkét.

Kitértek arra, hogy korábban is tettek lépéseket az utasok és dolgozóik védelmében, így szünetel az első ajtós felszállás, kordonnal választották el a járművezetőket, folyamatosan védőfelszerelést biztosítanak a dolgozóiknak, és távmunkában dolgoznak azok a munkatársaik, akik számára ez megoldható.

Forrás: MTI
Fotók: MTI/Balogh Zoltán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.04.27