Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben Bár a menstruációt még mindig sok helyen tabuként kezelik, végre vannak a szemléletváltás felé vezető kezdeményezések - Magyarországon is. A menstruációs fájdalommal küzdő női dolgozók számára örvendetes hírt jelentett be Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán.

Menstruációs szabadság és ingyen menstruációs termékek
Bár a menstruációt még mindig sok helyen tabuként kezelik, végre vannak a szemléletváltás felé vezető kezdeményezések is. Idén májusban Spanyolországban vezették be a menstruációs szabadságról szóló törvényt, melynek értelmében - megfelelő orvosi igazolással - havi 3-5 betegnapot vehetnek ki a nők, ha a menstruációs fájdalom miatt nem tudnák ellátni a munkájukat, mindezt pedig fedezi a tb.

Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben

Augusztus közepén pedig Skóciában foglalták törvénybe, hogy a menstruáló nők ingyenesen juthatnak hozzá az egészségügyi betétekhez - az intézkedés célja, hogy felszámolják a menstruációs szegénységet, hiszen a leghátrányosabb helyzetűeknek sokszor nem jut pénze menstruációs higiéniai termékek vásárlására, így jobb híján összetekert vécépapírral vagy rongyokkal helyettesítik a tampont vagy a betétet.

Havi 1 extra szabadnap Terézvárosban
Most Magyarországon egy budapesti kerület is igyekszik megkönnyíteni a menstruáló nők helyzetét, legalábbis ez derül ki Soproni Tamás terézvárosi polgármester posztjából. Mint írja, az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta 1 extra, fizetett szabadnapot biztosítanak azoknak a nőknek, akik bármilyen okból - például endometriózis miatt - fájdalmas menstruációtól szenvednek.

"A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy "dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat". Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről."

Mint kiemeli, kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól, így egy politikusnak kötelessége lenne foglalkozni ezen nők problémájával. Éppen ezért nyújtotta be a javaslatát, hogy a terézvárosi  önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a dysmenorrheás nőknek - ezt pedig ma, szeptember 1-jén el is fogadta a képviselő-testület.

Hangsúlyozza, a szabadság nem alanyi jogon jár, a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni.

Elsőként az országban: Menstruációs szabadságot vezetnek be egy budapesti kerületben

"Nem véletlenül írtam, hogy a cégeinkben vezetjük be az intézkedést. Egyelőre ennyit tehetünk, hiszen erre a polgármesteri hivatalban a törvények miatt egyszerűen nincs lehetőségünk. Nem elég, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy a fájdalmas menstruációjú nőknek pótszabadnapot kell biztosítani, még aktívan akadályozzák is, hogy a köztisztviselőkre nézve bármilyen állami intézmény hasonló intézkedést bevezessen.

Éppen ezért az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot."
, emelte ki a polgármester a posztban.

Forrás: Facebook/Soproni Tamás
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.09.01