Favipiravir: Az ingyen kiváltható gyógyszer koronavírus ellen - Ezt kell róla tudnod, ha covidos vagy

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Favipiravir: Az ingyen kiváltható gyógyszer koronavírus ellen - Ezt kell róla tudnod, ha covidos vagy A Favipiravir nagyban segíti Covid-fertőzés esetén az otthoni gyógyulást. A gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását és a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést. A Favipiravir gyógyszer szedésével megakadályozható a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyosbodása - közölte a koronavirus.gov.hu november 15-én.

Megakadályozza, hogy a tünetek súlyosbodjanak
A kormányzati honlapon a koronavírus-járvány negyedik hullámában arra emlékeztették az újonnan megfertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer - mint írták - gátolja a vírusok szaporodását és a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést.Magyarország Favipiravir-készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását - emelték ki.

Ki írhatja fel?
Közleményük szerint Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból. A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket tapasztaló betegek kezelésére.

Mennyibe kerül?
A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban.

Meddig és milyen adagokban kell szedni?
A gyógyszeres terápia javasolt hossza öt nap, a 200 milligrammos kiszerelésből az általános ajánlás szerint az első nap 2x8, majd 2x3 tablettát kell beszedni.

Kiknek írják fel?
Felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges.

Szabad-e várandósan szedni?
Várandósság ideje alatt a gyógyszer a magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható - közölték a honlapon.

Forrás: MTI
Fotó: koronavirus.gov.hu

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.11.16