Down-szűrés

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Down-szűrés

A babájukat örömmel váró kismamáknál gyakran felmerül a kétség, vajon egészséges-e a magzatuk, nem szenved-e valamilyen rendellenességben. A legtöbbet a Down-kórról, s a szűrésének fontosságáról hallunk.

Mi az a Down-szindróma?
A Down-kór az újszülöttek leggyakoribb kromoszóma-rendellenessége, átlagosan 700 terhességből egy Down-szindrómás csecsemő születik, azonban a kockázat az anya életkorának előrehaladtával erősen növekszik.

Anya életkora és a Down-kór szülésenkénti kockázata: (év)
20 év - 1:1450
25 év - 1: 1350
30 év - 1: 940
35 év - 1: 350
40 év - 1: 85
45 év - 1:35
49 év - 1:25
(Forrás: Morris et al. 2003)

A Down-szindróma a szellemi fogyatékosság mellett számos egyéb tünettel járhat együtt, mint például szívelégtelenség, immunrendszeri zavarok, légzési problémák, fertőzésekre való hajlam, stb.
A Down-kór súlyossága rendkívül eltérő lehet, azonban jelenleg ennek mértékét a születés előtt nem lehet meghatározni. Tapasztalatok szerint a megszületett Down-kóros gyermekek 99%-a legnagyobb gondoskodással is csak a kisegítő iskola szintjéig juttatható el. A tünetek többsége a Down-szindrómával rendelkezőknél komoly egészségügyi és szociális ellátást igényel életük végéig.

A kromoszóma-rendellenességek diagnózisa
A Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenességek diagnózisa nagy biztonsággal csak a magzat kromoszómavizsgálatával állapítható meg. Az amniocentézis (magzatvíz mintavétel) és a korionboholy-mintavétel (CVS) invazív vizsgálatok, melyek 1-2% vetélési kockázattal járnak együtt. Kockázatuk és költségük miatt az invazív vizsgálatok alkalmazása szűrésre eleve kizárt, kizárólag indokolt esetben, az anya beleegyezésével végzik.

Vetélési kockázattal nem járó vizsgálati lehetőségek a Down-kór vonatkozásában az ultrahangvizsgálat, illetve az anyai vérből történő biokémiai vizsgálatok.

Ezek a módszerek nem alkalmasak diagnózis felállítására, azonban segítségükkel viszonylag nagy biztonsággal lehet a Down-szindróma előfordulásának valószínűségére következtetni!

A szűrések eredménye egy kockázatbecslés. Speciális számítógépes kiértékelő program (Alpha) segítségével az anyai életkor és a mért biokémiai paraméterek, illetve a kismama egyéb adatai alapján (testsúly, dohányzás, stb.) meghatározzuk a Down-kór és egyéb kromoszóma-rendellenességek, valamint a velőcső-záródási rendellenesség kockázatát.

Választható Down-kór szűrővizsgálati módszerek

Kombinált teszt:
A várandósság 10-14. hete között, optimálisan a 12. héten, anyai vérből egy hormon és egy fehérje szintet mérünk (hCG és PAPP-A), továbbá ultrahangvizsgálatot végeznek szerződött budapesti szűrőközpontjainkban >> és vidéki szűrőközpontjainkban >>, melynek során elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérik.

Négyes (Kvadrupol) teszt:
A várandósság 15-17. hete között, optimálisan a 16. héten, anyai vérből három hormon (hCG és szabad ösztriol és inhibin-A), valamint egy magzati eredetű fehérje (alfa-fetoprotein) mennyiségét határozzuk meg.

Integrált teszt:
A jelenleg leghatékonyabbnak tekintett szűrőmódszer. Ennek során a várandósság 12. hete körül elvégzik szerződött [url=http://www.szuloklapja.hu/baba/body/intezmenyek.php*]szűrőközpontjainkban >>[/url] a kombinált tesztben is szereplő ultrahangvizsgálatot, illetve az anyai vérből elvégzik a PAPP-A meghatározást. Később, a várandósság 16. hete körül az anyai vérből meghatározzuk az AFP, hCG, szabad ösztriol és inhibin-A markereket. Fontos, hogy a kismama türelmes legyen, mivel pontosan az biztosítja ennek a módszernek a kiemelkedő hatékonyságát, hogy a két időpontból származó adatokat együttesen értékeljük, és a kockázatbecslést csak a második vérvétel után végezzük el.

