Ezért tölts el nyáron minél több időt a gyermekeddel! - Van, aki az óvodában úgy érzi magát, mintha bezárták volna egy karámba

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezért tölts el nyáron minél több időt a gyermekeddel! - Van, aki az óvodában úgy érzi magát, mintha bezárták volna egy karámba "Nézem, ahogy a gyerekcsapat élén önfeledten vágtat, és pontosan értem miért nem szereti az ovit. A gyerekek szabadnak születtek. [...] olyan az oviban, mintha bezárták volna egy karámba. Találó hasonlat, Fanni tényleg olyan, mint egy zabolátlan kiscsikó, tele energiával" - blogger szerzőnk írása. Kerékgyártó Andrea, blogger szerzőnk a gyermeki szabadság, az óvodai korlátok és a nyári vakáció adta szabadságról ír.

Június elsejével elköszöntünk az ovitól. Sokan csodálkoztak, hogy ilyen hamar megkezdjük a nyári szünetet, de Fanni már számolta a napokat, hogy végre kiszabaduljon az óvoda falai közül. Az elmúlt másfél hónapban teljesen kivirágzott. A napi 4-5 óra szaladgálás a szabadban megtette áldásos hatását. Az arca gyönyörű aranybarna, a teste ruganyos lett.
 

A gyerekek szabadnak születtek


Nézem, ahogy a gyerekcsapat élén önfeledten vágtat, és pontosan értem miért nem szereti az ovit. A gyerekek szabadnak születtek. Fanni ezt úgy fogalmazta meg, hogy olyan az oviban, mintha bezárták volna egy karámba. Találó hasonlat, Fanni tényleg olyan, mint egy zabolátlan kiscsikó, tele energiával.A gyereknek az oviban a helye?
Sokan azon a véleményen vannak, hogy egy gyereknek az oviban a helye. Én viszont Vekerdy Tamás véleményét osztom, miszerint az óvoda korunk kényszermegoldása a dolgozó anyák gyerekeinek elhelyezésére.

25-30 gyereket összezárni egy csoportszobába, napi 8 órára természetellenes dolog. Az óvodáskorú gyerekeknek lételemük a mozgás és a szabad játék. Ezekhez a dolgokhoz pedig tér kell, ami egy átlagos óvodában nem adatik meg. Nem csoda, hogy állandóan civakodnak, valahogy ki kell adniuk magukból a felgyülemlett feszültséget.

Mozgalmas nyár - boldog gyermekkor
Fanni alig várta a nyári szünetet. Ilyenkor végre ismét úgy telnek a napjaink, mint az ovi előtti időkben, szinte csak enni és aludni járunk haza. Délelőttönként felkeressük Budapest legklasszabb játszótereit, hajókázunk a Dunán vagy bebarangoljuk a Margitszigetet. Szerencsések vagyunk, a főváros igazi kincsesbánya, tele szuper gyerekbarát helyekkel. Délután a környékbeli játszótereken rohangál Fanni, sötétedésig.

Ha visszagondolok gyerekkorom nyaraira, a szabadság és önfeledt boldogság érzése önt el. Ugyanezt szeretném megadni Fanninak is.

Most van igazán szükség a nagyszülőkre
Tudom, hogy nagyon nehéz a dolgozó anyáknak megoldani a gyerekek felügyeletét a nyári szünetben. Ilyenkor van igazán szükség a nagyszülőkre. Egy-két hét a nagyiéknál hatalmas élmény egy gyerek számára. A szülőknek pedig nagy segítség.

Olvasd el ezt is! "Az lenne a legjobb, ha minden városi gyereknek lenne egy vidéki nagyija »

Az óvoda év közben is kényszermegoldás, hát még a nyári szünetben. A gyerekeknek szabadságra és élményekre van szüksége ahhoz, hogy szeptemberben feltöltődve vághassanak bele az oviban töltött hétköznapokba.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.07.12