Csúnyán beszél a gyermekem! Mit tegyek?! - Óvónő válaszol

Nyeste Mónika

Gyereknevelés

Nyeste Mónika


A csúnya beszéd általában az óvodás korra jelenik meg. Mi a legfontosabb szabály abban az esetben, ha elkezd csúnyán beszélni a kisgyermek? Mit akar a gyerek elérni a csúnya beszéddel és trágár szavakkal? Hogyan reagáljunk: büntessünk, viccelődjünk? Óvónő szakértőnk elmondja, hogy mi a helyes megoldás.

A csúnya beszéd sokak rettegett mumusa, ami ellen, amíg csak lehet, mindenki igyekszik megóvni gyermekét. Az óvodás kor eléréséig ez nem is okoz különösebb gondot, hiszen ha a család kommunikációjában alapvető a figyelem, a másik iránti tisztelet, az fontos mintája lesz a gyermek nyelvi megnyilvánulásainak is.

A csúnya beszédet ne agresszióval vagy verbális megszégyenítéssel kezeld!
A legtöbb óvodás szülője azonban megdöbbenve tapasztalja, hogy az addig kifogástalanul viselkedő szemük fénye válogatottabbnál válogatottabb kifejezésekkel gyarapítja szókincsét az ovis csoportban. Vagy épp más forrásból.

Ha megüti a füled valami neked nem tetsző szó, a legfontosabb szabály, hogy ne hördülj fel, ne rendezz jelenetet, és ne szégyenítsd meg a gyermeket miatta. A lehető legrosszabb reakció, ha a verbális agresszióra fizikai agresszivitással reagálsz. Amennyiben a gyermek ezt tapasztalja, hamar megtanulja, hogy ezeknek a szavaknak mágikus hatalma lehet, ha ilyen könnyedén tud velük provokálni.

A vicces reakciós éppúgy ártanak, mint a szidás
Ne ess abba a hibába sem, hogy te magad is jókat nevetsz a trágár szavakkal való játékon, hiszen ezzel csak újabb bátorítást adsz gyermekednek. Ami vicces, abból nyugodtan lehet repetázni - gondolhatja joggal a határokat feszegető csemete.

Miért beszél a gyerek csúnyán?
Hogy miért ne aggodalmaskodj túlzottan egy-egy illetlen szó hallatán?
Ha megkérdezed a kis óvodást, mit jelent egy-egy csúnya szó, kiderül, hogy gyakran fogalma sincs róla. Mindössze azt élvezi, hogy milyen erőteljes hatást vált ki velük környezetéből. Máskor azt tapasztalja, hogy a társai körében vicces lehet, ha így beszél, de előfordul, hogy csak dühös, és indulatait ezeken a szavakon keresztül tudja levezetni.

Így viselkedj, ha illetlenül beszél a gyerek!
Mi a teendő ilyenkor? Sokszor egész egyszerűen nem kell tudomást venni a hallottakról; ha azonban újra és újra előkerülnek ezek a neked nem tetsző kifejezések, monddd el őszintén, hogy nem illik így beszélni, hiszen megbánthatja, fájdalmat okozhat vele szeretteinknek.

Figyelj arra is, hogy minél kevesebb negatív hatás érje a piciny füleket. A televízió vagy számítógép előtt hagyott gyermek könnyebben sajátíthatja el ezt a fajta negatív verbalitást. Szabj tehát határt ezeknek a tevékenységeknek, és ne hagyatkozz feltétel nélkül a korhatárjelző karikára.

És végül, de nem utolsó sorban, ügyelj saját és a család beszédstílusára!

Szerző: Nyeste Mónika
Fotó: FreeDigitalPhotos


Nyeste Mónika

Gyereknevelés

Nyeste Mónika


2014.10.27