Ezért ne adj a gyereknek MMS cseppet autizmus ellen - Olyan, mintha hipót itatnál vele, többen belehaltak már!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezért ne adj a gyereknek MMS cseppet autizmus ellen - Olyan, mintha hipót itatnál vele, többen belehaltak már! Az MMS - Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement - elnevezésű készítményt súlyos megbetegedésekre (többi között HIV, rák, malária, hepatitis esetén) javasolják forgalmazói, de a kuruzslók szerint autizmus ellen is hatásos. Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a 2019. június 17-én, hétfőn közzétett közös közleményében a tisztifőorvos és a kormányhivatal.

MMS csepp - nem csodaszer, sőt!
Azt írták: az MMS (Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement) vagy Prime Ph cseppek elnevezésű készítményt súlyos megbetegedésekre (többi között HIV, rák, malária, hepatitis esetén) javasolják forgalmazói, de az ÁNTSZ korábban arra is rámutatott, hogy csecsemők és kisgyermekek kezelésére is ajánlják - egyebek közt az amúgy gyógyíthatatlan autizmus ellen.



Egy édesanya küzdelme
Egy Emma Dalmayne nevű ötgyermekes brit édesanya - gyermekei közül ketten autizmussal küzdenek, sőt, maga az édesanya is autista - a The Guardian hasábjain számolt be arról, micsoda biznisz az MMS, és valóságos csodaszerként terjed az autista gyermeket nevelő szülők körében. Az anyuka megdöbbenve tapasztalta, hogy bár a szer beadása után sokan panaszkodtak a fórumokon arra, hogy a gyerekük rózsaszínűt pisil, görcsök rázzák vagy épp vérzések léptek fel nála, a többiek megnyugtatták, hogy ez normális, "így távozik belőle az autizmus".

Hogy valamiképpen megállítsa az MMS-kúra terjedését, fél évig "Anna" álnéven ténykedett és beszélgetett sok szülővel az egyik ilyen csoportban, azt állítva, hogy ő is be akarja adni gyermekének a csodaszert - mindeközben azonban sorra adta az információkat a rendőrségnek és a gyermekvédelmi szerveknek mindaddig, amíg egy csoport adminnak fel nem tűnt, hogy mindig azokat a szülőket keresték meg hivatalos helyekről, akikkel "Anna" beszélgetett.

A change.org nevű oldalon egy petíciót is létrehozott az autizmus illegális kezeléseinek megállítására, azóta már több mint 62 ezer aláírást szerzett. Mint mondja, egy ilyen kártékony kúra is egyfajta gyermekbántalmazás, és nem hagyhatjuk, hogy megtörténjen.

Többen bele is haltak a "kezelésbe"
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 18 ország esetében tud káros hatásokról - köztük súlyos következményekről, halálos kimenetelű esetről is - a szer használatához kötődően. Magyarország egyelőre nincs ezen országok között, de a szer itt is elérhető.

Az ABC News 2016 októberében írt egy esetről, melyben egy 56 éves nő lelte halálát, miután malária ellen MMS-t vett be egzotikus nyaralásán, és mérgezéses tünetekkel került kórházba, de életét már nem tudták megmenteni.

Többször is figyelmeztetést adtak ki
A WHO 2010 után másodszor is figyelmeztetést adott ki az internetes felületeken forgalmazott MMS elnevezésű szerrel kapcsolatban. 2010-ben az ÁNTSZ is kiadta a maga figyelmeztetését, illetve hangsúlyozták, hogy bár a szert hús-, zöldség- és halárú lemosására, fertőtlenítésére biztonsággal lehet használni, de belső használatra, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs se szabályozva, sem engedélyezve, ezért nem ajánlott és nem is alkalmas emberi fogyasztásra.

Mi az MMS?
A termék egyébként a nátrium-klorit (NaClO2) 28 százalékos oldata, amelyet általában aktiváló folyadékkal - legtöbb esetben citromsavval, de sósavval, lime- vagy citromlével, illetve ecettel - együtt is forgalmaznak. A terméket árusítók állítása szerint az MMS és az aktiváló folyadék együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, amelynek számos, tudományosan nem igazolt gyógyító hatást tulajdonítanak.

A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő.

Így károsítja az egészséget
Mint az ÁNTSZ rámutatott, a klórdioxid rendkívül erős oxidálószer, a bélrendszerből gyorsan felszívódik, viszont a vérből lassan távozik el. A nátrium-klorit és citromsav reakciója során előbb klórossav, majd klór-dioxid, továbbá kloritok és klorátok is keletkeznek, melyek élettani hatásai összeadódhatnak. A vegyületek a szervezetben fokozott oxidatív stresszt idéznek elő, károsítják a sejteket, köztük az oxigén szállításában kiemelt szereppel rendelkező vörösvértesteket is.

Halálos is lehet
A tisztifőorvos és a kormányhivatal kiemelte: a szer súlyos tüneteket okozhat. Az MMS cseppek fogyasztása torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt, dehidratációt, súlyosabb esetben methemoglobinémiát (a hemoglobin vasionjának átalakulása miatt csökkent oxigénmegkötő képesség következtében fellépő légzési nehézség, illetve fulladás), hemolízist (a vörösvértestek szétesését) és veseelégtelenséget okozhat.

- A termék használata fokozott egészségügyi, forgalomba hozatala pedig közegészségügyi veszélyt hordoz - írták.

Megjegyezték továbbá, hogy a WHO-nak tudomása van egy MMS2 névre hallgató termék árusításáról is. Ezek kalcium-hipoklorit port tartalmazó kapszulák. Az MMS2-vel kapcsolatos megbetegedésekről a WHO-nak egyelőre nincs információja - tették hozzá.

Ez is érdekelhet!
Meghalt a cukorbeteg kisfiú, akit inzulin helyett levendulaolajjal kezelt a kuruzsló »


Forrás: MTI, The Guardian, ABCNews, ÁNTSZ
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.06.18