Egyetlen dolog, amin változtass, és más színben látod majd a hétköznapokat - Minden elfoglalt szülőhöz szól egy anyuka üzenete

Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


Egyetlen dolog, amin változtass, és más színben látod majd a hétköznapokat - Minden elfoglalt szülőhöz szól egy anyuka üzenete

Hogyan hatnak a színek az életünkre? Miért érdemes télen is színesbe öltözni? Mit szimbolizálnak az egyes színek? Milyen tulajdonságokkal ruháznak fel a ruhánk színei? Blogger szerzőnk véleménye.

Kisgyermekes anyuka bloggerünk, Kerékgyártó Andrea ezúttal a divatról, a színekről, és a színek lelkünkre gyakorolt hatásáról írta le a véleményét.

"Anya! Miért öltöztél ilyen gyászosan?"- nézett végig rajtam Fanni szemrehányóan, amikor télen első alkalommal bújtam sötétebb ruhákba.

Megértem a felháborodását, megszokta, hogy élénk színekbe öltözöm. Nekem is nehezen megy a színpompás ruhatáramat lecserélni, kicsit lehangoló a sok barna, szürke és fekete ruhadarab.

Télen mindenki sötét ruhában jár
Minden évben megállapítom, hogy milyen beszűkült a divat és eltűnődöm vajon ki találta ki, hogy télen csupa szomorkás és unalmas színű ruhadarabbal árasszák el a boltokat.

Ha rajtam múlna, én bizony télen is vidám színeket hordanék! Élénk színű kabátokat és csizmákat. A kínálat azonban erősen korlátozott, csupa fekete, szürke és barna áru sorakozik az üzletek polcain. Így a kiegészítőkkel próbálok színt vinni az amúgy is szürke napokba, a sötétebb szoknyákat és kabátokat mindig feldobom egy élénk sállal vagy táskával.


(Képünk illusztráció)

Egy színes sál, és máris vidámabb a nap
A minap Fanni óvó nénije csodálkozott rá a rózsaszín táskámra és sálamra. Először meglepődött a szokatlan választáson, majd megjegyezte, hogy milyen igazam van. Miért kéne a tavaszi/nyári hónapokra korlátozni a világosabb színeket?

Én azt vallom, hogy nem kell! Sőt! Minél komorabb a téli időjárás, annál nagyobb szükségünk van a színek varázslatos erejére.

A színek varázslatos hatása
A színek ugyanis sajátos energiákkal bírnak, amik hatással vannak a lelkiállapotunkra. Az egész napunkat meghatározhatja, hogy reggel milyen színű ruhát öltünk magunkra. Bizonyos színek ugyanis feltöltenek energiával, míg mások lehangolnak.

Ha valaki belekukkant a szekrényembe, a szivárvány minden árnyalatát megtalálja benne. Minél komorabb az idő, én annál élénkebb színt választok, amiből rengeteg energiát merítek napközben. Sőt, úgy vettem észre, hogy a környezetemre is jó hatással van a színes ruhatáram.

Csupa meleg szín a lakásban
A lakásunkat is a színek bűvöletében rendeztük be. Hiszem, hogy a csupa szívet melengető árnyalatnak is köszönhető, hogy az otthonunkból sugárzik a harmónia és a nyugalom.

A színeknek már az egyiptomiak is különleges erőt tulajdonítottak, az ablaknyílásokat színes kendőkkel fedték le, így hasznosítva a színek energiáját.

A színek, amik körbevesznek minket ugyanis hatással vannak ránk. Bizonyos színek pozitív, míg mások negatív érzéseket keltenek bennünk.

Melyik szín mit szimbolizál?
Azt mindenki tudja, hogy a fekete a gyász színe, a piros feltüzel, a zöld megnyugtat. De mi a helyzet a többi színnel? Ismeritek a színek lélekre gyakorolt hatásait?

Érdemes megismerni őket és használni a mindennapokban, hiszen rengeteg pozitív energiát nyerhetünk egy-egy jól megválasztott színnek köszönhetően.

Álljon hát itt egy rövid áttekintő a színek csodálatos hatásairól.

FEHÉR:
- a tisztaság, béke, nyugalom és tökéletesség színe
- támogatja a szellemi tisztaságot
- a gondolataink megtisztítására ösztönöz
- az új kezdetet szimbolizálja

FEKETE:
- erőteljes szín, ezért a túl sok belőle nyomasztó lehet
- a nyugati kultúrában a gyász színe
- a fekete a színek hiányát reprezentálja, az ősi űrt, az ürességet

SZÜRKE:
- az értelem, tudás, bölcsesség színe
- klasszikus, kifinomult, előkelő
- a pesszimizmust, melankóliát, unalmat is reprezentálja

PIROS:
- ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van
- növeli az önbizalmat
- figyelemfelhívó
- a szerelmet és a szenvedélyt szimbolizálja

NARANCSSZÍN:
- boldoggá és kreatívvá tesz
- elűzi a depressziót
- melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall
- erősíti az immunrendszert
- elősegíti a szocializációt

SÁRGA:
- melegséget, energiát áraszt
- stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat
- aktivizálja a memóriát és elősegíti a koncentrációt
- ösztönzi a kommunikációt

KÉK:
- békét és nyugalmat áraszt
- nyugtató kémiai anyagok termelődését indítja el a testünkben
- növeli a munka hatékonyságát
- támogatja az intuíciót

LILA:
- lenyugtatja az elmét és az idegeket, ösztönzi a kreativitást
- nőies és romantikus
- a királyság színe, ezért hatalmat és jólétet sugároz

ZÖLD:
- nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és szorongás tüneteit
- a megújulás és harmónia érzését adja
- az egészséget és a nyugalmat szimbolizálja

RÓZSASZÍN:
- az élénk rózsaszín tettre és magabiztosságra ösztönöz
- fiatalos és vidám
- érzéki és szenvedélyes, anélkül, hogy agresszív lenne
- a halvány rózsaszín viszont megnyugtat

BARNA:
- az anyaság, gondoskodás, termékenység színe
- nyugtató, harmonizáló hatása van
- stabilitást, elérhetőséget, megbízhatóságot sugall
(Forrás: pszichozona. hu)

Nekem rengeteget segítettek a színek az elmúlt hat év során. Az anyaság a legkeményebb munka a világon, jól jön egy kis segítség a nehezebb napokon. A színterápia egyszerű és gyors megoldást kínál. Próbáld ki Te is és szerezz be néhány energetizáló vagy épp nyugtató hatású ruhadarabot! A hatás biztosan nem marad el!

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


2018.02.02