Galgóczi Ágnes: Május 10-től év végéig visszatérhetnek a diákok az iskolába - Miről beszélt még a járványügyi szakember?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Galgóczi Ágnes: Május 10-től év végéig visszatérhetnek a diákok az iskolába - Miről beszélt még a járványügyi szakember? Május 10-től a felső tagozatosok és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba, és év végéig jelenléti oktatás mellett tanulhatnak, de a maszkviselés még egy darabig velünk marad. Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, folyamatosan csökken a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezeltek száma, és egyre kevesebben szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője április 25-én, vasárnap a közmédiával.

Galgóczi Ágnes elmondta: szombaton 2328 új fertőzöttet azonosítottak, és 205-en haltak meg. A javuló adatok ellenére azonban a védelmi intézkedések és a higiéniás szabályok betartása továbbra is fontos - emelte ki.

Fontos az egyéni felelősség
Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a teraszok kinyitottak, a kedvező adatok megtartásához fontos az egyéni felelősség is.Május 10-től év végéig folyhat a jelenléti oktatás
Kitért arra is, hogy május 10-től a felső tagozatosok és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba, és év végéig jelenléti oktatás mellett tanulhatnak. A digitális oktatás jól bevált, de a közösség szempontjából fontos a jelenlét is - mondta. (Bár a nem egyértelmű, hogy a szakember a tanév végére vagy a 2021-es év végére gondolt - a szerk.)

Jön a kínai vakcina
Ismertette: a szombaton Magyarországra érkezett 600 ezer adag Sinopharm-vakcinát vasárnap szállítják ki a kórházi oltópontokra és a háziorvosi rendelőkbe, ahol hétfőn, kedden és szerdán a tömeges oltási program részeként oltják a regisztráltakat. Emlékeztetett, a kórházi oltópontokon történő oltásokra online lehet időpontot foglalni. Ezt kell tudnod az online időpontfoglalásról »

Minden Magyarországon használt oltóanyag hatékony és biztonságos - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, javasolva, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével.

Galgóczi Ágnes azt mondta, a járvány alakulásának függvényében fokozatosan lazítanak a korlátozásokon, a maszkviselés azonban "egy ideig még velünk marad".

Maruzsa Zoltán is megszólalt
Várhatóan tovább nő a héten azoknak a száma, akik elviszik gyermekeiket óvodába vagy - az alsó tagozatosokat - iskolába - ezt már Maruzsa Zoltán mondta el a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában április 26-án, hétfőn.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány úgy ítélte meg, hogy a járványügyi helyzet javulásával itt az ideje visszatérni a hatékonyabb, jelenléti oktatásra. Ugyanakkor lehetővé tették, hogy a szülők, ha nem akarják, ne vigyék vissza gyermeküket az oktatási intézményekbe, a hiányzásokat "kellő rugalmassággal" kezelik.

Az óvodások és alsósok többsége már visszatért
Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán múlt héten állt vissza a jelenléti oktatás, az adatok szerint az iskolákba a gyerekek 75 százaléka tért vissza, az óvodákba 60 százalékuk - közölte az államtitkár.

Jelezte: arra számít, hogy a héten tovább emelkedik az óvodába és iskolába vitt gyermekek száma, a hétfői adatok kedden, szerdán állnak majd rendelkezésre. Véleménye szerint két-három hét múlva azok a szülők is beviszik az iskolába a gyermeküket, akik eddig otthon tartották őket. Ráadásul május 10-én nyitnak a középiskolák és a felső tagozat is, utána a teljes oktatás visszaáll a jelenléti munkarendre - tette hozzá.

A házi feladatokat a Kréta rendszerén kapják meg, akik otthon maradnak
Maruzsa Zoltán szólt arról is, hogy a kormány döntése világos, jelenléti oktatásra álltak át az iskolák, az otthon maradottak a házi feladatokat például a KRÉTA-rendszeren keresztül kapják meg. De nem várható el a pedagógusoktól a párhuzamos oktatás, az, hogy megtartsák a jelenléti és online órákat is - fűzte hozzá.

Van értelme kinyitni a középiskolákat egy hónapra
Hangsúlyozta: van értelme a középiskolák május 10-ei nyitásának, hiszen így a tanév egytizedét még jelenléti oktatásban tölthetik a diákok. Ennek a tanévzárás szempontjából van jelentősége, ugyanis lehetőséget ad az esetleges pótlások biztosítására, a felzárkóztatásra, a tudás rendszerezésére és közösségépítésre - mondta.

Szólt arról is: az érettségiket a tavalyi rend szerint szervezik meg, hogy biztosítható legyen a távolságtartás.

Legyen felelősség az érettségizőkben
A hétvégi terasznyitással kapcsolatban kiemelte: látta ő is a képeket, és reméli, az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket, mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán.

Olvasd el ezt is!
A nyitás következő lépései: Ez történik, ha meglesz a 4 millió beoltott - A kormány ismertette a részleteket »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.26