Családtámogatások a koronavírus-járvány idején: Gyed, gyes, gyet, nagyszülői gyed és gyes változások

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Családtámogatások a koronavírus-járvány idején: Gyed, gyes, gyet, nagyszülői gyed és gyes változások Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Az erre vonatkozó rendelet módosítása szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

A 2020. március 24. keddtől hatályos rendelkezés szerint meghosszabbodik a jogosultság:
- a gyermekgondozási díjra (gyed)
- a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes)
- és a gyermeknevelési támogatásra (gyet)
a veszélyhelyzet végéig.

Nagyszülői gyed és gyesre jogosultság
Megszűnhet viszont a nagyszülői gyedre jogosultság, ha a gyermek szülei visszavonják erről szóló nyilatkozatukat, valamint a gyesre jogosultság, ha a szülők írásos nyilatkozatban lemondanak róla.

A nagyszülői gyed esetében a veszélyhelyzet alatt nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e - olvasható a közlönyben.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.24