Erre figyelj, ha a napra mész a gyermekeddel - 7 tipikus napozási hiba

Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


Erre figyelj, ha a napra mész a gyermekeddel - 7 tipikus napozási hiba

Mennyire biztonságosak a gyógyszertári naptejek a baba 1 éves kora körül? Szabad-e illatos naptejet használni gyerekeknél? Használhatjuk-e a tavalyi napvédő szerünket? Árt-e vagy használ, ha előszoláriumozunk a nyaralás előtt? A 7 leggyakoribb napozási hiba - a bőrgyógyász szerint.

Erre figyelj, ha a napra mész a gyermekeddel - 7 tipikus napozási hibaA napfény okozta leégés hosszú távon sokszorosára növeli a bőrrák, és főleg a legveszélyesebb daganat, a melanoma kockázatát. Még veszélyesebb a gyermekkorban elszenvedett napégés, mert a bőr nem felejt, azaz a problémák évtizedek múlva jelentkeznek - hívja fel a figyelmünket dr. Svajda Bernadett bőrgyógyász. A szakértőt ezúttal a leggyakoribb napozási hibákról faggattuk.

 

 

 

Napozási hibák, amelyeket a leggyakrabban elkövetünk


1. Nem kenjük be magunkat, ha már lebarnultunk
Fényvédő krém nélkül megyünk a napra, mert már elég barna a bőrünk - a fényvédelem kreol bőrűek esetén is szükséges, illetve lebarnult állapotban is. A lebarnulás a bőrnek egy válasza az őt ért káros sugárzásra. A bőrrák nem kíméli a sötétebb bőrtípusúakat sem.

2. Szoláriumozunk nyaralás előtt
Előszoláriumozunk, hogy bőrünk szokja az UV fényt - tévhit, hogy a szolárium nem káros, csak a napozás, az élet során elszenvedett UV fény összeadódik, nem érdemes még mesterséges forrásból is hozzátenni, inkább árt, mint használ. Az UV fény bizonyítottan bőrrákot okoz.

3. Nem kenjük be magunkat, hogy biztosan megfogjon bennünket a nap
Nem használunk fényvédőt, mert azzal fehér maradunk, ami nem szép. Érdemes szem előtt tartani, hogy lassabb ütemben, de fényvédő használata mellett is le lehet barnulni. Ha nem használunk fényvédőt, bőrünk hamarabb öregszik, és a bőrrák kockázatát is fokozzuk.

4. Illatos naptejet használunk
Illatos naptejeket, kozmetikumokat használunk, amikor napra megyünk. Ez nem ajánlott, mert a napfény és az illatanyagok allergiás reakciót válthatnak ki együtt.

5. Nem kenjük be magunkat, mondván, úgysem leszünk napon
Nem használunk fényvédőt, mert úgysem megyünk közvetlenül a napra - napi rutinnak kellene lennie a napfényvédő használatának, bőrünket akkor is kell védeni, ha csak fél órát sétálunk az utcán.

6. Nem kenjük be a babákat, kisgyereket a vegyi anyagoktól való félelem miatt
Nem kenjük be a gyereket fényvédővel, mert azok vegyi anyagokat tartalmaznak, amit nem szívesen használunk.

7. Nem kenjük be elég gyakran a babákat, gyerekeket
A gyermekek bőre még érzékenyebb a napfényre, mint a felnőtteké, nagyon kell vigyázni, hogy ne égjenek le. 1 év alatt, csecsemőkorban is biztonságosak a fizikai fényszűrőket tartalmazó, gyógyszertári fényvédők.

KÉRDEZD A SZAKÉRTŐT »

Naptej - használhatjuk-e a tavalyit? Okoz-e bajt, ha már lejárt a szavatossága?
A lejárt szavatosságú naptej állagát vesztheti, ezzel elvesznek a fizikai és kémiai típusú szűrőmechanizmusok is. Nem megjósolható, hogy a napfénnyel reakcióba lépve egy nem stabil vegyület milyen hatásokat vált ki. Lehet, hogy csak egyszerűen nem véd, de az is megeshet, hogy más kockázat is fellép. Ez úgyszintén vonatkozik minden lejárt szavatosságú kozmetikumra.
A naptejeket mindig szavatossági időn belül kell felhasználni, illetve a felbontás utáni szavatosság megőrzésre vonatkozó megjegyzést is figyelembe kell venni, mely általában 12 hónap.

A témában szakértőnk volt: dr. Svajda Bernadett a borrak.hu bőrgyógyásza és Nagyszülők Lapja állandó szakértője »
Fotó: Freepik

 

 

 


Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


2015.07.17