Ételadományok, ingyen szállás, ingyen taxizás - Így segítheted te is az egészségügyben dolgozókat a koronavírus-járvány idején!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ételadományok, ingyen szállás, ingyen taxizás - Így segítheted te is az egészségügyben dolgozókat a koronavírus-járvány idején! 2020. március 20-ára 85-re nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma Magyarországon, de már jönnek a csoportos megbetegedések, ez a szám több százra vagy akár ezerre is növekedni fog, nagy a teher az egészségügyi dolgozókon. 2020. március 20-ára 85-re nőtt a regisztrált koronavírusos betegek száma Magyarországon, de az országos tisztifőorvos szerint ez már a csoportos megbetegedések ideje, tehát ez a szám hamarosan több százra vagy akár ezerre is növekedni fog.

A veszélyhelyzet hatalmas terhet ró az egészségügyi dolgozókra, akik hősiesen bírják a rohamot, de sokszor enni sincs idejük és lehetőségük, ezért minden külső segítséget elfogadnak.

A Bethesda Gyermekkórházban például örülnének könnyen tárolható, osztható, egyszerűen fogyasztható élelmiszernek (pl. csoki, kávé, gyümölcsök, kekszek) - erről a kommunikációs vezető üzenete jelent meg a Facebookon. Ami fontos: a kórház teherportáján lehet leadni a csomagokat, bármilyen segítségnek örülnek.

Ételadományok, ingyen szállás, ingyen taxizás - Így segítheted te is az egészségügyben dolgozókat a koronavírus-járvány idején!

A Bethesdások egyébként többször is posztolnak és köszönik az eddigi adományokat: "Csak a mai nap kaptunk egy szinte új tabletet, két laptopot 65 év feletti otthonról dolgozó munkatársainknak, napi 50 db-os péksütemény és kávéfelajánlást nővéreinknek, egy nagy adag szappanadományt és némi pénzadományt alapítványunk számára, amelyet most a védőfelszerelésekre költünk és még nincs is vége a napnak!"

Ételadományok, ingyen szállás, ingyen taxizás - Így segítheted te is az egészségügyben dolgozókat a koronavírus-járvány idején!

Szerencsére már több kezdeményezés is elindult a kórházi és az egészségügyben dolgozók megsegítésére:

- Egy veszprémi étterem a megyei kórház sürgősségi osztályán dolgozóknak 15 adag ebédet ad ingyenesen csütörtöktől a járvány végéig. Egy veszprémi cég mosógépet ajánlott fel a kórház sürgősségi osztályának, az egyik tapolcai étterem pedig a mentőket látja el meleg ebéddel.

- A független taxisok kezdeményezésére a Taxisok Operatív Törzse felajánlotta, hogy szükség esetén térítésmentesen viszik munkába, illetve onnan haza a fárasztó műszak után a védekezésben dolgozókat, ideértve az ápolókat, a nővéreket, a rendőröket, a katonákat. A felhíváshoz már több száz taxis csatlakozott, önállóan, taxi társaságoktól függetlenül. A fővároson belül ingyen, vidékről benzináron vállalják a fuvart  - erről a Pestisrácok.hu számolt be. Fuvarozók és fuvart kérők a Taxisok a védekezésért Facebook-csoportban találhatnak bővebb információt.

- A Lifetilt egészséges életmóddal és termékkiegészítőkkel foglalkozó cég vállalta, hogy 1 hónapig (vagy ha szükséges, akár tovább) 50 adag egész napos ételt szállítanak a Szent László kórházba - az első szállítmány március 17-én meg is történt. Mivel azóta további kórházakat jelöltek ki járványkórháznak, így további 5 kórház (a Szent Lászlón kívül a Korányi, Kútvölgyi, Ajka, Miskolc, Szekszárd, Kiskunhalasi kórház) orvosainak és ápolóinak a napi egészséges ételeket szeretnék biztosítani - ebben várják az önkéntes segítséget.

Ételadományok, ingyen szállás, ingyen taxizás - Így segítheted te is az egészségügyben dolgozókat a koronavírus-járvány idején!

- "Akinek most az a legnehezebb, hogy otthon maradjon, az nem tudja elképzelni, milyen annak, aki nem maradhat otthon. Mi most arra kell berendezkedjünk, hogy előbb-utóbb haza sem mehetünk. Ezért kimondhatatlan hálát érzünk azért az összefogásért, amivel minket támogattok." - posztolta március 19-én a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, akik több helyről is kaptak ételadományokat, ezért létrehoztak egy Google-dokumentumot az adományok kezelésére.

- A Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért zárt Facebook-csoport tagjai "kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számárat ingyen biztosítanának lakást", hogy így segítsék azokat a kórházi dolgozókat, akik nem mernek hazamenni családtagjaikhoz, nehogy megfertőzzék őket. Mint a 444 megtudta, egyelőre még nem akarnak pánikolva költözni az egészségügyi dolgozók, de vannak már többen, akik nagyon hálásak a lehetőségért.

(cikkünk folyamatosan bővül)

Forrás: MTI, Facebook/Monika Lujber, Facebook/Lifetilt blog, Pestisrácok.hu, Facebook/Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, 444.hu
Fotó: Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.20