Friss: Február 8-ig meghosszabbította a Kormány a veszélyhelyzetet - Meddig marad a digitális oktatás, kijárási tilalom és minden más?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Friss: Február 8-ig meghosszabbította a Kormány a veszélyhelyzetet - Meddig marad a digitális oktatás, kijárási tilalom és minden más? A kormány 2020. november 17-én kelt rendelete meghosszabbítja a veszélyhelyzet összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát - e szerint nem a 30 nap leteltével, hanem február 8-án járnak le a szigorító intézkedések. A kormány 2020. november 17-én kelt rendelete fenntartja a lehetőséget annak, hogy a veszélyhelyzet összefüggő rendkívüli intézkedések hatályát meghosszabbítsák - e szerint nem a 30 nap leteltével, hanem akár február 8-áig is tarthatnak szigorító intézkedések.

A HVG szúrta ki, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent a Kormány 505/2020. (XI. 17.) Korm. rendelete "a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról".

Ennek értelmében minden eddigi szigorítás, amit november 11-től bevezettek, és eredetileg 30 napig - azaz december 11-ig - lenne érvényben, érvényes maradhat egészen 2021. február 8-ig, ha a helyzet úgy kívánja. Erről azonban egyelőre nincs szó, mint a Kormány a koronavírus.gov.hu oldalon pontosított, a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig, nem pedig a korlátozó intézkedéseket.



Emlékeztetőül: A november 11-től bevezetésre került szigorító intézkedések:
- kötelező a maszkviselés a köztereken is, kivéve, ha a polgármester máshogy rendeli
- ingyenes marad a parkolás
- este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lépett életbe, csak azok lehetnek az utcán, akik munkába mennek vagy onnan jönnek, vagy egyéb rendkívüli esetben - ehhez szükséges egy munkavégzésről szóló igazoló papír, amit innen tölthetsz le »
- minden gyülekezés tilos
- az éttermek csak házhoz szállítással működhetnek
- este 19:00 kor bezárnak az üzletek és kisipari szolgáltatók (kisüzlet, fodrász, kozmetika, stb.)
- a szállodák csak üzleti vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
- általános rendezvénytilalom
- családi rendezvényt max 10 főig lehet tartani
- csak a szükséges emberszám lehet ott az esküvőkön (szertartást vezető személyzet, tanúk, pár, szülők), lakodalom tilos
- temetésen max 50 fő vehet részt
- sportmérkőzés csak zárt kapuk mögött rendezhető
- amatőr csapatsport tilos
- fitnesztermek, múzeumok, állatkertek, színházak továbbra is zárva maradnak
- felsőoktatás csak online formában, felsőoktatási kollégiumok is zárva
- 8. osztály felett digitális oktatás
- 14 év alattiak számára (bölcsőde, óvoda, általános iskolák 7. osztályig) nyitva maradnak az intézmények
- kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelik
- a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti - ennek feltétele, hogy a szállodai dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket
- az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti - ennek is feltétele, hogy a dolgozókat ne küldjék el, és megkapják a fizetésüket

Forrás: HVG, Magyar Közlöny
Fotó: MTI/Varga György

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.11.18