Gyerekek szeme láttára lőttek ki egy vaddisznót és kicsinyeit Budán - Egy kisfiú sokkot kapott, a rendőrség vizsgálódik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyerekek szeme láttára lőttek ki egy vaddisznót és kicsinyeit Budán - Egy kisfiú sokkot kapott, a rendőrség vizsgálódik Büntetőeljárás keretében vizsgálja a budapesti Szent János kórháznál kilőtt vaddisznók ügyét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Büntetőeljárás keretében vizsgálja a budapesti Szent János kórháznál kilőtt vaddisznók ügyét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az ügyben a területileg illetékes XII. kerületi önkormányzat feljelentést tett.

A napokban jelentek meg hírek arról, hogy a 12. kerületi Szent János kórháznál vaddisznókat láttak. Szerdán többen fotót, videót tettek közzé a közösségi médiában, amelyek szerint nappal, az állampolgárok szeme láttára, a vaddisznókat és malacaikat a kórház közelében lévő villamosmegállónál kilőtték. Beszámolók szerint egy kisfiú, aki a villamos ablakából nézte végig az egészet, sokkot kapott, hozzá mentőt kellett hívni.

Az utasok szeme láttára lőttek ki egy vaddisznót és kicsinyeit Budán - Egy kisfiú sokkot kapott, a rendőrség vizsgálódik

Nem adtak engedélyt a kilövésre, de nem a rendőrség hatásköre
A rendőrség csütörtökön a honlapján azt írta: a sajtóban megjelent, névtelen forrásra hivatkozó hírek ellenére a BRFK tevékenység-irányítási központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére; a rendőrséghez ilyen jellegű kérés sem érkezett.

Azt is hangsúlyozták, nem a rendőrség hatásköre eldönteni, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat szükséges-e kilőni.

A lövések leadásának körülményeit vizsgálják
Ebben az esetben azonban a lövések leadásának körülményei bűncselekmény gyanúját vetették fel, ezért a II. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el - közölte a rendőrség.

A 12. kerület feljelentést tett
A hegyvidéki önkormányzat csütörtökön az MTI-vel azt közölte: szerdán, a reggeli órákban ismeretlenek a 12. kerületi Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János kórház közötti erdős területen, belterületen több lövéssel kilőttek egy vaddisznót a malacaival együtt.

Az állatok kilövéséről az önkormányzatot előzetesen nem értesítették. Azt írták, hogy a reggeli órákra, a munkanapra, illetve tanítási napra tekintettel a környéken sok járókelő, tömegközlekedéssel vagy más járművel utazó, több gyermek tartózkodott. "A lövéseket az ő közvetlen közelükben adták le" - emelték ki.
 
A "fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is" - írták, hozzátéve: mindezekre tekintettel a XII. kerületi önkormányzat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Elszaporodtak a vaddisznók
Az elmúlt években egyébként többször észleltek vaddisznókat a 12. kerületben, a Széchenyi hegy és a Normafa környékéről nem egyszer jelentettek vaddisznómozgást a kirándulók és az ott lakók. A kerület önkormányzati honlapján részletesen írnak az urbanizált vaddisznókról, és arról is, mit lehet tenni, ha találkozik velük az ember.


A vaddisznó koca kora tavasszal hozza világra csíkos kismalacait - Fotó illusztráció

- A vaddisznótól sokan félnek, és némileg jogos is lehet ez a félelem. A malacait féltő koca, a beteg, megsebzett állat – például egy gázolás után –, vagy a párzási időszakban az udvarló kan disznó akár rá is támadhat az emberre. Sosem szabad elfelejteni, hogy a vaddisznó elsősorban menekülni akar. Ha nem tud, mert nem képes rá, akkor, mint utolsó esély, ránk támad. Izmos állkapcsával komoly sérüléseket okozhat.

Ilyen támadás azonban városban még nem történt, az ember legtöbbször békésen ide-oda vonuló kondákkal találkozhat, a leginkább veszélyesnek tűnő vadkanok viszont sokkal óvatosabbak annál, hogy akár csak egy pillanatra is meglássuk őket. Nem randalíroznak a kertekben, utcákon, a nagy ramazúrit szinte mindig a süldők, vagy a fiatalabb disznók okozzák, ám nekik az eszük ágában sincs emberre támadni - mondta el Bene Zsolt, a Budakeszi Vadaspark ügyvezetője.

Károkozás bejelentésével, vaddisznó-problémával kapcsolatos kérdés, segítségkérés esetén a 12. kerületi önkormányzati információs vonalát lehet hívni a 0620/215-6995-ös számon.

Forrás: MTI, Hegyvidek.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.06.02