Felkészülés az újszülött fogadására

Dr. Somló Pál

Újszülött

Dr. Somló Pál


Minden ember, minden család életében nagy öröm, izgalom - és néha egy kis szorongás - a legifjabb jövevény, a gyermek érkezése. Sok helyről és sokféle tanácsot adunk és kapunk, holott minden gyermek más és minden egyes család is különbözik a másiktól.

Most mégis szeretnék én is néhány tanácsot adni, de nem azért, hogy a csecsemőgondozás még kuszább legyen, hanem néhány olyan mankóval szolgálnék, amelyek segíthetnek eligazodni a meglévő ismeretek körében.

Először is az alapvető kiindulási pont, hogy a legfontosabb tanácsadó a "józan, paraszti ész". A másik, hogy minden ember, így minden gyermek különbözik egymástól, de legjobban mégis a családjára hasonlít. Így mindenkinek a saját családja körében kell felnőnie, ahhoz kell alkalmazkodnia és ez hat rá a leginkább. E két alapelvet, mint iránytűt tartsuk a kezünkben, ill. a szemünk előtt és ennek fényében tekintsük át mindig a kapott "jó" tanácsokat.

Felkészülés a szoptatásra
Nincs olyan jó testi és szellemi, valamint lelki táplálék egy újszülött számára, mint az anyai emlő és az ebből fakadó édes tej. Ezért gyermeknek, anyának egyaránt meg kell küzdenie. Természetesen nem mindenkinek egyforma mennyiségben termelődik a teje, de az adottságának megfelelő maximumot el lehet, és el kell érni. Hogyan? Erre a felkészülést már korán el kell kezdeni. Sokkal fontosabb, mint néhány különleges rugdalódzó megvétele, amelyet csak néhány hónap múlva fog tudni viselni a csecsemő.
Nos a terhesség előtt is de főleg a terhesség alatt már érdemes megkezdeni a mellbimbó edzését. Ehhez mechanikus ingerlést alkalmazunk. Fürdés közben, ill. utána, durvább frottírral, esetleg szivaccsal vagy puha kefével eddzük a mellbimbót, hogy a csecsemő erőteljes szopása, rágása ne okozzon fájdalmat, ill. fölmaródást.
Szintén a terhesség előtt, ill. a kezdetén érdemes elkezdeni a szervezet vasraktárainak és fluortartalmú tároló helyeinek feltöltését. Ehhez megfelelő összetételű étrendre is szükség van. Ezt részletesen az orvossal kell megbeszélni. Az egészséges étrend, a dohányzás-, alkohol- és kábítószermentes életmód mindig alapvető - a legnagyobb kincs a gyermekünk - egészséges fejlődéséhez, mind a méhen belül, mind a születése után.

Előkészületek
Szintén az előkészületekhez tartozik néhány alapvető cikk beszerzése. Mik legyenek ezek? Ezek listája a Szülők Lapja menüjében is megtalálható, illetve jótanácsot a védőnőtől kaphatunk.
Lehetséges, hogy a kórházból az újszülöttet pólyában hozzuk haza. Ettől az alkalomtól eltekintve a pólya használatát lehetőleg kerüljük, mert a csecsemőt gátolja a mozgásban.

Babakuckó kialakítása
Amikorra az újszülött hazaérkezik, addigra ki kell alakítani az ő kis zugát. Ez elkülönített, de jól hozzáférhető, a szülők számára jól megfigyelhető legyen éjjel-nappal, hogy szükség esetén azonnal be tudjunk avatkozni. Lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a televíziót véletlenül se lássa, ill. később még direkt sem, mert a képernyő vibrálása nagyon árt a gyermek szemének. Természetesen szükséges rácsos ágy, és járóka. Nem igazán tartjuk jónak az annyira elterjedt, műanyaghálós járókákat. Amennyiben lehetséges beszerezni, jobb a fa. Az ágyat úgy kell elhelyezni, hogy az természetes világítással legyen nappal megvilágítva, ugyanakkor ne kerüljön közvetlenül az ablak és a fűtőtest mellé.

 


Dr. Somló Pál

Újszülött

Dr. Somló Pál


2008.05.05