Ezeket a gyakorlatokat minden nőnek rendszeresen végeznie kellene - medencefenék torna videó

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Ezeket a gyakorlatokat minden nőnek rendszeresen végeznie kellene - medencefenék torna videó

Már serdülőkorban érdemes elkezdeni a medencefenék vagy közismertebb nevén a gátizom védelmét célzó tornagyakorlatokat.

A Semmelweis Egyetem gyógytornász mestertanára, Friedrichné Nagy Andrea szerint a gátizmok gyengülésének leggyakoribb hajlamosító oka a várandósság és a szülés, a túlsúly, a nehéz fizikai munka, tartós köhögés, székrekedés. Különböző életszakaszokban, menopauzában és idős korban is csökken a gátizmok ereje, de betegségek, műtétek és veleszületett kötőszöveti lazaság is lehet a gyengülés hátterében.

A gátizom egy több rétegű kötőszövetes-izmos lemez, melynek feladata többek között a kismedencei szervek alátámasztása, a vizelet, a széklet tartása és ürítése, de szerepe van a szexuális örömérzetben és a lágy szülőcsatorna kialakításában is. Károsodásakor, sérülésekor vagy gyengesége esetén a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni, ezért nagyon fontos, hogy a nők minden életkorban fordítsanak kiemelt figyelmet e terület védelmére.

Szakszerűen és rendszeresen végzett tréninggel a gátizomgyengeség mértéke és az ebből fakadó kellemetlen tünetek csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők. A Semmelweis Egyetem medencefenék-torna gyakorlatokat bemutató oktatóvideója ehhez nyújt segítséget:
Szakértő: Friedrichné Nagy Andrea, Iván Edina

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2024.02.07