Elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok! Milyen tüneteknél gyanakodj Lyme-kórra? Szakértő válaszol

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok! Milyen tüneteknél gyanakodj Lyme-kórra? Szakértő válaszol Mostantól már különösen kell ügyelni a kullancscsípésre - figyelmeztet a Lyme-kór specialista! Az elmúlt években nem csak hogy elszaporodtak, de fertőzőbbek is lettek a kullancsok. 5 dolog, amit tudnod kell a kullancscsípésről, kullancseltávolításról. - Az elmúlt években elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a csípésükre - közölte Balaicza Erika belgyógyász, Lyme-kór specialista főorvos az M1 aktuális csatorna 2016. április 5-e, keddi műsorában.

Elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok! Milyen tüneteknél gyanakodj Lyme-kórra? Szakértő válaszol

Kullancscsípés, kullancseltávolítás - belgyógyász szakorvos tanácsai

    
1. Erdei kirándulás során többször ellenőrizzük magunkon, hogy érte-e a testünket kullancscsípés. Ugyanis minél hosszabb ideig bennünk van a kullancs annál valószínűbb a fertőzés - közölte a Lyme-kór specialista.

2. Ha az ember kullancsot talál magában, ne tépje ki, hanem a gyógyszertárakban kapható eszközzel emelje ki úgy, hogy a kullancs testének tartalma ne préselődjön a szervezetébe.

3. A kullancsot lehetőség szerint tartsuk meg, mert a patikákban kapható gyorsteszt segítségével kimutatható, hogy fertőzött-e Borélia kórokozóval.

4. Ha a kullancs fertőzött Borélia kórokozóval, akkor forduljunk orvoshoz.

5. Kullancscsípés után figyelni kell az esetleges fertőzés hatására megjelenő tünetekre is. Első időben ezt felső légúti fertőzéshez hasonló tünetek jelzik, majd fejfájás, fáradékonyság, később, tipikusan fél év múlva ízületi fájdalom, majd szív- és érrendszeri panaszok.

A Lyme-kór egyik nagy veszélye, hogy a tünetei gyakran más betegségekre is utalhatnak. Ha nem ismerik fel és kezelik időben a betegséget, súlyosabb panaszok is kialakulhatnak. Dr. Szabó Júlia gyógyszerész szakértőnk egy korábbi cikkben kifejtette, mik lehetnek a Lyme-kór tünetei, illetve milyen panaszok jelentkezésekor gyanakodj Lyme-kórra - ezeket most még egyszer felsoroljuk:

Melyek lehetnek a Lyme-kór tünetei?
- fáradtság
- fejfájás
- ízületi panaszok
- influenza-szerű tünetek
- nyirokcsomó duzzanat

A kullancscsípés helyén kör alakú (kokárda alakú) bőrpír jelentkezhet. Ha nem jelentkezik bőrreakció, az még nem zárja ki teljesen a Lyme-kór fertőzést. A Lyme-folt eltűnése nem jelenti biztosan a szervezet gyógyulását.

Mi történik, ha nem kezelik a Lyme-kórt?
Ha nem kezelik a beteget (akár évekig) olyan súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, mint:

- idegbénulási problémák
- ideggyulladások
- súlyos izomgyengeség
- memóriaromlás
- szívritmuszavar
- aluszékonyság
- látás-, hallás-, egyensúlyzavar
- depresszió
- fogyás

Gyógyszerész szakértőnk két, otthon is könnyen elvégezhető kullancstesztet is ismertetett a cikkben, illetve azt, hogy hogyan és mikor érdemes azt használni. Ha már van otthon kullancstesztünk, akkor máris nyugodtabban tölthetjük az időt a gyerekekkel a szabadban.
Jelenleg két gyártmány kapható a hazai gyógyszertárakban. Az egyiknél a kullancsból, a másiknál pedig az emberi vérből történik a kimutatás.

Hogyan kell szakszerűen eltávolítani a kullancsot? Mik a kullancscsípés veszélyei? »

Forrás: MTI

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2016.04.06