Csak 16 évesen merte elmondani a lány, hogy 8 éves kora óta rendszeresen megerőszakolja a nagybátyja

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Csak 16 évesen merte elmondani a lány, hogy 8 éves kora óta rendszeresen megerőszakolja a nagybátyja Az Egri Törvényszék 2021. július 23-án hozott ítéletet az ügyben, hogy egy 46 éves férfi éveken át megerőszakolta az unokahúgát, a lányt traumatizálták a történtek. Az Egri Törvényszék 2021. július 23-án hozott ítéletet az ügyben, hogy egy 46 éves férfi éveken át megerőszakolta az unokahúgát.

Mint a periratokból kiderült, a férfi előbb egy Heves megyei községben, később pedig a fővárosban létesített erőszakkal nemi kapcsolatot gyermekkorú unokahúgával.

Rendszeresen megerőszakolta a 8 éves unokahúgát
Rokonként a bizalmába férkőzött, majd a helyzetével visszaélve a mindössze 8 éves kislány jelenlétében pornográf tartalmú filmeket nézett, később pedig nemi vágyának kielégítése céljából erőszakkal és fenyegetéssel szexuális cselekményekre kényszerítette.

A kislány próbált ugyan ellenállni, de a férfi megverte és azzal is megfenyegette, hogy amennyiben nem engedelmeskedik neki, úgy az édesapját börtönbe juttatja, és más szerettével is hasonlót tesz.

Csak 16 éves korában merte elmondani a lány, mit tett vele a nagybátyja
A megfélemlített áldozat - akinek a történtek súlyosan traumatizálták a személyiségfejlődését - végül csak 16 éves korában merte elmondani az édesanyjának, hogy mit is tett vele éveken át a nagybátyja.

15 év fegyházra ítélték
A férfit a bíróság tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette és más szexuális bűncselekmény miatt 15 évi fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Továbbá végleges hatállyal minden olyan foglalkozástól és egyéb tevékenység végzésétől is eltiltotta, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, gondozását vagy gyógykezelését végzi, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.

Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett.


(illusztráció)
 

Mi az a szexuális zaklatás? - Gyermekbarát kiadvány 12-18 éveseknek


Mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felhívja a figyelmet, a szexuális erőszak áldozatává vált gyerekek 80 százaléka ismeri a bántalmazóját, ezért is fontos megtanítani nekik minél hamarabb, attól még, hogy valaki ismerős - például rokon, a család barátja, szomszéd, tanár -, még nem biztos, hogy jók a szándékai.

- Bár Magyarországon az utóbbi öt évben csökkent a rejtett ügyek száma, de a helyzet még így is nagyon aggasztó: száz szexuális bántalmazási esetből csak tíz ügy kerül napvilágra. Ennek az is oka lehet, hogy a gyerekek nincsenek tisztában a jogaikkal és a szexualitás kérdéseivel - írják, egyúttal felhívva a figyelmet a kifejezetten a 12-18 évesek számára készített gyerekbarát kiadványukra, mely segíthet felvilágosítani a tiniket a szexuális zaklatás fogalmáról.

Honnan lehet tudni, mi számít szexuális zaklatásnak?
A 12-18 évesek számára, gyermekjogi követek közreműködésével készült kiadvány a gyerekek kérdéseit helyezi a középpontba, és eseteken keresztül segít eligazodni a szexuális zaklatás és a büntetőügyek kérdéseiben.

- Kényelmetlen, ahogy rád néz vagy hozzád ér?
- Körbement pár meztelen kép?
- Van tanár és diák között szerelem?
- Hátsó szándékra gyanakodsz?
- Nem vagy benne biztos, hogy te is akarod?
- Olyan helyzetbe hoztak, ahol úgy érzed, nem tudsz nemet mondani?
- Büntetőeljárás indul?

A kiadvány fiatal szereplői hasonló helyzetekbe kerülnek, vagy aggódnak valakiért. A bemutatott jelenetekben felnőttekkel beszélgetnek a jogaikról, a következményekről, és arról, hogy mit tehetnek. A jelenetek ötletet adnak a gyerekeknek, kikhez fordulhatnak segítségért, és megerősítik őket, hogy lehet beszélni a szexualitásról és a rossz érzéseikről. Ha szeretnéd a gyermekedet is felvilágosítani e kérdéskörben, itt töltheted le a kiadványt »

Olvasd el ezt is!
Fehérnemű-szabály: Így óvd meg gyermeked a szexuális zaklatástól! - 8 dolog, amit taníts meg neki minél hamarabb »


Forrás: Ügyészség
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.07.29