Emelt családi pótlék, gyorsabb tartásdíj-behajtás, egyszülős nyaralás: Így segíti a kormány az egyedülálló szülőket

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Emelt családi pótlék, gyorsabb tartásdíj-behajtás, egyszülős nyaralás: Így segíti a kormány az egyedülálló szülőket Fontos, hogy az egyszülős családok olyan segítséget kapjanak, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az egyszülős családokat. A kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását, hiszen minden gyermek kincs - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára március 21-én, kedden a Facebook-oldalán.

Hornung Ágnes az egyszülős családok napja alkalmából közzétett bejegyzésében kiemelte, az egyszülős lét általában nem választás kérdése, és a család akkor is érték, ha valamilyen oknál fogva nem biztosítható mindkét szülő folyamatos jelenléte.

Az államtitkár a bejegyzésben megosztotta a minisztérium közleményét is, amelyben azt hangoztatják, fontos, hogy az egyszülős családok olyan segítséget kapjanak, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az egyszülős családokat.

Emelt családi pótlék, gyorsabb tartásdíj-behajtás, egyszülős nyaralás: Így segíti a kormány az egyedülálló szülőket

Az érintettek is igénybe vehetik a különböző családtámogatási formákat, így például
- a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból is érvényesíthető családi adókedvezményt,
- az otthonteremtési támogatásokat,
- továbbá emelt összegű családi pótlékban részesülnek,
- kedvezőbb feltételekkel lehetnek jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre,
- valamint az egyszülős családban nevelkedő gyermekek előnyt éveznek a bölcsődei felvételnél - sorolták.

A közleményben kitértek arra is, hogy 2022 január elsejétől több mint duplájára, 50 ezer forintra emelkedett az árvaellátás minimuma.

Gyorsabban jutnak a tartásdíjhoz
Az elvált szülők esetében pedig - ha nem érkezik meg időben a megítélt tartásdíj - már jövedelemkorlát nélkül, gyorsabban és nagyobb maximális összegben kapják meg az államtól megelőlegezve az összeget. Ennek maximális mértéke a háromszorosára - a mindenkori minimálbér 30 százalékára - emelkedett, és jelenleg 69 600 forint. Emellett gyorsabbá és hatékonyabbá váltak a gyermektartásdíj megállapításával és behajtásával összefüggő eljárások is.

Emelt családi pótlék, gyorsabb tartásdíj-behajtás, egyszülős nyaralás: Így segíti a kormány az egyedülálló szülőket

Nyaralás és táborozás
Az Erzsébet-táborokban pedig minden évben külön támogatással egyszülős családokban nevelkedő gyermekek is nyaralhatnak, valamint családi táborokban is részt vehetnek az egyszülős családok - tették hozzá.

Megjegyezték, az egyszülős családok támogatásában kiemelkedő szerepet vállal az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, amely 2018 óta működteti Budapesten Egyszülős Központját, valamint vidéken is segíti az egyszülős családokat.

Olvasd el ezt is!
Páratlan Szülő Díj 2023: Így kaphatja meg egy egyedülálló szülő, nagyszülő az elismerést »


Forrás: MTI
Fotók: Freepik, Freepik/prostooleh

 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2023.03.21