Egyre több gyereket érint a vesekövesség! - A gyermekkori vesekövesség okai, tünetei, kezelése, megelőzése - Szakorvos válaszol

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Egyre több gyereket érint a vesekövesség! - A gyermekkori vesekövesség okai, tünetei, kezelése, megelőzése - Szakorvos válaszol Magyarországon mintegy 1200 gyermeket érint a vesekövesség, amelynek gyakorisága az elmúlt 20 évben 10-15 százalékkal emelkedett, a 18 éven aluliak körében évente közel száz új beteget diagnosztizálnak - mondta Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. A vesekövesség iskolás korban való kialakulása elsősorban környezeti tényezőkre vezethető vissza, de adott esetben már csecsemőkorban is jelentkezhet, amikor többnyire anyagcsere-betegségekre hívhatja fel a figyelmet - mondta Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika eddigi legfiatalabb veseköves betege mindössze 10 hónapos volt.

Egyre több gyereket érint a vesekövesség! - A gyermekkori vesekövesség okai, tünetei, kezelése, megelőzése - Szakorvos válaszolMi okozza a gyerekkori vesekövességet?
Az egészséges életmód megválasztása elsősorban a szülők felelőssége, mivel a vesekövesség is azok közé a betegségek közé sorolható – pl. diabétesz, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi problémák –, amelyek kialakulása egyre fiatalabb korra tolódik.

A gyerekkori vesekövesség 10 éves kor alatt ritka betegségek – pl. cisztinúria – egyik tünete lehet, 10 éves kor után viszont a legtöbb esetben a helytelen életmód okozza a problémát – hívta fel a figyelmet a klinikaigazgató.

Mekkora esélye van a gyermekednek a vesekövességre? Válaszolj a kérdésekre őszintén!
1. Többször fogyaszt gyermeked gyorséttermi ételeket, zacskós levesporból készült levest, egyéb félkész terméket?
2. Szinte naponta eszik a gyermeked sós kekszeket, chipset, rágcsákat?
3. A délután túlnyomó részében tévézik, olvas, számítógépezik, nem nagyon mozog?
4. Az átlagnál magasabb a gyermeked testsúlya?
5. A napi ajánlott mennyiségnél kevesebb folyadékot (vizet) fogyaszt a gyermeked?* (a szükséges mennyiséget a cikk végén, a csillaggal megjelölt részben találod)

Ha mindezen kérdésekre, vagy a legtöbbre igen-nel feleltél, akkor a gyermeked is könnyen lehet veseköves - mint Dr. Szabó Attila elmondta, a túlsózott félkész és gyorséttermi ételek és nassolnivalók, a mozgásszegény életvitel, a túlsúly és a szükségesnél kevesebb folyadékbevitel egyaránt vesekövet okozhatnak, együttes előfordulásuk pedig kifejezett veszélyt jelent a vesekőképződés szempontjából.

Mik a gyerekkori vesekövesség tünetei és hogyan történik a kezelése?
Fájdalmas, csípő érzetet adó, gyakran véres vizelet a vesekövesség első jelei, amit erős, görcsös deréktáji, lágyékhajlat felé sugárzó fájdalom kísérhet. Lehet azonban csak véres vizelet vagy csak deréktáji, sugárzó, görcsös fájdalom is az első tünet – ismertette Dr. Szabó Attila kiemelve, a vesekő a felnőttekhez hasonlóan jellemzően egészen addig észrevétlen marad, amíg nem okoz az életminőséget jelentősen rontó panaszokat. A kezelés kapcsán elmondta, nagyobb köveknél a felnőttekhez hasonlóan ultrahangos kőzúzás jöhet szóba, a műtéti beavatkozás gyermekkorban igen ritka. Jellemzően az életmód megváltoztatásával és diétával jól kezelhető betegségről van szó, aminek kiújulását a táplálkozási tanácsok betartásával el lehet kerülni.

Milyen táplálkozási tanácsokat kell betartani a gyerekkori vesekövesség esetén?
A kövek összetétele az esetek 75-80 százalékában kalcium-oxalát, ami a kezelésben gyakran okoz téves következtetéseket. A régi vélekedés szerint ugyanis ilyen esetben kalcium megvonás szükséges, azonban ez többet árt, mint használ – hívta fel a figyelmet a klinikaigazgató. A csontok sűrűségének építésére csak 20-as éveink elejéig van lehetőség, ezért gyerekeknél tilos a kalcium megvonása, helyette sószegény diéta javasolt – mondta Dr. Szabó Attila. Szükséges viszont az oxalát bevitelének csökkentése, amely olyan élelmiszerekben található meg, mint pl. a sóska, spenót, cékla, kókusz és rebarbara, ám a gyerekek számára nem ezek elhagyása jelent nehézséget, hanem a szintén magas oxalát tartalmú kakaó és az abból készült édességek bevitelének mérséklése – tette hozzá.

Ezek mellett szükséges a fokozott mennyiségű magnézium és kálium bevitele, amelyek csökkentik a kőképződés kialakulását, valamint gondoskodni kell az elegendő mennyiségű folyadék beviteléről*: egy 10 kilós gyereknél napi 1 liter, egy 20 kilósnál napi 1,5 liter, utána tíz kilónként 2 dl folyadék az alapszükséglet - sorolta Dr. Szabó Attila. Kiemelte, mindezek betartásával kisebb kövek megléte esetén jól kezelhető a gyermekkori vesekövesség, és elkerülhető a kiújulás.

Fotó: Pixabay.com, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Forrás: semmelweis.hu

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.11.09