Ezt csinálja a gyereked, amikor az internet előtt ül! - Mi a netezés legfőbb kockázata a szülők és tanárok szerint?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezt csinálja a gyereked, amikor az internet előtt ül! - Mi a netezés legfőbb kockázata a szülők és tanárok szerint? Az NMHH felmérése szerint a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát töltenek a világhálón, a gyerekek jellemzően felső tagozatban kapnak okostelefont. Aggasztónak tartja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát töltenek a világhálón, egyebek közt a TikTokon - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága egy kutatás eredményét ismertetve január 23-án, hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az NMHH és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) tavaly ősszel végzett kutatást azzal a céllal, hogy feltárják a digitális eszközhasználattal és a különböző médiatartalmakkal kapcsolatos fogyasztási szokásokat.

Azt írták, hogy a gyerekek médiafogyasztásában a különböző eszközök és platformok használata gyorsabban változik és tolódik el az új technológia irányába, mint az idősebb korosztályokban.

Kiderült, hogy a megkérdezett családok többségében a gyerekek jelentős része a felső tagozatba lépve kapja meg első okostelefonját.
 

Az óvodás korosztály és az internet

Az adatok szerint óvodáskorban internethasználatról és online játékokról alig lehet beszélni, még a hagyományos játékoké a főszerep. Az internetezés szinte kizárólagos célja, hogy a gyerekek megnézzék kedvenc meséiket és rajzfilmjeiket, elsősorban a YouTube-on, illetve néhány meseoldalon.


 

A kisiskolások és az internet

Az alsós gyerekeknél már megjelennek az online játékok, de még viszonylag erős szülői felügyelet mellett.

A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek mellett már nagyobb mértékben jelen vannak a rövid, színes, vicces videók és online játékok: a lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft és a Fortnite - állapították meg.Tanulás és közösségi média
Ugyanebben a korosztályban az internetezés évfolyamról évfolyamra egyre komolyabb szerepet tölt be az oktatásban és az idegennyelv-tanulásban. Náluk jelenik meg gyakrabban a közösségimédia-használat, azon belül is most már inkább a TikTok, mint a Facebook - írták.
 

A felső tagozatosok és az internet

A 10-15 évesek között "virágzik a közösségi média", az internetezés fő tevékenysége a Facebook-, az Instagram- és a TikTok-profil ellenőrzése, a posztolás, a Messenger-üzenetváltás. Ebben a korosztályban három gyerekből ketten fent vannak a Facebookon, de erős a TikTok-jelenlét is: minden második-harmadik gyerek "tiktokozik". A felmérés szerint ez a korosztály egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát tölt a világhálón.

Közösségi média, tanulás, kapcsolattartás
Megállapították, hogy a felsősök körében az internetezés már nem csupán a közösségi médiát, a tanulást, az idegennyelv-oktatást szolgálja, de jó eszköze a távoli rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartásnak is.A szülők és pedagógusok szerint van haszna az internetezésnek
A megkérdezett szülők és pedagógusok véleménye a digitális eszközök, a közösségi média és a televíziókészülék használatának előnyeiről és hátrányairól nagyjából azonos: egyetértenek abban, hogy a tévézés és az internetezés kontrollált körülmények között - értve itt a tartalomválasztást és az időtartam-korlátozást - előnyére is válhat a gyerekeknek, főleg az iskolásoknak.

Az internetezés árnyoldalai
A felső tagozatos diákok szülei szinte valamennyi fenyegetéssel kapcsolatban érzékenyebbek, aggódóbbak, mint az alsó tagozatosok szülei. Az ő 16 százalékuk már lényegesen gyakrabban tapasztalta meg, hogy gyermekeik időnként nem kívánt tartalmakkal találkoznak.

A felsősök szüleinek 17 százaléka számolt be arról, hogy gyermekeik internetes zaklatásnak is ki vannak téve - írták. Tizedük pedig azt is elmondta, hogy gyermekük jelszavát ellopták vagy profilját feltörték - tették hozzá.

Ők egybehangzóan leginkább a gyermekeiket érő zaklatásoktól, agresszív, szexuális tartalmak jelenlététől félnek, de tartanak attól is, hogy gyermekükben internetes függőség alakul ki - írta az NMHH.

Keveset mozognak a gyerekek - romlik a fizikai állapotuk
A szülők, a tanárok és az óvodapedagógusok többsége egyetért abban is, hogy a fő kockázat a mozgásszegény életmód miatt a fizikai aktivitás csökkenése, ezáltal a gyerekek testi-fizikai állapotromlása. A megkérdezett szülők 38-44 százaléka tart ettől a veszélytől, míg a tanárok, pedagógusok sokkal aggasztóbban ítélik meg a kérdést: 62-78 százalékuk osztja ezt a véleményt - áll a közleményben.

Olvasd el ezt is!
116 megmozgató, ügyesítő mondóka babáknak, kisgyerekeknek »
47 benti mozgásos játék, ha a gyerek nem tud egy helyben ülni »


Forrás: MTI
Fotók: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.01.24