Családi pótlék duplájára emelése: Így módosulnának az összegek már szeptembertől egy törvényjavaslat szerint

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Családi pótlék duplájára emelése: Így módosulnának az összegek már szeptembertől egy törvényjavaslat szerint Törvényjavaslat került a kormány elé a családi pótlék duplázásáról, a Jobbik családi kártyát vezetne be, melynek összegét csak a gyerekre és rezsire lehetne költeni. Az MSZP-s Szabó Sándor augusztus 24-én törvényjavaslatot nyújtott be a kormánynak a családi pótlék emeléséről: e szerint meg kellene duplázni a családi pótlék összegét, amit minden évben igazítani kell az árak növekedéséhez, és emellett javasolják, hogy valódi dupla összegű ellátás járjon iskolakezdéskor a családoknak.

Mint Szabó a törvényjavaslat indoklásában írja, "A Magyar Szocialista Párt évek óta javasolja a családi pótlék megduplázását, mivel a kormány 12 év éve egy forinttal nem emelte azt, és így jelentősen veszített értékéből.

Családi pótlék duplájára emelése: Így módosulnának az összegek már szeptembertől egy törvényjavaslat szerint

Az MSZP megdupláztatná a családi pótlékot
Ma Magyarországon tömegével élnek olyan gyermekek, akik után pontosan ugyanakkora összegű támogatást kaptak a szüleik az államtól megszületésükkor, mint ma [...] Olyan összegű támogatást kell nyújtani a gyermekneveléshez, amely a mai árakhoz mérten is valódi segítséget nyújt a családoknak, különösen akkor, amikor terheik - a kétszámjegyű infláció és a brutális mértékben növekedő rezsiárak miatt - elviselhetetlenül emelkednek.

Ezért azonnal meg kell duplázni a családi pótlékot, emellett indexálni kell, azaz biztosítani kell, hogy minden évben az infláció mértékével emelkedjen [....]" Továbbá "javasoljuk, hogy augusztusban valóban dupla összegű ellátás járjon a családoknak, de emellett ugyanúgy kapjanak a többi hónapban is támogatást."

Mennyi lenne megduplázva a családi pótlék?
Ha ez megvalósulna, akkor "a családi pótlék havi összege
a) egygyermekes család esetén 24 400 forint,
b) egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 27 400 forint,
c) kétgyermekes család esetén gyermekenként 26 600 forint,
d) két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 29 600 forint,
e) három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 32 000 forint,
f) három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 34 000 forint,
g) tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, a nevelőszülőnél elhelyezett, vagy a Gyvt. 72. § (1) bekezdése alapján ideiglenes hatállyal elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után, továbbá a gyámhatóság által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy esetén tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 46 600 forint,
h) tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 51 800 forint,
i) a 7. § (2) bekezdése szerinti személy esetén - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - 40 600 forint,
j) a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, a nevelőszülőnél elhelyezett, vagy a Gyvt. 72. § (1) bekezdése alapján ideiglenes hatállyal elhelyezett, a g) vagy a h) pont alá nem tartozó gyermek esetén, a gyámhatóság által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy esetén, ha a gyermek nem tartozik a g) vagy a h) pont alá, valamint a 8. § (3) bekezdése alá tartozó személy esetén 29 600 forint."

A törvényjavaslat szerint ezt az összeget az árak növekedésével arányosan minden év januárjában emelni kellene, mindemellett augusztusban ne előrehozott "duplázás" történjen - azaz a szeptemberben esedékes összeget adják már oda augusztus végén -, hanem ténylegesen duplázódjon meg a mindenkori családi pótlék összege, így valóban segítség lenne a családoknak.

A Párbeszéd is támogatja a családi pótlék duplázását
A javaslatra azóta több ellenzéki párt is rácsatlakozott. A Párbeszéd szintén arra kéri a kormányt, rendeletben gondoskodjon arról, hogy szeptemberben is legyen családi pótlék, valamint benyújtottak egy indítványt, amellyel megdupláznák ezt a juttatást minden hónapban - ezt Tordai Bence, a párt frakcióvezetője, társelnöke mondta el augusztus 27-én, szombaton az online sajtótájékoztatóján.

Tordai Bence azt mondta, a Párbeszéd örömmel látja, hogy augusztusban dupla családi pótlék érkezik a gyermeket nevelő családoknak, a "baj csak az, hogy szeptemberben egyáltalán nem jön". Ezért levelet írtak Pintér Sándor belügyminiszternek, kérve, hogy szeptemberben is legyen családi pótlék, és erről rendeletben gondoskodjanak - közölte, hozzátéve: a hosszútávú megoldás érdekében pedig egy olyan indítványt nyújtottak be, amelynek elfogadása esetén megduplázzák ezt a juttatást.

A Jobbik családi kártyát vezetne be
A Jobbik a jelenlegihez képest dupla összegű családi pótlék, továbbá családi rezsitámogatás bevezetését követeli a kormánytól. Z. Kaárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke augusztus 29-ei, hétfői fővárosi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a családi pótlék - mint alanyi jogon a gyermekek után járó támogatás - értékének mintegy a felét elvesztette "mióta az Orbán-kormányok hatalmon vannak".

A Jobbik a családi pótlékot más formában duplázná meg. Pártja családi kártyát vezetne be, amellyel csak gyermeknevelési cikkeket és alapélelmiszereket lehetne vásárolni, továbbá az azon lévő összeget a gyermek lakhatási költségeire és kulturális szükségleteire lehetne fordítani.

Úgy vélte, hogy "a kormány messze nem tesz eleget" a családok további várható rezsiköltségeinek emelkedése ellen, ezért a családi kártyán "egy gyermeknyi összeget" rezsitámogatás formájában is elhelyeznének.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.08.29