Ezért NE hagyd ki a közös vacsorákat - csodás hatással vannak a gyerekek fejlődésére

Valach Renáta - Anyugi

Gyereknevelés

Valach Renáta - Anyugi


Ezért NE hagyd ki a közös vacsorákat - csodás hatással vannak a gyerekek fejlődésére

Miért nem mindegy, hol és mikor lapátoljuk magunkba a vajas-felvágottas kenyeret vagy ebédmaradékot?

Ha azt mondanák Neked, hogy van egy egész jó módszer arra, miként vértezheted fel a kamaszkor nehézségeivel szemben a gyermekeidet, és hogyan óvhatod meg őket a negatív kortárs-hatásoktól és függőségektől, akkor garantáltan azt felelnéd erre: „mindegy mennyibe kerül, de tudni akarom”! Nos, néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek.


Hányszor vacsorázik együtt a családotok?

Ha hiszed, ha nem, az együtt étkezések száma az egyik legjobb bejóslója annak, milyen lesz a gyermekünk kamaszkora. Minél többször kerül arra sor, hogy a család apraja-nagyja közösen vacsorázzon, a tinédzserednek annál jobb lesz az iskolai teljesítménye, és annál kisebb a valószínűsége, hogy depresszióval vagy különböző függőséggel kelljen megküzdenie.

Miért ne akkor étkezzen mindenki, amikor a belső biológiai órája jelzi? Mitől olyan mágikus ez a napi fél óra?

4 csodálatos hatása is van a közös étkezéseknek, mely a gyerekek egész életére pozitív hatással lehet:

1. Azok a családok, akik együtt esznek, általában beszélgetnek is az ebédlőasztal felett – ez pedig segít az egymáshoz kapcsolódás érzésének fenntartásában.

2. Azok a családok, akik a gyermekeik napjának szerves részévé teszik az esti étkezéseket, valószínűleg az élet egyéb területein is hajlamosak jól érzékelhető kereteket nyújtani, mondjuk a házi feladat megírásával, vagy a digitális eszközhasználattal kapcsolatban.

3. A vacsora a különálló családtagokból csoportot varázsol, amelynek révén a kortárscsoportnak riválisa lehet a család mint alternatív csoport.

4. Ha a gyermekek szemszögéből nézzük, a közös esti étkezések egy olyan állandó és kiszámítható alkalmat jelentenek, amikor megélhetik, hogy tartoznak valahová, és ahol az ételek megosztása révén szimbolikusan a róluk való gondoskodást is nap nap után átélhetik.

 

Hogyan tudjátok ezt a rutint tökéletesíteni?

Vizsgáld meg az étkezési szokásaitokat!
Hacsak nem vagytok a tankönyvi TÖKÉLETES család (ami ugye csak papíron létezik, mint az unikornisok), akkor jó eséllyel tudtok egy szintet feljebb lépni: ha eddig csak hétvégén ettetek együtt, akkor iktassatok be legalább 1-2 hétköznap estét is, ha eddig csak hébe-hóba volt közös falatozás, akkor most jelölj ki fixesre pár napot, amikor ez lesz a prioritás.

Szigorú szabály: nincs kütyü!
Nemrég láttam egy rövid videót, amiben az anyuka a teli tányér ételt akkor adta oda, amikor a családtag ellenszolgáltatásként odanyújtotta a mobilját… Javasolt a közös étkezést kütyümentes-időszakká tennetek, mert amúgy könnyen meglehet, hogy nem egymásra figyeltek, hanem a pittyegő üzenetekre vagy csak „épp gyorsan meg kell néznetek valamit”...

Ne csalj!
Tévé előtt együtt enni nem ugyanaz, mint egymást nézve elfogyasztani a vacsorát! Nem arról van szó, hogy az evéssel egybekötött közös sorozatnézés ne lehetne a kedvelt időtöltésetek – csupán ne soroljuk a közös étkezések kalapjába. Más a hatásfoka, ha egymás arcát nézzük és egymás hangját halljuk, mint ha Hollywood ügyeletes nagyágyúira tapadna a tekintetünk.
Van viszont egy jó hírem: az, hogy mi kerül a tányérokra, alig számít valamit. Tudom, ezzel egy dietetikus biztos vitatkozna, de az együtt evés pszichés védőfaktor-hatását nem befolyásolja, hogy párolt lazacot esztek zöldborsóval vagy melegszendvicset. Egy végigdolgozott nap után nyugodtan veheted „megúszósra” a figurát – nem baj, ha nem kerül ki Insta Story-ba, mit ettetek, mert a nemes cél érdekében nem kell a nagyvilágot elkápráztatnod.

Egy jó téma segíthet
Ha még újak vagytok az együtt étkezés témájában, talán segíthet, ha begyűjtesz pár beszélgetésindító témát – nem kell persze túlgondolni, ez is olyan, mint a biciklizés, a legnehezebb része az elindulás: ha megvan a lendület, le se lehet majd „lőni” a dumáló családtagokat! 

Családként együtt étkezni esténként – az egyik „legjobb befektetés”, ami busásan megtérül majd – tegyél egy próbát!

 

Valach Renáta - Anyugi
Szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta

Fotó: Freepik
 


Valach Renáta - Anyugi

Gyereknevelés

Valach Renáta - Anyugi


2024.01.17