Elpusztult a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája, mert egy diák földhöz csapta - Hiába mondták neki, hogy ne nyúljon be hozzá

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Elpusztult a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája, mert egy diák földhöz csapta - Hiába mondták neki, hogy ne nyúljon be hozzá Meghalt a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája. A hírek szerint egy diák felelőtlenül benyúlt az állat kerítésén, aki védekezésképpen megharapta, a fiú pedig ijedtében a földhöz csapta az állatot. A vadaskert igazgatója Facebook-bejegyzésben írt a szomorú esetről. Meghalt a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája. A hírek szerint egy kisdiák felelőtlenül benyúlt az állat kerítésén, aki védekezésképpen megharapta, a fiú pedig ijedtében a földhöz csapta az állatot. A vadaskert igazgatója Facebook-bejegyzésben írt a szomorú esetről.

Zara volt a vadaskert sztárja
"Szomorú esemény történt ma a Kecskeméti Vadaskertben. Nem tudom, hogy minek tudható be a tragédia, a szabályok semmibevételének, a nekem mindent lehet viselkedésnek, a kivagyiságnak, nem tudom…" - kezdi az igazgató, Tokovics Tamás a személyes hangvételű bejegyzését, majd folytatja:

"Május az osztálykirándulások hónapja, így ma is több csoport érkezett a Vadaskertbe. Ezek a csoportok, gyerekek, kísérőik többnyire betartják az előírásokat, melyek nem csak a belépéskor figyelmeztetik az ide látogatókat, hanem külön az egyes kifutóknál is.

Az egyik legnagyobb kedvenc, és itt mondhatom, hogy nem csak a miénk, a látogatóké, hanem a médiáé is Zara, a kis szurikáta. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy másfél évvel ezelőtt lett médiasztár, mikor idekerült hozzánk. Sürgés-forgásával, kíváncsiságával, bújásával kivétel nélkül mindenki szívébe belopta magát. Fél éven keresztül, amíg nem készült el az új kifutója, minden nap az irodámban töltötte a nappalokat, az éjszakákat pedig otthon a házunkba. Ezalatt nem csak a közös pihenések hozták közelebb hozzám, de a spánielünknek is kiváló játszótársává vált. Amikor elkészült az új birodalma fájó szívvel mondtam le a napi kocsikázásról, a közös „tévézésről”, de mindnyájan úgy gondoltuk, hogy ez a helyes, nem csak nekem, hanem Neki is."

Elpusztult a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátája, mert egy diák földhöz csapta - Hiába mondták neki, hogy ne nyúljon be hozzá
A kis Zara, 4 hónapos korában - MTI fotó/Ujvári Sándor

Zara vemhes lett, nagyon várták a kis utódokat
Elmeséléséből kiderül, hogy a kis Zara hamarosan párt kapott Zorró személyében, és később a szurikátapárnak utóda is született. Sőt, nemrégiben felfedezték, hogy Zara pocakja ismét nőni kezdett, így a vadaspark dolgozói bíztak abban, hogy egy új kolónia alakul náluk. Ám sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezték...

Mivel tudták, hogy vemhesen az állatok viselkedése megváltozik, külön figyelmeztető táblákat tettek ki, hogy a látogatók ne nyúljanak be az állathoz, mert harap. Ám mint az igazgató írja, hiába a figyelmeztetések, sajnos nem mindenki fogadja meg ezeket, még akkor sem, ha az az ő érdekét szolgálná.

A fiú az ijedtségtől a földhöz csapta Zarát - ő és a kicsinyei is meghaltak
"És sajnos meg is történt a baj. Egy fiú a többszörös figyelmeztetés ellenére benyúlt, és Zara - védelmezve jelenlegi és leendő családját - beleharapott a gyerek kezébe, aki a fájdalomtól, vagy a rémülettől földhöz csapta a kis szurikátánkat. Zara és vele együtt utódai is a helyszínen, rögtön elpusztultak, és újraéleszteni sem tudtam.

Ki a hibás a történetben?
Hogy kinek a hibája?? Azzal, hogy a mai fiatalság egyre kevésbé tiszteli a természetet, az életet, vagy hogy a kísérő tanárok egyre kevésbé tudnak odafigyelni a rájuk bízott diákokra, vagy hogy a szülőknek a nagy hajtásban egyre kevesebb idejük marad egy-egy beszélgetésre, ahol felhívják a figyelmüket gyermekeiknek az egymás, és a természet iránti tiszteletre….. Szóval ezeknek a hibáknak a kutatásával feltárásával sajnos már nem tudjuk visszahozni Zarát az életbe. De! Talán e sorok olvasása után le kellene ülnünk, egy kicsit magunkba fordulnunk, és elgondolkoznunk azon, hogy egy-egy meggondolatlan cselekedetünkkel hány embert, gyermeket fosztunk meg az élménytől a természet múlandó szépségétől, egy önfeledt mosolytól…"

Záró gondolatában arra kér mindenkit, hogy ne keressen bűnbakot, mert ez már úgysem teszi meg nem történtté a tragédiát - inkább mindenki figyeljen oda jobban, hogy ilyen dolgok ne történhessenek meg többet.

A vadaskert is felelős?
A szomorú eset kapcsán több helyütt is kifejtették a véleményüket a hozzászólók - bár sokan a gyereket okolták, amiért nem tartotta be az utasításokat, azért volt, aki a hely felelősségét hangsúlyozta. Szerintük a vadaskert dolgozóinak kellett volna elsősorban gondoskodni arról, hogy az állat - főleg, ha egy vemhes állatról van szó - kellőképpen el legyen zárva a látogatóktól, hogy a felelőtlen emberek se jelenthessenek számára veszélyt.

FRISSÍTÉS - 2018.05.16.
Időközben felboncolták a kisállatot, és kiderült, halálát aortarepedés okozta, két utódot hordott a szíve alatt.
Az intézmény igazgatója a Borsnak arról is beszélt, hogy az ötödikes fiú, aki Zara halálát okozta, bottal piszkálta a kisállatot és hiába szóltak neki többször, hogy hagyja abba, nem tette.

- Az általános iskolai osztályt kísérő tanárok és szülők elnézést kértek, de leírhatatlanul elkeserít, hogy a fiú nem is simogatni akarta a harapás előtt, hanem bottal piszkálta - mesélte az igazgató a lapnak.

Forrás: Bors, Facebook/Kecskeméti Vadaspark

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.05.15