Ezt tanítsd meg a gyereknek 10 éves koráig! - 10 készség, ami segít neki, hogy könnyebben boldoguljon az életben

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezt tanítsd meg a gyereknek 10 éves koráig! - 10 készség, ami segít neki, hogy könnyebben boldoguljon az életben Bármennyire is modern korban élünk, muszáj jó néhány olyan készséget is megtanítanunk a gyermekünknek, melyek szükségesek lesznek majd a boldogulásához és az önálló élethez. Tedd a szívedre a kezed: te is az a szülő vagy, aki inkább beköti a gyerek cipőjét és ráadja a kabátot, csak hogy gyorsabban haladjatok? Aki viszi az iskolatáskáját, mert hát olyan nehéz? Aki nem vonja be a gyereket a házimunkába, mondván, hadd maradjon még gyerek?

Bár vannak helyzetek, amikor nem baj, ha besegítünk a gyermekünknek, hosszabb távon azért mégiscsak azzal teszünk jót neki, ha hagyjuk, hadd végezze önállóan a saját dolgait, osztunk rá felelősséget és bevonjuk a házimunkába is.Ne csak az okostelefont nyomkodja!
Érdekes, és egyben elszomorító adat, hogy egy 2014-es felmérés szerint a 2-5 évesek 57 százaléka legalább egy applikációt képes kezelni okostelefonon, ugyanakkor mindössze 14 százalékuk tudja önállóan bekötni a cipőjét - ha már 2014-ben ez volt az eredmény, feltételezhető, hogy az arány még rosszabb lett mostanra.

Bármennyire is modern korban élünk, muszáj jó néhány olyan készséget is megtanítanunk a gyermekünknek, melyek szükségesek lesznek majd a boldogulásához és az önálló élethez.

Többre képes, mint hiszed
Egy 10 éves gyerek például már nagyon sok mindent meg tud csinálni - illetve meg tudna, ha a szülők engednék. Most 10 olyan életkészséget is mutatunk, amit nyugodtan taníts meg a gyermekednek 10 éves koráig, hidd el, a hasznára válik. Természetesen itt nem az alapkészségekről beszélünk, mint cipőkötés, fogmosás, felöltözés, táska elpakolása, beágyazás - ezeket remélhetőleg az iskolába kerülésig minden gyerek megtanulja.
 

10 képesség az élethez, amit 10 éves koráig taníts meg a gyereknek


1. Hogyan készíthet egyszerűbb ételeket + pakoljon el maga után
Természetesen nem háromfogásos ebédről beszélünk, de azért egy 10 évest már nem kell kitiltani a konyhából, így akkor sem hal éhen, ha esetleg te kicsit később érsz haza, mint ő, vagy ha reggel a kistestvérével vagy elfoglalva, és nem tudod elé rakni a reggelit.

- Készíthet müzlit tejjel vagy joghurttal
- Megtanulhatja felvágni a banánt egy műanyag vagy fa késsel
- 5 éves kora körül megtaníthatod, hogyan készítsen szendvicset (praktikus, ha szeletelt kenyér van otthon)
- 7 éves kora körül már berakhatja a kenyérszeletet a kenyérpirítóba
- Mutasd meg neki, hogyan készítsen kakaót

Természetesen ha úgy látod, hogy elég érett már rá, akkor megmutathatsz neki alapvető főzési praktikákat is. Ám akármit is készít a gyermeked, egyúttal azt is tanítsd meg neki, hogyan pakoljon el maga után: a hűtős dolgokat tegye vissza a hűtőbe, a kenyeret csomagolja vissza, nehogy kiszáradjon, a banán héját dobja ki, ha pedig kifolyt-kiszóródott valami a pultra, azt törölje fel.

2. Hogyan használja okosan az internetet
Bár szülőként lehet az az alapelved, hogy 13-14 éves korig nem engeded internetezni a gyereket, nem fogod tudni távol tartani az online világtól, hiszen rengeteg iskolásnak van már okostelefonja, ráadásul a tiltott gyümölcs még finomabb - ha otthon nem netezhet, majd máshol fog.Helyesebb, ha már szépen fokozatosan ismerteted meg az online világgal: nem baj, ha ismer néhány gyerekeknek való appot, beszélhetsz neki - a maga szintjén - internetbiztonságról, jelszavakról, hogy milyen infókat ne adjon ki magáról vagy hogy kit jelölhet vissza barátként. Az internetet nem kell szörnyetegnek beállítani, sokkal inkább fontos, hogy gyermeked megtanulja használni, és bármikor tudjon hozzád fordulni, ha kérdése van.

3. Hogyan mossa ki a szennyest
Az a minimum, hogy elvárod a gyermekedtől, a szennyest vigye a szennyestartóba, mert csak azt a ruhát kapja vissza tisztán, amit odakészít mosásra (lehetőleg fogd vissza magad, és ne szedd össze a szobájából a földre dobált szennyest - hidd el, meg fogja tanulni előbb-utóbb, hogy hol a helye a szennyes ruháknak, ha elfogynak a tiszta ruhái).

De 6 éves kora környékén már azt is megtaníthatod a gyereknek, hogyan intézze a mosást - elvégre nem nagy ördöngösség, hogy kiválogassa a színes és fehér ruhákat, berakja a mosógépbe, öntsön a tartóba mosóport és elindítsa a programot.

