Budapesti Közlekedési Központ: Leszállíthatják a BKK járatairól azt, aki nem hajlandó maszkot hordani!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Budapesti Közlekedési Központ: Leszállíthatják a BKK járatairól azt, aki nem hajlandó maszkot hordani! Mivel a koronavírus jelentette veszély nem múlt el, az utasoknak továbbra is kötelező maszkkal, esetleg kendővel, sállal eltakarniuk az arcukat a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is. Leszállíthatják a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatairól azt, aki maszk vagy kendő nélkül utazik - közölte a BKK 2020. augusztus 14-én, pénteken az MTI-vel.

Továbbra is kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön
Mivel a koronavírus jelentette veszély nem múlt el, az utasoknak továbbra is kötelező maszkkal, esetleg kendővel, sállal eltakarniuk az arcukat a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is - írták.

Budapesti Közlekedési Központ: Leszállíthatják a BKK járatairól azt, aki nem hajlandó maszkot hordani!

Arra is figyelmeztetnek, hogy a maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust. Az előírás betartásával nemcsak magunkat védjük meg, de ugyanúgy az utastársainkat egészségét is óvjuk. Mivel a vírus akár két hétig is lappanghat, illetve a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen esik át a fertőzésen, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy a maszk felfogja a viselője által kilélegzett, esetleg kiköhögött, kiprüszkölt levegőt.

Olvasd el ezt is!
14 maszkot és maszkhelyettesítőt teszteltek - Mutatjuk, melyik jó, és mivel ártasz leginkább »


Hozzátették, hogy a maszk használatát elsősorban az ellenőrök, valamint a metróbejáratoknál lévő utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha kell, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására.

Kizárhatnak az utazásból
Aki ezt figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az az utazási feltételek szerint ki is zárható a szolgáltatásból - hangsúlyozták.

Az ellenőrnek kell maszk, a sofőrnek nem
Fontos tudni, hogy az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet; ha valaki közülük bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK "munkajogi következményeket léptet életbe".

Budapesti Közlekedési Központ: Leszállíthatják a BKK járatairól azt, aki nem hajlandó maszkot hordani!

Ugyanakkor a járművezetőknek nem kell - de természetesen szabad - maszkot viselniük, mert legtöbbjük zárt fülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben - jelezték. Azonban ha a sofőr kilép az utastérbe, például hogy lenyissa a rámpát, akkor neki is kell maszk.

Forrás: MTI, BKK
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, MTI/Mónus Márton

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.08.14