Ez az egyik vezető halálok a gyerekek körében, mégsem beszélünk róla eleget - Így kerülheted el a tragédiát

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ez az egyik vezető halálok a gyerekek körében, mégsem beszélünk róla eleget - Így kerülheted el a tragédiát Július 25. a Vízbefulladás Megelőzésének Napja, ennek kapcsán hívja fel a figyelmet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Az ENSZ közgyűlés 2 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy július 25-ét a Vízbefulladás Megelőzésének Napjává nyilvánítja, hiszen ez az egyik vezető halálok a 1-24 éves korosztályban globálisan, hívja fel a figyelmet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Mint írják, bár ennek a világnapnak a fontosságára a periféria országaiban történő vízbefulladások nagy száma hívta fel a figyelmet, ugyanakkor ők is rendszeresen szemtanúi olyan tragédiáknak, amelyek odafigyeléssel, tudatossággal elkerülhetőek lettek volna, és fontosnak tartják azokat a célokat, amelyeket az ENSZ kihirdetett ezzel kapcsolatban.A legfontosabb szabályokat külön pontokba szedték - szülők figyelmébe különösen az 5. pontot ajánljuk!
 

8 dolog, amire figyelj oda, hogy ne legyen a strandolásból tragédia


1. Csak biztos úszástudással szabad deréknál mélyebb vízbe menni!
Aki nem tud úszni, vagy nem jól úszik, ne menjen deréknál mélyebb vízbe! A felfújható strandeszközök vagy egy szörfdeszka nem mentik meg veszélyhelyzetben a gyenge úszástudással rendelkezőket. Egy apróság - egy hínár, egy kis gödör, egy kisebb izomgörcs - is elég ahhoz, hogy pánikba essen az illető, hiszen számára nem biztonságos közegben van. Nagyon gyakori oka a vízbefulladásnak az, hogy valaki pánikba esik. Még akkor is előfordul, ha bőven leér a lába a vízben.

Azt javasolják, hogy a gyengén úszók, úszni nem tudók viseljenek mentőmellényt, vagy úszást segítő mellényt strandoláskor. Nem ciki ilyen eszközben vízbe menni, mint ahogyan az sem, hogy valaki nem tanult meg úszni.

2. Nagyon óvatosan az alkohollal!
A tűző napon, a vízben felerősödik az alkohol hatása. Ne menjünk vízbe, ha már kicsit is érezzük magunkon az elfogyasztott ital hatását. Figyeljünk a környezetünkre is: ne engedjünk be olyan rokont, barátot a vízbe, horgászcsónakba, kenuba, aki alkohol hatása alatt van. A vízbefulladásos esetek egy részénél kiderül, hogy túl sok alkoholt fogyasztott az illető.

3. Tele hassal nem szabad vízbe menni!
Egy kiadós ebéd vagy villásreggeli után várjunk legalább két órát, míg vízbe megyünk. Sokan lesznek rosszul azért, mert tele hassal mennek be fürdeni.

4. Felhevült testtel nem szabad vízbe menni!
Sokszor halljuk, hogy ezt mindenki tudja. Mégis rendszeresen kerülnek bajba emiatt az emberek. Minden esetben be kell mosakodni, lemosni a felsőtestünket, karunkat, arcunkat, mielőtt bemegyünk a vízbe. Különösen fontos figyelni, ha SUP-ozik, vízibiciklizik az ember. Akkor is hűtsük le pár percenként magunkat, ha nem akarunk vízbe ugrani ezekről az eszközökről, hiszen bármikor beeshetünk, ami életveszélyes is lehet.

5. Gyermeket nem hagyunk egyedül! SOHA!
Gyermeket nem szabad egyedül hagyni, még sekély vízben sem. Akkor sem, ha van rajta valamilyen mentőeszköz. Jók a felfújható eszközök (karúszó, úszógumi), de még jobb, ha a gyermek súlyának, alkatának megfelelő mentőmellényt, úszást segítő mellényt adunk rájuk a strandoláshoz.

Hamar megszokják a gyermekek ezeket az eszközöket, és nagyobb biztonságot adnak, mint a felfújható eszközök, hiszen azok könnyen lecsúszhatnak a gyerekről, vagy kilyukadhatnak, leereszthetnek. Szerencsére egyre több szülő adja rá a gyermekére a mentőmellényt még a kicsik számára kialakított lidós partszakaszokon is.

6. Viselj mentőmellényt!
Sportoláskor is fontos a mentőeszközök használata. Sőt, mi azt mondjuk, elengedhetetlen, hogy viseljünk valamilyen fajta eszközt, ami fenntart, segít a vízen lebegésben. Bárkinél, főleg idősebbeknél, adódhat olyan váratlan belgyógyászati, kardiológiai probléma vagy izomgörcs, aminek következtében nem tudnak kijutni a partra. Előfordul az is, hogy valaki nem készül fel arra, hogy megerősödik a szél, nem néz fel az égre mielőtt vízre szállna, illetve sportolás közben sem.

Számtalanszor segítettek olyanoknak, akiket elsodort a parttól a szél, folyókon a sodrás. Ők akkor tehetnek a legtöbbet magukért, ha még vízre szállás előtt tájékozódnak, és viselik a mentőmellényt. (Az időjárás felől való tájékozódásban sokat segítenek az okostelefon applikációk, weboldalak vagy a négy nagy tavunkon a viharjelzési rendszer, melyet a TaVihar alkalmazásban is nyomon követhetünk.)

Létezik egy újfajta, magyar fejlesztésű úszást segítő eszköz. A Sealbulance úgy néz ki, mint egy övtáska, és ha a viselője meghúzza a kioldózsinórt, egy úszógumi fújódik fel a teste köré. Azoknak ajánlják, akik rendszeresen úsznak, és felkészültnek érzik magukat arra, hogy meghúzzák a zsinórt, ha például elfáradnak vagy begörcsöl a lábuk. Ez egy plusz segítség az úszáshoz, ami segíti a lebegést, de csak nagy vízbiztonsággal bíróknak, jó egészségi állapotban lévőknek ajánljuk.

7. Tedd a mobilodat vízálló tokba!
Ha horgászni, evezni indulunk mindenképp legyen nálunk mobiltelefon (feltöltve!), vízálló tokban, nyakba vagy vállra akasztva. Olyan tokot vásároljunk, amiből nem kell kivenni a telefont, ha segítséget akarunk hívni. A Balatonra érkezők, az ott élők mindenképp töltsék le a segélyhívó applikációnkat, a BalatonHelpet. Ezen keresztül gyorsabban tudnak segítséget kérni, mint egy telefonhívással, hiszen mentésirányítási központunk pontosan látja, hogy honnan érkezik a segélyhívás.

8. Ugrálni csak nagy elővigyázatossággal szabad!
A magyarországi élővizek nem átlátszóak, és a biztonságos vízbeugráshoz elengedhetetlenül fontos tudni, hogy elég mély-e a víz, nincs-e a mederben olyan akadály, ami komoly sérülést okoz. Szinte minden évben történik végzetes vagy életre szóló bénulásos baleset amiatt, hogy sekély vízbe ugrik be valaki. Mielőtt ugrálni kezdünk, mindenképp ellenőrizzük le, hogy milyen mély a víz.

Forrás: Vízimentők Országos Szakszolgálata
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.07.26