A migrén egyik lehetséges oka
A migrénes fejfájás hátterében gyakran áll ételérzékenység, hisztamin intolerancia. Hisztamin intoleranciával leginkább a 40 év körüli nőknek kell számolniuk, de a probléma megjelenhet gyermekkorban is. A hisztamint normál mennyiségben a szervezetünk is termel, aminek a lebontásáért a DAO-enzim felel. Bizonyos ételek, amelyek túlzottan sok hisztamint tartalmaznak, vagy olyan anyag van jelen az ételben, ami gátolja a hisztamin lebontását hisztamin intoleranciát válthat ki.
Mikor kel hisztamin intoleranciára gyanakodni?
A gyanút kiváltó étel elfogyasztása után (lásd. lent) 1-3 órán belül megjelennek a tünetek, amik változatosak lehetnek és a méretük is eltérő az intolerancia mértékétől függően. Gyakori a fejfájás, orrfolyás, bőrkiütés, könnyezés, szemviszketés, emésztési problémák.
Milyen élelmiszerekben fordul elő hisztamin?
A hisztamin egy biogén amin, aminek a mennyisége érlelési folyamatok során, tárolással, erjesztéssel növekszik. Nagy mennyiségben tartalmaznak hisztamint az érlelt sajtok (kéksajtok, sajtkészítmények, ementáli, brie), füstölt húsok, füstölt halak, szalámifélék, kolbászok, tenger gyümölcsei, dió, savanyú káposzta, ecet félék (balzsamecet, borecet), mustár, torma, élesztő, eper, paradicsom, kivi, ananász, alkoholok (vörösborok, pálinkák, pezsgő félék).
Élelmiszerek hisztamin tartalma
Élelmiszerek | Hisztamin tartalom |
Tojássárgája | 0 |
Tojásfehérje | 2 |
Mozzarella sajt | 0 |
Ricotta sajt | 0 |
Feta sajt | 1 |
Ementáli sajt | 3 |
Szalámi | 3 |
Tonhal | 3 |
Dió | 3 |
Cékla | 0 |
Sárgarépa | 0 |
Savanyú káposzta | 3 |
Ecet | 3 |
Búzacsíra | 2 |
Ananász | 3 |
Körte | 1 |
Mandarin | 2 |
Málna | 2 |
Szójaszósz | 3 |
0 Jól tolerálható szokásos mennyiségben.
1 Mérsékelt tünetek.
2 Jelentős tünetek már kisebb mennyiségben is.
3 Rosszul tolerálható.
Élethosszig tartó diéta vagy enzimpótlás?
A problémával mindenképpen érdemes felkeresni egy dietetikust, aki táplálkozási naplóval segít a tünetet kiváltó ételek felismerésében. Amikor már ismerjük a probléma forrását, viszonylag könnyen el tudjuk hagyni az étkezésünkből, azonban azok számára is kínál már az orvostudomány megoldást, akik nem szeretnének egy élethosszig tartó diétát folytatni. Az ő esetükben lehetőség van enzimpótlást alkalmazni.
Források:
-Theoharides, T. C., Donelan, J., Kandere-Grzybowska, K., & Konstantinidou, A. (2005). The role of mast cells in migraine pathophysiology. Brain research reviews, 49(1), 65-76.
-Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine intolerance. The American journal of clinical nutrition, 85(5), 1185-1196.
-Goadsby, P. J., Lipton, R. B., & Ferrari, M. D. (2002). Migraine—current understanding and treatment. N Engl j Med, 346(4), 257-270.
-Gazerani, P., Pourpak, Z., Ahmadiani, A., Hemmati, A., & Kazemnejad, A. (2003). A correlation between migraine, histamine and immunoglobulin E. Scandinavian journal of immunology, 57(3), 286-290.
-http://mindenevok.hu/pizzatol-kiutes-vorosborra-migren/mi-az-etel-intolerancia/
Szerző: Erdei Gergő, dietetikus
Fotó: FreedigitalPhotos