Gyerek és család: Ez a két legfontosabb érték a magyarok többsége szerint, derült ki egy kutatásból

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyerek és család: Ez a két legfontosabb érték a magyarok többsége szerint, derült ki egy kutatásból A családot és a gyermeket tartják a legfontosabb értéknek a magyarokhoz hasonlóan a franciák, a németek, az olaszok és a britek is, és a demográfiai problémákat is inkább gyerekvállalással oldanák meg. A családot és a gyermeket tartják a legfontosabb értéknek a magyarokhoz hasonlóan a franciák, a németek, az olaszok és a britek is, és a demográfiai problémákat is inkább gyerekvállalással oldanák meg - közölte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hozzá tartozó Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve kedden az MTI-vel.

Az Ifjúságkutató Intézet által idén február-márciusban készített reprezentatív kutatásban öt európai ország lakosainak értékorientációját vizsgálták országonként ezer ember telefonos (CATI) megkérdezésével.Mi a legfontosabb érték?
A felmérésből kiderült, hogy Magyarországhoz hasonlóan a nyugat-európai országok polgárainak is a család a legfontosabb.

Nyugaton ezt
- a barátok,
- a szabadidő,
- a munka,
- a nemzet,
- végül a vallás és a politika követi,

a magyarok életében viszont
- a munka,
- a vallás
- a nemzet hármasa a legfontosabb
Emellett az átlaghoz képest a magyarok őriznék meg nagyobb arányban az egyházak szerepét a társadalomban.

Mit örökítenének át a következő generációknak?
A felmérésben részt vevő országokban főként a felelősségérzet, a tolerancia és a jómodor átörökítését tartják a legfontosabbnak a következő generáció számára, a legkevésbé jelentős értékként pedig rendre a vallásos hitet jelölték meg.

A tanulmány szerint a magyarok érzékelik leginkább, a franciák pedig a legkevésbé, hogy saját helyzetük könnyebb, mint az előző generációé.

Bizakodók a magyarok
Jövőképükkel kapcsolatban az olaszok és a franciák voltak a legpesszimistábbak, a legbizakodóbbak pedig a magyarok.

Van párbeszéd az eltérő gondolkodású felek között
A kutatásban megállapították azt is, a magyaroknál a legjellemzőbb a párbeszéd a más politikai nézetű, vallású vagy anyagi helyzetű csoportok között.     

Reformok kellenek a fejlődéshez
Az európai polgárok úgy látják, hogy a társadalmat fokozatosan, reformokkal kell fejleszteni. Ez különösen igaz a magyar társadalomra, az olaszok és a franciák egy része ugyanakkor inkább a radikális változásokra nyitottabb - derül ki a felmérésből.

Munkahelyteremtés és gyermekvállalás
A megkérdezett - mindegyik országban - a szegénységi problémákat a segélyezés helyett munkahelyteremtéssel oldanák meg, az emberiség jövőjét a technológiai fejlődés helyett inkább az emberek közötti együttműködésre bíznák, a demográfiai problémákat pedig a bevándorlás helyett gyermekvállalással orvosolnák.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.08.16