CSOK változások! 10 millió forint jár 3 gyerek után, nem lesz négyzetméterár-korlát, csökken a lakásvásárlás áfája

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


CSOK változások! 10 millió forint jár 3 gyerek után, nem lesz négyzetméterár-korlát, csökken a lakásvásárlás áfája 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján. Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján.

3 gyerek=10 millió + még 10 millió
Lázár János elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiterjesztése keretében a vissza nem térítendő támogatás mellett további 10 millió forintos hitelt is kaphatnak a három gyermeket vállaló családok - még akkor is, ha a kérvényezés időpontjában nincs gyermekük - 25 éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.

Mi lesz a kétgyerekesekkel?
Hogy minél biztosabb legyen az otthonteremtés, az új építésű lakások vásárlásakor a támogatás két gyermek esetén 2,6 millió forintra emelkedik - tette hozzá.

A régi CSOK-osokra is vonatkozik?
Közölte azt is, akik eddig igényelték már a csok-ot vagy korábban az úgynevezett szocpolt, azok a felvett összeggel csökkentett támogatást igényelhetnek. Arról még egyeztetnek, hogy akik nem tudják teljesíteni a vállalásokat, azoknak milyen feltételekkel kell visszafizetniük a támogatást.
 
Eltörlik a négyzetméterár-korlátokat
Elmondta azt is: az új lakások vásárlása esetében eltörölték a CSOK feltételei között szereplő négyzetméterár-korlátokat már egy gyermeknél is. Az igénylés felső életkori határa továbbra is 40 év lesz.

Áfacsökkenés új lakás vásárlásakor
Lázár János emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakásvásárlás áfája legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak esetében. Ezt a kormány azzal egészítette ki, hogy  szintén január 1-jétől önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.
Emlékeztetett: az építési engedélyezési eljárás bejelentésre változik a 300 négyzetmétert meg nem haladó lakóépületek esetében.

Építésügyi reformcsomag januártól
2016 januárjára további építésügyi reformcsomag is készül, ebben a társasházak építésénél is meghatározzák azt a négyzetmétert, amelynél hasonlóan könnyebbé válik a hatósági ügyintézés - mondta Lázár János.

Felmerülő kérdések
A rendkívül kecsegtetően hangzó változtatások rengeteg kérdést felvetnek: egyebek közt nem tudni, hogy a CSOK egyéb feltételei változnak-e, tehát például egyedülállók vagy nem házasságban élők is felvehetik-e, mint ahogy az jelenleg megengedett. Azt sem tudni, pontosan milyen lakásokra vonatkozik majd, lesznek-e kikötések, szűkítések. Az szintén nem tiszta, hogy csak vér szerinti gyermekre vonatkozik majd, vagy örökbe fogadott gyermek esetén is igénybe vehető a támogatás. Ha pedig valaki nem tudja teljesíteni a 3 gyerekes tervet, akkor felmerül a kérdés, azon hogyan hajtják be az akár 20 milliós összeget. Mindemellett pedig az is többekben felmerült, vajon az adófizetők megéreznek-e ebből bármit - hiszen tetemes összegekről lehet majd szó, amit az állam ki szeretne fizetni.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.12.17