4. Hogyan ültessen növényt + hogyan ápolja
Akár van otthon kert, akár csak egy erkély vagy konyhaablak, érdemes megtanítanod a gyereknek a kertészkedés alapjait - nincs is annál jobb, mint ha látja, hogy a gondoskodásának eredményeképp kinő egy növényke.

Érdemes megfelelő földet és magokat vásárolni, ha pedig a lakásban kertészkedtek, akkor cserépedényt is. Ültethettek fűszernövényeket vagy akár koktélparadicsomot is, de virágokkal is díszíthetitek a kertet vagy a lakást.

Természetesen a megfelelő öntözésről se feledkezzen meg a gyerek - így azt is megtanulja, milyen az, ha felelősséggel tartozik egy élőlényért, még ha az növény is.

5. Hogyan írjon egy képeslapot vagy levelet
Bár sokak szerint a levélírásnak lejárt az ideje, azért több szempontból is hasznos, ha a gyerek tud kézzel írni és írásban kifejezni a gondolatait. Nem csak az íráskészsége javul, de megtanul választékosabban írni, mint online, ráadásul azt is elsajátíthatja, mit kell csinálni a levéllel a postán.Érdemes akár vele egykorú levelezőpartnert keresni (a Facebookon, az anyukás csoportokban is fel szokott merülni a téma), vagy akár a nagyival is írogathatnak egymásnak.

6. Hogyan segítsen, ha valaki bajban van
Időről időre hallunk történeteket kis gyerekhősökről, akik pánikba esés helyett ügyesen tárcsázzák a segélyhívót, és hívnak segítséget az eszméletlen vagy rosszul lévő szüleikhez.

Hogy a te gyermeked se merevedjen le egy hasonló helyzetben, taníts meg neki néhány fontos dolgot a segítségnyújtáshoz:
- Tudja felhívni a segélyhívót (akár a hűtőre is kiírhatod a 112-t egy látványos helyre), és legyen képes elmondani a leglényegesebb információkat: honnan telefonál, mi a probléma, ki szorul segítségre
- Tudjon segítséget kérni másoktól - ha például elvesztitek egymást egy rendezvényen, tudja, kihez menjen oda, mit csináljon
- Ismerje a Heimlich-fogást és tudja alkalmazni - ha például egy társa félrenyel valamit
- Ismerje fel az anafilaxiás sokk jeleit és tudjon segítséget kérni az iskolában
 
7. Hogyan lásson el egy sebet
Sajnos nem mindig lehetsz mellette, hogy gyógypuszit adj a sebére és bekötözd, így nem árt, ha a gyermeked is tudja, mit tegyen, ha felhorzsolja a lábát vagy véletlenül kis sebet ejt magán.

- Mosson szappanos vízzel kezet
- Ezután langyos vízzel óvatosan mossa meg a seb környékét, hogy eltávolítsa a port, piszkot
- Helyezzen egy tiszta kendőt vagy törölközőt a sebre és finoman nyomja rá, amíg eláll a vérzés (általában pár perc) - ne zsebkendőt, mert az beleragad a sebbe!
- Ha van, szórjon rá sebhintőport
- Ragassza be ragtapasszal

8. Hogyan tájékozódjon
Bár a GPS jó találmány, nem mindig tudjuk használni, főleg ha a telefonunk is lemerült. Tanítsd meg a gyermekednek, hogyan olvasson térképet, és néhány praktikus tanácsot is adhatsz neki a tájékozódással kapcsolatban, ha úgy alakul, hogy oda kell találnia valahova vagy eltéved.- Figyelje az utcaneveket
- Jegyezze meg a különleges épületeket, parkokat, szobrokat
- Kirándulás közben tanítsd meg neki a legfontosabb turistajelzéseket
- Merjen segítséget kérni mástól
Ha a tájékozódást játékosan sajátítja el, kevésbé fog pánikba esni "éles" helyzetben. Például játsszatok olyat, hogy feladatot adsz neki, vezessen téged az állatkertben vagy egy múzeumban egy bizonyos helyre, de a geoládák keresése is izgalmas élmény lehet.

9. Hogyan vásároljon tudatosan
Természetesen nem a gyereknek kell elvégezni a nagy bevásárlást, ugyanakkor nem árt, ha már 10 évesen tisztában van az árakkal. Rossz szülői döntés az, ha erőn felül is mindent meg akarsz adni a gyereknek, sokkal célravezetőbb, ha érti, mi van egy-egy pénzügyi döntés mögött és megtanul szelektálni a vágyai között és megtanulja, hiába hisztizik, nem kaphat meg mindent.- Beszéld meg vele vásárlás közben a döntéseidet - például "Sajtot a másik boltban veszünk, mert láttam, hogy ott most olcsóbb". "Most vettünk neked cipőt, így most ezt a másik pár cipőt nem szeretném megvenni"
- Hagyd, hogy néhány terméket ő tegyen a kosárba a bevásárlólista alapján - utána beszéljétek meg, miért pont azt választotta a polcról, a többi hasonló termék közül

10. Hogyan csomagoljon be egy ajándékot
A kisiskolások már szeretnek ajándékot készíteni másnak, a becsomagolás pedig külön élmény - nem csak a szépérzékét fejleszti, de a finommotorikus képességeit is.

Tanítsd meg, hogyan vágja méretre a csomagolópapírt, hogyan ragassza össze, tegyen rá díszt. Akár alternatív megoldásokat is taníthatsz neki - például csomagoljon kendőbe.

Forrás: Parents.com
Fotók: Pixabay, Rawpixel, Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2022.12.05