Endometriózis: A betegség, ami minden 10. nőt érint! - Mitől alakulhat ki? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Endometriózis: A betegség, ami minden 10. nőt érint! - Mitől alakulhat ki? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni? Minden tizedik nőt érint az endometriózis. De mi is ez a betegség? Mitől alakul ki? Milyen tüneteknél lehet endometriózisra gyanakodni? Minden tizedik nőt érint az endometriózis. De mi is ez a betegség? Mitől alakul ki? Milyen tüneteknél lehet endometriózisra gyanakodni?

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből.

Mi okozza az endometriózist?
Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen.A betegséget aktiválhatják:
- gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.)
- gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása
- állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben
- a mozgásszegény életmód
- a krónikus stressz
- a helytelen és hektikus táplálkozási szokások
- alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz)

Emellett sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség.

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Az endometriózis főbb tünetei:
- fájdalommal kísért és/vagy szabálytalan menstruáció
- meddőség
- alhasi fájdalom
- fájdalmas nemi élet
- szorulás vagy hasmenés
- fájdalmas széklet/vizeletürítés
- véres széklet/vizelet

Az endometriózis kezelése
A betegség diagnosztizálására kizárólag a hastükrözés alkalmas. Mivel nem tudni, mitől alakul ki, oki terápia nem létezik, kezelésként a gyógyszer vagy a műtét jöhet szóba. Fontos azonban tudni, hogy krónikus betegségről van szó, és 5 éves távlatban 50 százalékos a kiújulás esélye, ezért a rendszeres kontroll elengedhetetlen.

Sokba kerül a betegség mindenkinek
A betegség sokba kerül mindenkinek: 2012 áprilisában publikálták a Human Reproduction című szaklapban azt az átfogó kutatást és annak eredményeit, mely az endometriózissal járó direkt és közvetett költségeket mérte fel. Az ENDOCOST vizsgálatában 10 ország 12 endometriózis-központja vett részt, 909 páciens kérdőíves kikérdezésével.

Hazánkban a kutatás vezetője Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának laparoszkópos csoport vezetője volt. A számadatok kijózanítóak: mint kiderült, átlagban 9579 euróba, vagyis 3 millió forintba kerül egy endometriózisos nő évente. Ennek az összegnek mindössze a harmadát teszik ki a tényleges egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát pedig a munkából való kieséssel járó kiadások.

Dr. Bokor Attila szerint 5-10 év múlva az endometriózissal küzdő nők aránya a mostani 10%-ról 15% körülire fog emelkedni.

- A korai felismerés, a jó műtét, az életmódváltás és a hosszútávú gyógyszeres kezelés együttesével lehet eredményeket elérni az endometriózis kezelésében. Mivel az endometriózis a meddőség egyik legfőbb oka, nagyon fontos a mindent átfogó szemléletmód. Minél több nőhöz el kell juttatni a betegségről szóló információkat, hogy időben felismerhessék a betegséget - hangsúlyozta a szakorvos.

Ez is érdekelhet!
Endometriózis: A nők felénél ez a meddőség oka! - Kezelés, megelőzés, szövődmények »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.06.09