Kinek ajánlott részt venni a vizsgálaton?
Életkortól függetlenül minden kismamának ajánlott Down-kór szűrővizsgálatra jelentkezni.
A vizsgálat előtt a szűrőcentrum tanácsadója részletes tájékoztatást ad a szűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és felajánlja a szóba jövő szűrési és vizsgálati lehetőségeket. A szűrőcentrumokban Önnek elegendő egy tesztet, a saját igényeinek megfelelőt választania.

A szűrési módszerek hatékonysága
Mindegyik szűrőteszt eredménye statisztikai módszereken alapszik és nem tekinthető diagnózisnak. Az ajánlott szűrőmódszerek teljesítőképességét az alábbi táblázat mutatja:

Az első szám mutatja a maximális elfogadott kockázatot, a második a detekciós ráta (DR), a harmadik a fals pozitív arány(FPR), míg az utolsó a pozitív eredmény esetén az esély a Down-kórra OAPR)

Kombinált teszt
1:250, DR: 83 %, FPR: 4,7 %, OAPR: 1:25
Négyes teszt
1:250, DR: 84 %, FPR: 5,7 %, OAPR: 1:30
Integrált teszt
1:150, DR: 87 %, FPR: 1,9 %, OAPR: 1:10

(Forrás: N.J.Wald et al.: First and second trimester antenatal screening for Down’s syndrome: the results of the SURUSS, J. Med Screen 2003; 10; 56-104, Table 30.)

Maximális elfogadott kockázat: a szűrési eredményt ennél nagyobb kockázatnál tekintjük pozitívnak.
Detekciós ráta (DR): az adott módszer a Down-kóros magzatokat ilyen arányban ismeri fel.
Fals pozitív arány (FPR): Az egészséges magzatot hordozó kismamák ekkora eséllyel kapnak pozitív szűrési eredményt.
Pozitív eredmény esetén esély a Down-kórra (OAPR): Pozitív szűrési eredmény esetén ekkora az esélye annak, hogy valóban Down-kóros a magzat.

Pozitív eredmény
A pozitív eredmény az esetek túlnyomó részében nem jelent valódi rendellenességet, ezért ilyenkor ne essen pánikba, a további teendőket pedig feltétlenül beszélje meg a genetikai tanácsadó munkatársával!

Negatív eredmény
A negatív eredmény nem jelenti azt, hogy biztosan egészséges a magzat, hanem a vizsgált rendellenességek alacsony kockázatát jelzi. Negatív eredmény esetén is feltétlenül konzultáljon gondozó orvosával!

Vérvételek időpontja terhességi kor szerint
Kombinált teszt és integrált teszt első vérvétele esetén:
Javasolt időpont: 11hét 0nap – 12hét 6nap
Elfogadható időpont: 10hét 0nap – 13hét 6nap

Négyes teszt és integrált teszt második vérvétele esetén:
Javasolt időpont: 15hét 0nap – 16hét 6nap
Elfogadható időpont: 15hét 0nap – 17hét 6nap

Az elfogadható időponton kívül érkezőknél a szűrővizsgálat nem végezhető el!

Szűrést kizáró okok
• Hüvelyi vérzés a vérvételt megelőző 7 napban. Feltétlenül várja meg a 7 nap leteltét, és csak utána jelentkezzen vérvételre!
• Ikerterhesség. Ebben az esetben célszerű a szűrést csak ultrahangvizsgálatokra korlátozni.
• Amniocentézis vagy CVS mintavétel a vérvétel előtt.


Egyéb tudnivalók a szűrésről
A szűrés elsődleges célja a Down-kóros magzatok felismerése, de az alkalmazott tesztek nagy biztonsággal felismernek egyéb fejlődési rendellenességeket is, mint például a nyitott gerinc vagy az Edwards szindróma.
A szűrés hatékonysága növelhető, ha a kismama a 18. és 22. terhességi hét között részt vesz egy részletes ultrahang vizsgálaton. Ezzel nemcsak a kromoszóma-rendellenesség mellett észlelhető fejlődési zavarok, hanem más fejlődési rendellenességek is felismerhetők.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2008.06.27