Húsvéti aprósütemény - alaprecept a linzertésztához
Hozzávalók a húsvéti aprósütihez:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
25 dkg cukor
3 tojás
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
pici só
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd a hűtőben pihentetjük minimum egy órán át.
Kb 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Nyuszi, tojás, csibe, virág alakúra. Közepes lángon, előmelegített sütőben (kb. 175 fokon) sütjük, amíg halványsárga nem lesz - ez körülbelül 10-15 perc, majd kihűlés után díszítjük.
Díszítés:
Díszítsünk cukormázzal. 10 dkg porcukrot keverjünk el 1-2 evőkanál vízzel, vagy citromlével.
Készíthetünk cukormázat tojásfehérjéből is. 1 fehérjéhez adjunk pár csepp citromlevet és kb 10 dkg cukrot.
Ételfestékek segítségével különböző színű mázat kapunk, így még érdekesebb díszítéseket varázsolhatunk az egyszerű süteményekre. Ehető díszekkel (például cukorgyöngy, csillagok, csokiforgács) tovább csinosíthatjuk.
Íme néhány fotós ötlet:
Fotók: Pixabay, Freepik/Art_Photo studio