Covid-katasztrófát jósolnak Magyarországra, napi 200 halálos áldozattal - Mi most a helyzet? Hogyan előzheted meg a betegséget?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Covid-katasztrófát jósolnak Magyarországra, napi 200 halálos áldozattal - Mi most a helyzet? Hogyan előzheted meg a betegséget? Elhunyt tizenegy beteg, és újabb 905 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Mit jósolnak Magyarországra? Mire figyelj oda, hogy elkerüld a betegséget? Elhunyt tizenegy beteg, és újabb 905 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu 2020. október 5-én, hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: 31 480-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 833-ra emelkedett, 8165-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 22 482. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 51 százaléka, a gyógyultak 35 százaléka budapesti. 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 20 199-en vannak, a mintavételek száma 765 598-ra nőtt.

Ez már a második hullám
Kiemelték: a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A kormány ezért egy hónappal meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést, és továbbra is kérik az általános szabályok betartását.

Hol kötelező a maszk?
Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.  

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás, vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.Figyeljünk oda az idősekre
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Borús jelentés a magyar helyzetről
Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog! - szól az üzenet, ám a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) ennél sokkal borúsabb jövőt prognosztizál Magyarországnak, már ami a Covid-19 terjedését illeti. Ahogy a Magyar Hang a jelentésüket szemlézte, a járványmodellező intézet számításai szerint hazánkban még csak most durvul be igazán a vírushelyzet: a tetőzés november közepén-végén következik be, amikor átlagosan 220-an halnak majd meg naponta, év végéig pedig akár 12500 halálos áldozata is lehet a vírusnak.Amennyiben a maszkviselés szabályait mindenki betartaná, úgy a csúcs kitolódna decemberre, és kevesebben halnának meg - ha viszont elszabadul a járvány, akkor karácsonyra akár 550 halálos áldozattal kell számolni naponta. Ráadásul a kórházi kapacitások is végesek, és ha elfogy vagy kiesik a munkából a szakképzett személyzet, akkor olyanok is meghalhatnak, akiket amúgy meg lehetne menteni.

Így védd az egészséged a vírusoktól!
Az influenza időszakában különösen fontos a helyes táplálkozás és életmód - erre hívta fel a figyelmet a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke október 4-én, vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Szűcs Zsuzsanna hozzátette: a megfelelő táplálkozással erősített immunrendszer gyorsabban és könnyebben legyőzi a betegségeket.

Mint mondta, az egészséges találkozást rendszeres, napi háromszori étkezéssel és a szezonnak megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet megalapozni.

Fontos még a rostokban gazdag élelmiszerek: gabonafélék, hüvelyesek és hagymafélék fogyasztása, amelyek a bélrendszerben élő mikrobáknak nyújtanak táplálékot, ezzel nagyban hozzájárulva az immunrendszer egészséges működéséhez - mondta a dietetikus.

Ez is érdekelhet!
Mindenkinek ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás - Részletek »


Forrás: MTI, Magyar Hang
Fotó: MTI, MTI/Árvai Károly

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.10.05