Gázpisztollyal fenyegették, bántalmazták iskolatársaikat - Mit tanácsol a szakember?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gázpisztollyal fenyegették, bántalmazták iskolatársaikat - Mit tanácsol a szakember?

13-14 éves fiúkat bántalmaztak iskolatársaik. Mit tanácsol az önvédelmi szakértő az ilyen helyzetekre?

November elején 4 szülő tett feljelentést a rendőrségen azért, mert általános iskolás gyermekeiket bántalmazták a társaik a XVI. kerületben. Az elkövetők a mindössze 13-14 éves gyerekeket letérdeltették, gázpisztollyal fenyegették, és a cselekmények egy részéről mobiltelefonnal felvételt is készítettek.
Felmerült annak a gyanúja, hogy az egyik közösségi oldalon terjedő kihívás miatt vették videóra a megalázó cselekedetet, amit ott közzé is akartak tenni, de ezt  rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

A bántalmazott gyermekek szerencsére orvosi ellátást igénylő sérülést nem szenvedtek, de a pszichés következmények jelentősek lehetnek. A bűncselekmények nem az iskola területén történtek, hanem közterületen követték el őket a fiatal diákok. 

A rendőrség nyomozást indított az ügyben kényszerítés, zaklatás és garázdaság gyanúja miatt, és már sikerült is azonosítaniuk az egyik elkövetőt, aki a sértettek iskolatársa. A 13 éves fiútól egy gázpisztolyt és mobiltelefont foglaltak le. 

Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, vezető instruktor az alábbiakat tanácsolja a szülőknek:

1. Fontos, hogy a szülők tájékozottak legyenek a közösségi médiában
Napjainkban a szülők már nem tehetik meg azt, hogy nincsenek jelen a közösségi média felületeken.
"Látniuk, tudniuk kell a szülőknek azt, hogy ezeken a közösségi oldalakon milyen élet zajlik, milyen kihívásokat terjesztenek. A szülők csak akkor tudják megvédeni, illetve felkészíteni a gyermekeiket a rájuk váró veszélyekre, ha tisztában vannak azokkal."

2.Tanuljanak a gyerekek önvédelmi ismereteket
Így meg tudják előzni a bajt, legyen szó közterületi inzultusról, támadásról vagy iskolai zaklatásról.

3. Figyeljenek a jelekre
Minden ilyen jellegű szituációnak megvannak az előzményei, amelyeket a gyerekek felismerhetnek, gyanúsnak vélhetnek, ezáltal pedig jó eséllyel el is kerülhetnek.

4. Ha  belekerülnek egy zaklatásos szituációba, akkor működjenek együtt
Ha bárki hasonló helyzetbe kerül, működjön együtt az elkövetőkkel, hogy aztán minél hamarabb szabadulhasson a veszélyes szituációból és segítséget kérhessen.

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.11.16