Családtámogatások a járványhelyzetben: Hosszabb határidők, kitolt életkori határ, babaváró támogatás, hitelmoratórium

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Családtámogatások a járványhelyzetben: Hosszabb határidők, kitolt életkori határ, babaváró támogatás, hitelmoratórium Veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől a koronavírus-járvány miatt. Novák Katalin a Facebookon tette közzé videóját ezzel kapcsolatban. Veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől a koronavírus-járvány miatt - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter december 9-én, szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a közzétett videóban elmondta: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.Meghosszabbított határidő
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására.

Életkori határ kitolása
Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig - jelezte.

Lejáró okiratok a járványhelyzetben
Hozzátette: meghosszabbodik a különböző okiratok, például a társadalombiztosítási jogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.

Olvasd el ezt is!
Lejáró okmányok: Meddig érvényes a lejárt személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi? »


A veszélyhelyzet is beleszámít a folyamatos tb-jogviszonyba
A miniszter tudatta azt is, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Továbbá akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását - fűzte hozzá.

A babaváró támogatást intézheti a kismama párja is
A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

Hitelmoratórium a csok-kölcsönhöz is
A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével - közölte a miniszter.

Novák Katalin azt mondta: a Magyar Közlönyben szerdán megjelent intézkedések a családok terheit igyekeznek csökkenteni adminisztratív és anyagi értelemben is.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.12.09