Erre figyelj, ha Balatonra utazol! - Új helyjegy-szabályok léptek érvénybe a vonatokon

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Erre figyelj, ha Balatonra utazol! - Új helyjegy-szabályok léptek érvénybe a vonatokon

Május közepétől új szabályok érvényesek, azaz már nem az év közben megszokott módon utazhatunk a Balatonhoz: az idei nyári szezonban is helyjegyet kell váltani a balatoni vasútvonalak kiemelt vonataira. A jegyeket érdemes elővételben megvásárolni, így nem csak a helyünket biztosíthatjuk, de a jegyár is jelentősen kedvezőbb.

A balatoni vonalakon május 13-ától az előszezoni menetrendhez alkalmazkodva a vonatok sűrűbben és több ülőhely-kapacitással közlekednek.
A vonatok nagy részére kötelező a helyjegy váltása. Senki ne utazzon tehát megszokásból, ehelyett érdemes megtervezni az utazásokat és előre gondoskodni a jegyvásárlásról is. 

A kiemelt balatoni vonatok a teljes szezonban csak helyjegy váltásával vehetők igénybe, így garantált az ülőhely. Fontos tudni, hogy az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé is kötelező a helyjegyet megváltani.


Íme azok a kiemelt balatoni vonatok, melyek mindegyikére kötelező a menetjegy mellett helyjegy megváltása is:
 

Tópart IC (Budapest-Nagykanizsa)
Balaton IC (Budapest-Keszthely)
Kék Hullám expresszvonatok (Budapest-Tapolca)
Jégmadár expresszvonat (Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Velence és Fonyód között)
Helikon InterRégiók (Pécs-Kaposvár)
 

A helyjegy váltása érinti a Budapest és Székesfehérvár között vonattal ingázókat is. Nekik érdemes olyan vonatot választani az utazásukhoz, mely helyjegy nélkül is igénybe vehető (ilyenek pl. a Bakony és Göcsej IC, Vízipók sebesvonat vagy a Z30-as vonatok).

Helyjegy váltása továbbá nem szükséges a Balaton partja mentén, a kijelölt helyjegymentes szakaszokon utazva.

A hétvégi időszakokra a MÁV a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expressz választását javasolja.

Aki nem rendelkezik helyjeggyel, annak plusz 1.000 forintos pótdíjat kell fizetnie - a helyjegy ára mellé.

A jegyvásárlás egyszrű és praktikus módja, ha az automatákat és az online jegyvásárlást választjuk (pl. Elvira vagy MÁV applikáció).

 

Forrás: mavcsoport.hu
Fotó: Freepik


 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2024.05.23