Egy 10 éves magyar kisfiú lefutotta a szarajevói maratont a kánikulai hőségben - "Kétszáz százalékosan elfáradtam"

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Egy 10 éves magyar kisfiú lefutotta a szarajevói maratont a kánikulai hőségben - Bár Magyarországon csak 18 év felettieknek engedélyezett a maraton, úgy tűnik, Bosznia-Hercegovinában megengedőbbek a szabályok, így állhatott pályára egy 10 éves magyar kisfiú is. Bár Magyarországon csak 18 év felettieknek engedélyezett a maraton, úgy tűnik, Bosznia-Hercegovinában megengedőbbek a szabályok, így állhatott pályára egy 10 éves magyar kisfiú is július 3-ai, vasárnap szarajevói maratonon.

Történetéről a szülei számoltak be a Lóci és Olivér megcsinálja elnevezésű Facebook-oldalon, melyek a két fiú sportkarrierjéről számolnak be.

Rendszeresen sportolnak a fiúk
Mint a posztokból kitűnik, a 10 éves Lóci és 8 éves öccse, Olivér nem kezdők a sportban: több alkalommal indultak már futóversenyeken, birkózó versenyen, akadályfutó-versenyen is.

Egy 10 éves magyar kisfiú lefutotta a szarajevói maratont a kánikulai hőségben -

Július 3-án, vasárnap pedig a 10 éves Lóci a szarajevói maratont is lefutotta a 36 fokos hőségben - a kicsivel több mint 42 kilométeres távon ugyan volt egy mélypont, amikor állítása szerint csaknem feladta, ám végül beért a célba, az utolsó 6 kilométeren édesanyja is kísérte. Lóci egyébként az ultrafutó Simonyi Balázs: Nem azé, aki fut elnevezésű blogjában olvasott ezt megelőzően a kölyökmaratonistákról, innen jött számára az ötlet, hogy ez neki is menne, végül addig erősködött, amíg szülei rábólintottak.

Elfáradt, de élvezte
A beszámoló szerint Lóci, ahogy ő maga mondta, "kétszáz százalékosan fáradt el", másnap még izomlázzal küzdött, de aztán egész délután a testvérével ugráltak a szálláshelyükön lévő medencébe.

A szülők üzenete az olvasóknak
Posztjuk végén a szülők két sokak által feltett kérdésre is megadják a választ, a gyermekük sportteljesítménye kapcsán.

"- Kell-e egy gyereknek maratont futnia?
Dehogyis kell. Sőt, egyetlen felnőttnek se kell. Viszont, ha akarja és fel is van rá rendesen készülve, akkor meg lehet csinálni. Ugyanúgy, mint bárki másnak. És ugyanazért, mint bárki más.

- Nem sok ez a terhelés egy gyerek számára?
Dehogynem, persze, hogy az, egy felnőttnek is sok. De nem az életkor, hanem a felkészültség számít, valójában nem a személyi igazolvány, hanem a fizikai és mentális állapot dönti el együtt, hogy ki képes teljesíteni egy maratont. Többszáz rosszul felkészült felnőttet láttunk már maratoni távon szenvedni, akiknél, bátran állítjuk, Lóci jóval felkészültebb sportoló. És éppen a kora miatt gyorsabban is regenerálódik náluk. Miközben én lábadozom, jelenleg ő éppen egy medencében ugrándozik. Ordas nagy közhely, viszont igaz, hogy a fájdalom elmúlik, de a siker megmarad.

Ha Lóci felkészültségét illetően kétségeink lettek volna, akkor nem vágunk bele. Ha ő nem akarta volna, nem támogatjuk. Neki szerettünk volna egy egész életére meghatározó élményt adni, egy belső mérföldkövet felállítani, hogy innentől önmaga előtt már semmi ne legyen lehetetlen. Hogy ezt a tapasztalatot hogyan építi be az életébe, mit összegez belőle magában, az az ő dolga lesz." - írják.

Forrás, fotó: Facebook/Lóci és Olivér megcsinálja

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.07.06