Ezért fontos a gyereknek az önálló játék! Hogyan taníthatod meg a kisgyermeked önállóan játszani?

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


Ezért fontos a gyereknek az önálló játék! Hogyan taníthatod meg a kisgyermeked önállóan játszani?

A legtöbb szülő úgy gondolja, hogy amint már önállóan ül vagy jár a gyermeke, játszani is önállóan tud már, elvégre egy 12-14 hónapos totyogó képes a kezébe venni dolgokat, lapozgatni egy könyvet vagy firkálgatni és a rajztudását próbálgatni. Ám attól még, hogy ezek a tevékenységek mennek neki, az önálló játék nem csak erről szól.

A legtöbb szülő úgy gondolja, hogy amint már önállóan ül vagy jár a gyermeke, játszani is önállóan tud már, elvégre egy 12-14 hónapos totyogó képes a kezébe venni dolgokat, lapozgatni egy könyvet vagy firkálgatni és a rajztudását próbálgatni. Ám attól még, hogy ezek a tevékenységek mennek neki, az önálló játék nem csak erről szól.

- A totyogók nem képesek mintegy varázsütésre órákig eljátszani magukban, körülbelül 15 perc az az idő, amit az ember elvárhat egy egyévestől  - hívja fel a figyelmet dr. Jane Foy, a Wake Forest Orvostudományi Egyetem és Gyakorlókórház gyermekorvosa. A szakember ugyanakkor hangsúlyozza, megéri a fáradságot, hogy a szülő megtanítsa gyermekét önállóan játszani, és nem csak azért, mert abban a 15 percben akkor gyorsan főzhet egy ebédet vagy berakhatja a mosást.

Az önálló játék számos képességet fejleszt
Az önálló játék ugyanis rengeteg képességet fejleszt - ezt már dr. Maria Luisa Escolar, az Észak-Karolinai Fejlődés- és Tanulástani Központ szakgyermekorvosa teszi hozzá -, egyebek közt a következőket:
- függetlenség
- magabiztosság
- kreativitás
- nyelvhasználat

- Az ember sokszor lát 15-16 hónapos kisgyermekeket önállóan játszani úgy, hogy közben magukban beszélnek. A szerepjátéknak ez a fajta fejlődése képezi az alapját a nyelvi-kommunikációs fejlődésnek is - hangsúlyozza dr. Escolar.  

Mennyi önálló játék várható el?
Természetesen nincs olyan, hogy a gyermektől bárhol és bármikor elvárható az önálló játék. Neki is lehetnek rosszabb-nyűgösebb napjai, de akkor is nehezebben van el egyedül egy kisgyerek, ha éhes, fáradt vagy éppen beteg. Ráadásul a szülők olykor beleesnek abba a hibába, hogy egy nagyobb gyermektől elvárják, még több időt játsszon el magában, mint a kisebb testvére. Holott, hangsúlyozza dr Foy, egy 2 év körüli gyerek igényli ugyan a nagyobb önállóságot, ugyanakkor szereti feszegetni a határait, emiatt pedig jobban oda kell rá figyelni.

Így tanítsd meg gyermekednek, hogy önállóan tudjon játszani
Ahhoz, hogy szülőként minél jobban tudd támogatni a gyermeked az önálló játék elsajátításában, 4 dolgot kell szem előtt tartanod:
- érdeklődés
- rutin
- koordinálás
- irányítás

Érdeklődés: Először is, kezdetben olyan tevékenységbe vond be a gyermeket, amit maga is kedvel, legyen az a konyhai eszközök rámolása vagy a zoknik kipakolása a fiókból. Hogy a gyermek ne akadályozzon a házimunkában, kinevezhetsz a konyhában egy alsó fiókot azoknak a konyhai dolgoknak, amiket nem használsz vagy amik nem veszélyesek (műanyag pohár, műanyag evőeszköz, szűrő, lábos, stb.), de a használaton kívüli zoknikat vagy egyéb ruhákat is tarthatod egy arra alkalmas helyen, ahol aztán a gyerek nyugodtan pakolászhat.

Ha látod, hogy egészen belemerül ebbe a tevékenységbe, akkor óvatosan távolodj tőle néhány métert, ülj le a kanapéra vagy egy székre, és vegyél egy újságot a kezedbe. Ha közben néha neked nyújt valamit pakolászás közben, akkor egyszerűen add neki vissza egy mosoly kíséretében, aztán folytasd tovább az olvasást.

Rutin: A követő hetekben mindig növeld kicsit a távolságot és a figyelmet, de sose hagyd a gyermeket egyedül a helyiségben! Győződj meg arról, hogy amit tesz, az teljesen veszélytelen, hiszen egy egyévesnek nem igazán van veszélyérzete. Így szép lassan megtanulja és rutinná válik, hogy eljátsszon magában.

Koordinálás: Ha azt gondolod, hogy a gyermeknek jót tesz, ha minél több játékkal veszed körül, akkor mélységesen tévedsz, a sok játék ugyanis csak megzavarja. E helyett irányítsd a játszást - mindig csak egy bizonyos játékot adj neki, amivel játszhat. Ha leveszed neki a macit a polcról, akkor játsszon azzal, ha utána a kisvonatért nyúlna, akkor előbb menjen vissza a maci a helyére. Ha pedig a vonatot is elunja és könyvet lapozgatna, akkor a vonatot is el kell előbb pakolni.

Irányítás: Egy egyéves gyermeket még irányítani kell, tehát ha azt látod, hogy a gyermek gyorsan elveszti a játék közben az érdeklődését, segítsd néhány kérdéssel. Ha például építőkockákkal játszik, és néhányat már összeillesztett, akkor próbáld észrevétlenül ösztönözni a további játékra, például így: - Hű, ügyesen összeraktál három kockát! Mit gondolsz, rá tudnál tenni még egyet?

Hogyan válhat rutinná az önálló játék?
Hogy az önálló játék még inkább rögzüljön a gyermekedben, próbáld azonos időben beiktatni a napirendetekbe - emeli ki Claire Lerner gyermekfejlesztési szakember. Mint mondja, ne aggódj azon, hogy ez eleinte csak néhány perc lesz, és a gyerek máris beléd csimpaszkodik, próbáld finoman visszaterelni a játékhoz anélkül, hogy túlságosan közbeavatkoznál.

Dr. Foy szerint önááló játékra megfelelő idő lehet a fürdés vagy ebéd utáni időszak, amikor a gyerek ellazultabb. Ugyanakkor ha a szülő feszült, akkor ne erőltesse a dolgot, hiszen ez a feszültség könnyen áttevődik a gyermekre is.

Természetesen a fejlődés nem egyenletes - bármennyire is kisangyalként eljátszik gyermeked az egyik nap, nem várhatod el tőle, hogy minden nap ugyanígy tegyen. Ám akárhogy is, a lényeg, hogy mindig kínálj fel neki alkalmat arra, hogy önállóan játsszon. Meglátod, egyszer csak arra döbbensz rá, hogy eltelt 15 perc úgy, hogy nem kiabált utánad a gyermeked vagy nem csimpaszkodott beléd, mivel annyira lekötötte a játék.

Forrás: a Parents.com cikke nyomán
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


2016.06.02