Figyelem, termékvisszahívás: Szalmonellával szennyezett kolbászt találtak - Ha ilyet vettél, vidd vissza!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Szalmonellával szennyezett kolbászt találtak - Ha ilyet vettél, vidd vissza! Szalmonellaszennyezettség miatt a Tesco-Global Zrt. visszahívta és kivonta a forgalomból a "TS snack csípős 100 g" terméket. Mit kell tudnod a szalmonelláról? Szalmonellaszennyezettség miatt a Tesco-Global Zrt. visszahívta és kivonta a forgalomból a "TS snack csípős 100 g" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) december 3-án az MTI-vel.

A hivatal termékvisszahívás adatbázisába feltöltött közleménye szerint kérik a vásárlókat, hogy ne fogyasszák ezt a terméket.

szalmonellaAz érintett termék adatai:
Termék megnevezése: TS snack csípős 100 g (Tesco Pepperoni Hot - feldolgozott húskészítmény)
Márka: Tesco
Probléma jellege: Szalmonella szennyezettség
Lejárat: 2022.01.25.
Tételszám: 21286058
Kiszerelés: 100 g
EAN: 5051007129534
TPN: 120395023
Forgalmazó: Tesco Global Áruházak
Forgalmazói intézkedés: Termékvisszahívás

A terméket bármelyik Tesco üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik.
A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik!

Mi a szalmonellafertőzés?
A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.

Szalmonellafertőzés jellemző tünetei:
- hasmenés,
- hányás,
- magas láz,
de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.

Mikor jelentkeznek a szalmonellafertőzés tünetei?
A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Hogyan kerül a szalmonellabaktérium a szervezetbe?
A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul.

Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

Forrás, fotó: MTI, Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.12.06