Covid elleni védőoltás kismamáknak: Így módosították a beadási protokollt a legújabb szakmai tapasztalatok alapján

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Covid elleni védőoltás kismamáknak: Így módosították a beadási protokollt a legújabb szakmai tapasztalatok alapján A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján. A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs május 12-ei, szerdai online sajtótájékoztatóján.

Módosították az oltás beadási protokollját a kismamáknak
Müller Cecília azt mondta, továbbra is érvényes, hogy az mRNS-alapú vakcinákat, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a kismamák. Az újabb eredmények és publikációk alapján, a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján azonban módosították a várandósok és a szoptató kismamák koronavírus elleni védőoltásának ajánlását.A 2. oltással nem kell megvárni a szülést
A terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást, a változás az, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni.

Annak, aki a terhessége alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása - ismertette Müller Cecília.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balázs Attila

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2021.05.12