Duplán jól járnak a 30 alatt szülő nők az szja-mentesség miatt: Ennyivel több pénzt hoz nekik a csed, gyed

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Duplán jól járnak a 30 alatt szülő nők az szja-mentesség miatt: Ennyivel több pénzt hoz nekik a csed, gyed A 30 év alatti, valamint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének hatására emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) összege is - Mutatjuk, mennyire nőhet az összeg. A 30 év alatti, valamint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének hatására emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) összege is - hívta fel a figyelmet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) január 19-én, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Felidézték, január 1-jétől szja-mentességet élveznek azok a nők is, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek már 2020 óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.Ez a lehetőség pedig nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, amelyek összege ezáltal jelentősen nő.

Így nőhet a csed összege az szja-mentesség miatt
A csecsemőgondozási díj (csed) összege - amelyet 168 napig kapnak az édesanyák - 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le belőle.

A 30 éves koruk előtt szülő vagy a negyedik gyermeküknek életet adó nők azonban a csed ideje alatt is mentesülnek az szja megfizetése alól, így a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű ellátásban részesülhetnek - ismertette a KINCS.

Hozzátették, az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így havonta akár 75 ezer forinttal többet kaphatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák.  

Így nőhet a gyed összege az szja-mentesség miatt
A gyermekgondozási díj (gyed) a gyermek féléves korától kétéves koráig jár. Ennek összege a korábbi fizetés 70 százaléka, 2023-ban maximum 324 800 forint lehet, és mellette akár nyolc órában is dolgozhatnak az anyák.

A gyed összege az szja-mentesség hatására 20 százalékkal emelkedhet, mivel csak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot vonják le belőle, a 15 százalékos szja-t nem. Ez a gyed maximum összegében részesülő anyák esetében majdnem havi 50 ezer forintos jövedelem-növekedést jelenthet - olvasható a közleményben.

Így nőhet a fiatal párok jövedelme az szja-mentesség miatt
A KINCS számításai szerint a fiatal párok nettó jövedelme a családalapítást követően harmadával nőhet. Például egy 27 éves, fejenként bruttó 400 ezer forintot kereső pár a gyerekvállalás előtt összesen 532 ezer forintot vihet haza.

Ha összeházasodnak, és megszületik az első gyermekük, akkor - az anya szja-mentességének, a családi adókedvezménynek, az első házasok adókedvezményének és a családi pótléknak köszönhetően - 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert.

Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehető fel a 10 millió forintos babaváró támogatás, amely a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik - jegyezték meg a közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2023.01.19