Gulyás Gergely: Május végéig biztosan marad a digitális oktatás - Újabb részletek a jövő héttől életbe lépő változásokról

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Gulyás Gergely: Május végéig biztosan marad a digitális oktatás - Újabb részletek a jövő héttől életbe lépő változásokról Orbán Viktor szerda este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy május 4-től új szakaszba lépünk a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón további részleteket árult el. Orbán Viktor szerda este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy május 4-től új szakaszba lépünk a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón további részleteket árult el.

Orbán Viktor szerda este elmondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni.

Más lesz Budapesten, és más vidéken
Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Mivel a fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak, ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak.

Vidéken ugyanakkor a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek május 4-től. Egyebek közt:
- az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak
- az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak
- a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek

A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.Gulyás Gergely az április 30-ai Kormányinfón tovább pontosította a miniszterelnök bejelentését. Mint elmondta:
- Május végéig biztosan megmarad a digitális oktatás - hogy júniusban mi lesz, arról május végén döntenek
- Továbbra is marad az ingyenes parkolás az egész országban
- A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz mindenhol
- Magyarországon augusztus 15-éig 500 főnél több embert megmozgató tömegrendezvényeket nem lehet megtartani

Ami a vidéki változásokat illeti:
- Vidéken az üzletek időkorlát nélkül lehetnek nyitva, de az idősek 9-12 óráig tartó biztonsági sávját meg kell tartani
- Kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok
- Elindulhatnak az edzések és zárt körű sportesemények
- Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók
- Esküvő, temetés, istentisztelet a kötelező távolság betartásával megtarthatók

Mindemellett beszámolt arról is, hogy a magánegészségügyben feloldják a korlátozásokat május 4-étől, a  közegészségügyben ez négy lépésben történik majd meg. erről hamarosan megjelenik a kormányrendelet is.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a turizmussal kapcsolatban mondott pár szót. Mint hangsúlyozta, ha kisebb késéssel is, de - figyelembe véve az aktuális járványügyi helyzetet - beindul majd a turizmus. Ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy elsősorban Magyarországon töltsék a nyaralásukat, így támogatva a turizmusban, vendéglátásban dolgozókat, nem beszélve arról, hogy jelen helyzetben biztonságosabb itthon pihenni. Ha azonban valaki külföldi utazásra vágyik, akkor várnia kell pár hetet, hiszen a magyarok által kedvelt országokban május folyamán hozzák majd meg a turizmust érintő döntéseket.

Kiemelte azt is, hogy a SZÉP-kártyára adható összegeket is megemelték: a munkáltató a versenyszférában az eddigi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer forintot adhat SZÉP-kártyán a dolgozónak, a közszférában pedig az eddigi 200 ezer forint helyett akár 400 ezer forintot is.

Forrás, fotó: Kormányinfó

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.04.30