Ezt tedd, ha beteg a gyermeked! Hamarabb meggyógyul és egy filléredbe sem kerül

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezt tedd, ha beteg a gyermeked! Hamarabb meggyógyul és egy filléredbe sem kerül Az őszi vírusos megbetegedések kapcsán azonnal orvoshoz és a gyógyszertárba szaladunk, hogy a gyereket mihamarabb meggyógyítsuk. Ám van két nagyon egyszerű és gyógyító erejű "házi praktika", ami minden gyerekre igazi gyógyhatással bír, és ráadásul minden szülőnek kéznél van. Pedagógus szerzőnk elmondja, hogyan lehet a hosszú lábadozást lerövidíteni. Nyakunkon a hideg idő, és az ezzel járó járványok. Mindenfelől dől a sok jó tanács, hogyan vegyük fel a harcot a kórokozókkal. Oltassuk be magunkat, erősítsük meg az immunrendszerünket, mossunk kezet rendszeresen és ha módunkban áll, kerüljük a zsúfolt helyeket.
 
Minden második reklám valami csodaszert ajánl, ami biztosan segít hamarabb kilábalni a nyavalyánkból, ha már egyszer voltunk olyan szerencsétlenek és elkaptuk. Egy rakás pénzt elkölthetünk vitaminokra, gyógyszerekre, gyógyteákra vagy épp homeopátiás szerekre hitünk és pénztárcánk szerint. Ám van két valódi csodaszer, ami igazán felturbózza az immunrendszerünket, mindannyiunk rendelkezésére áll és nem kerül semmibe, mégis alig esik róluk szó. Mégpedig az ölelés és a nevetés.

 
Ölelés és nevetés - valóságos gyógyírként hatnak a beteg gyerekre


A gyerekek még ösztönösen tudják, milyen fontos az érintés. Fanni lányom gyakorlatilag a karjaimban nőtt fel, annyira szüksége volt a közelségemre, és a mai napig úgy alszik el, hogy szorosan összebújunk. Ő még zsigerből érzi, hogy az egyik legcsodásabb dolog, amit magunkért és egymásért megtehetünk, ha napjában megöleljük egymást és kimutatjuk az érzéseinket. De nem ám kutyafuttában, hanem jó szorosan és hosszan. Egyes szakvélemények szerint egy ölelésnek legalább 20 másodpercig kellene tartania. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a szervezet gyógyító folyamatai működésbe lépjenek.

A gyerekek még tudják hogyan kell ölelni. Amikor Fanni a nyakam köré fonja a kicsi karjait olyan szorosan ölel, hogy szinte levegőt sem kapok. A szívünk egyszerre dobban és a mellkasomat elárasztja valami hihetetlen forróság. Szinte érzem, ahogy a testem-lelkem feltöltődik a szeretetével.
 
A gyerekek nemcsak ölelni tudnak szívből, hanem nevetni is. Egyszerűen imádom nézni és hallgatni, ahogy Fanni kacag. Egyszerre nevet a szája, a szeme, rázkódik a kis teste, miközben az egész lényét átadja az önfeledt nevetésnek. Mi, felnőttek már nevetni sem tudunk olyan tiszta szívből, mint a gyerekek.

Emlékszem még az iskolai élményekre, amikor órán elkapott minket a röhögőgörcs, és egymásra sem mertünk nézni, mert valósággal fuldokoltunk a nevetéstől. Aztán ezt a képességünket szép lassan felőrli a felnőtt lét taposómalma. Pedig a nevetés valódi csodaszer, olyan varázslatos gyógyító folyamatokat indít be a testünkben, amit elképzelni sem tudunk.

Hogy ez mennyire így van, saját magam is megtapasztaltam egy alkalommal. Amikor Fanni két éves volt, összeszedett egy igazán makacs vírust. Már napok óta küzdöttünk a lázzal, úgy tűnt soha nem keveredünk ki belőle. Semmi, de semmi nem vitte le a hőmérsékletét. Egy alkalommal a hűtőfürdő után elfelejtettem kiönteni a kádjából a vizet. Hogy hogy nem a mi bolondos Cindy cicánk megcsúszott a kád peremén és egyenesen a vízben landolt. Volt persze nagy prüszkölés - a cicák valósággal irtóznak a víztől - és úgy ugrott ki a kádból, mintha ágyúból lőtték volna ki. A vizes bundájával vágtázott végig a lakáson, én meg a nyomában a törölközővel. Fanni hihetetlen mulatságosnak tartotta a jelenetet, és hosszú-hosszú percekig hangosan hahotázott, miközben én Cindyvel viaskodtam és próbáltam - úgy ahogy - megtörölni. A csoda ezután következett. A láza, amit korábban semmivel nem tudtunk levinni, pillanatok alatt magától lement és nem is ment fel többet. Gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra meggyógyult, délutánra már kutya baja nem volt.
 
A meteorológusok azt jósolják, hamarosan itt a tél. Annak érdekében, hogy elkerüljük az ezzel járó náthás, beteges időszakot, meg kell erősíteni a szervezetünk védekezőképességét. Ennek a legegyszerűbb, legolcsóbb és nem utolsósorban legkellemesebb módja, ha hosszan és szorosan megöleljük a szeretteinket és nevetünk egy jót minden egyes nap. Tapasztalatból mondom, hogy ez a két dolog sokszor többet ér minden flancos csodaszernél.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Freepik/prostooleh

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.10.14