Ezért fontos, hogy az apa is részt vegyen a gyermeknevelésben, és ne csak "besegítsen" - Mi a modern apák feladata?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért fontos, hogy az apa is részt vegyen a gyermeknevelésben, és ne csak Mi az apák szerepe a gyereknevelésben? Milyenek a mai apák és hogyan vehetnének részt még jobban a gyermekeik életében? Hogyan állnak a munkáltatók a családos apákhoz és anyákhoz? Kutatási eredmények, meglepő tények az Apa is csak egy van konferencián. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom "Apa (is) csak egy van!" hétfői rendezvényén az apák családi szerepének fontosságáról és a modern apákról beszélt egyebek közt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúság- és családügyekért is felelős államtitkára.

Az apákat is támogatja az állam
Mint elmondta, az apák számára is komoly kihívás a munka és a családi élet összeegyeztetése csakúgy, mint az anyáknak, és a kormány számukra ugyanúgy biztosítja is a támogatásokat és kedvezményeket, ahogy az anyáknak. Novák Katalin szerint a magyar társadalomban egyre inkább kezd "trendivé" válni az apaság, így például az a "ciki", ha egy óvodai vagy iskolai szülői értekezleten nem vesz részt az apa is.
 

Változnia kell az apaszerepnek - Novák Katalin, az Emmi államtitkára


A fiatal férfiak részt akarnak venni a gyereknevelésben
Ismertetése szerint a kormányzati ifjúságkutatás és a Három királyfi mozgalom egy másik kutatása is azt igazolta vissza, hogy a magyar fiatalok családban, házasságban képzelik el az életüket és gyermekeket szeretnének nevelni. A megkérdezett fiatalemberek pedig a családban "jelen lévő" apák szeretnének lenni - mondta, hozzátéve: sokszor éppen azért halasztják el a gyerekvállalást a fiatalok, hogy a maguk által magasra tett mércének, vállalásoknak megfeleljenek.

A családalapításhoz fontos a stabil párkapcsolat
A fiatalok akkor mernek életre szóló döntéseket hozni és elköteleződni, családot alapítani, gyerekeket vállalni, ha biztonságban érzik magukat, ennek az egyik legfontosabb alapja - az anyagiak mellette - a stabil párkapcsolat, amire lehet építeni - mondta.

Az apaság problémái: Napi 4 perc jut a gyerekre, de 6 óra a tévézésre, számítógépezésre?
Novák Katalin a családok májusi, budapesti nemzetközi világtalálkozóján elhangzott egyik előadásból idézett adatokat, amelyek szerint egy kétszülős családban élő tízéves fiúval az apja hetente 30 percet beszélget, ugyanakkor 44 órát tölt televízió vagy számítógép előtt!

Fontos, hogy az apa foglalkozzon a gyerekkel!
Nagyon nem mindegy, hogy az apák mennyire vannak jelen a gyerekek életében, mert más viselkedési mintát követnek azok a fiatalok, akikkel többet foglalkoznak, mint azok, akikkel kevesebbet - tette hozzá.

Olvasd el ezt is!
Így nevelj igazi, felelősségteljes férfit a fiadból - Egy apa 14 pontban foglalta össze »

Az apa ne besegítsen, hanem vegyen részt az otthoni teendőkben
Az államtitkár szerint változnia kell annak a szemléletnek is, amely szerint az apa csak segít, "besegít" otthon az anyának, mert ez azt tükrözi, hogy otthon minden az anya dolga. Arról is beszélt, hogy a jó házasságban élő férfiak tovább élnek, a jó házasság egészségmegtartó erő és biztonságot ad minden tagja számára.

Népesedésügyi kutatóintézet indul
Novák Katalin közölte, hogy a Három királyfi mozgalom alapítója, Kopp Mária orvos, pszichológus neve alatt a közeljövőben egy kutatóintézet indul, amely a népesedésüggyel, családpolitikával foglalkozik majd.

Novák Katalin úgy véli, ha a fiatalok minden segítséget megkapnának a gyermekvállaláshoz, akkor a népességcsökkenési folyamatot vissza lehetne fordítani. Közölte, kutatások szerint a fiatalok átlagosan 2,4 gyermeket szeretnének, és a legújabb felmérések is ezt az adatot tükrözik vissza - ez elég lehet ahhoz, hogy Magyarországon megálljon a népességfogyás, hangsúlyozta.
 

Ilyen a modern apaság - Léder László pszichológus meglátásai


Az "apakonferencián" Léder László pszichológus a "modern apaság" fogalmáról szólva azt mondta: az apák az anyákkal egyenrangú félként és szinte egyenlő terheléssel vesznek részt a gyermekről való gondoskodásban, a nevelésben, a családi életben.

Modernizálni kell az apák szerepét - az apa és az anya szeretete és gondoskodása egyenrangú!
Úgy látja, az apák családi szerepét az egyéni és társadalmi felfogásban is modernizálni kell az apa és az anya egyenrangúságának tekintetében. Pszichológiailag egy apa és egy anya szeretete és gondoskodása egyenrangú - jelentette ki.

Olvasd el ezt is!
Mitől függ, mennyire lesz erős az apa-gyerek kapcsolat? Egy édesapa tanácsa minden szülőnek »

Gyermeket szeretnének a fiatal férfiak is
A pszichológus skandináv és magyar kutatásokat is idézett, ezek adatai szerint a családalapítás előtt álló huszonéves fiatalemberek 80-97 százaléka akar egyértelműen gyereket, és volt felmérés, amelynek során arról számoltak be, hogy gyermek nélkül az életüket kevésbé érzik értékesnek.

Léder László megdöbbentőnek nevezte, hogy a kutatók egyöntetűen arra jutottak: a fiatalemberek gyerekvállalási igénye mindenhol magasabb, mint a korosztályba tartozó nőké.

A munkahelyen szeretik a családos férfiakat, de a családos nőket nem
Arról is beszélt, hogy az apák foglalkoztatottsága minden országban magasabb, mint a gyermektelen férfiaké, míg a nőknél ez pont fordítva van: ha gyermekük van, akkor a foglalkoztatottságuk csökken, nagyon alacsony. Ez a vállalati kultúra leegyszerűsítve azt jelenti hogy "a munkáltatók szeretik a családos férfiakat, de nem szeretik a családos nőket" - mondta a pszichológus.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.10.10