Gyereknap és pünkösd 2023: A legjobb családi programok a május 27-29-ei hosszú hétvégére - Akár jó, akár rossz idő lesz

Szülők lapja

Gyereknap

Szülők lapja


Gyereknap és pünkösd 2023: A legjobb családi programok a május 27-29-ei hosszú hétvégére - Akár jó, akár rossz idő lesz 2023-ban ismét egybeesik a pünkösd és a gyermeknap, így rengeteg programlehetőség közül válogathattok, akár a fővárosban, akár vidéken. Idén ismét egybeesik a pünkösd és a gyermeknap, így rengeteg programlehetőség közül válogathattok: vannak szervezett események, múzeumprogramok, de a nyitott szertárnapon is részt vehettek az ország több tűzoltóságán, vagy megcélozhattok a családdal egy közkedvelt kirándulóhelyet.

2023-ben május 28-ra esik a gyereknap, pünkösd pedig 28-29-re, és a legtöbb település készül valami programmal a gyerekek és az őket kísérő felnőttek számára.Mivel az összes programot lehetetlen felsorolni, így érdemes a környéketeken is körülnézni, de azért adunk egy kis válogatást az izgalmasnak ígérkező hosszú hétvégi események közül.
 

Budapesti programok a gyereknapi és pünkösdi hosszú hétvégére 20231. Budapest - Vasúttörténeti Park, Gyermeknap

Rengeteg programmal készülnek a kétnapos gyermeknapi hétvégére a Vasúttörténeti Parkban, ahol a gyerekek és a szüleik is megtalálhatják a kedvükre valót.

A látogatók számos érdekes témával találkozhatnak, a Replacc Játszótéren újrahasznosított anyagokból készült játékokkal szórakozhatnak a kicsik, vagy akár a Robokaland során elhasznált elektronikai hulladékokból építhetnek robotot.Az egészségtudatos táplálkozás is nagyobb hangsúlyt kap idén, az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek a témával, emellett számos finomságot is meg lehet kóstolni a helyszínen.

Nem maradhatnak el a hangulatot meglapozó gyerekkoncertek sem: szombaton 11 órától az Apacuka zenekar, 13 órától a Kalap Jakab Bábkoncert, 15 órától Halász Judit lépnek fel. Vasárnap 11 órától a Kiskalász zenekar, 14 órától a Fabula Bábszínház és 15:30-tól az Alma Zenekar szórakoztatja a látogatókat.

A játékos tanulás ezúttal is szerves részét képezi a programnak, választani sem lesz könnyű a kínálatból: az alapvető készségek fejlesztésén keresztül még a modern informatikaoktatás is terítékre kerül. A kicsik játékos formában tanulhatnak a a KRESZ szabályairól, meghallgathatják az Utazó Planetárium előadásait és izgalmas könyvekkel is megismerkedhetnek.

Persze a klasszikusnak számító programelemek, az arcfestés és a kézműves alkotások sem maradnak el. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes!
Bővebb infó »
 

2. Budapest - Müpa, Cifra Palota XXL

Koncertekkel, meseelőadásokkal, játékparkkal és kreatív foglalkozásokkal várja a gyerekeket a Müpa ingyenes gyermeknapi Cifra Palota rendezvénye május utolsó hétvégéjén.

Május 28-án a Cifra Palota kül- és beltéren is számos ingyenes programmal és foglalkozással várja a családokat a Müpában - közölte az intézmény az MTI-vel. 10 órakor a szabadtéri zenés színpadon Marék Veronika kedvelt karaktere, Boribon látható, majd a Búgócsiga Zenede lép színpadra. A közönség hallhatja a Cimbaliband balkáni és népi ritmusait, a Daniel Speer Brass a legnépszerűbb mesedallamokkal készül rézfúvós verzióban, végül 14 órakor a Superar koncertjét láthatják az érdeklődők.

Mint írták, 10 órától az Átrium területén a játékos gyerekfoglalkozás, a Kerekítő Tippentő után a Sanyi, Én és a gyerekek nevű produkció népdalokkal, fakanálbábokkal, tánccal teli interaktív meséje veszi kezdetét, majd a Pereputty bábegyüttes lép fel. A napot 14 órakor a Napra-Forgó táncház zárja.

A Fesztivál Színházban 12 órakor a Mary Poppins látható a gyerekekből álló Veresi Balett táncelőadásában.

A közlemény szerint a Müpa előtti téren kosaras hintát állítanak fel, a kemencés parasztudvarban a kenyérsütéssel ismerkedhetnek a a gyerekek, emellett tucatnyi logikai és ügyességi játék is várja a gyerekeket. A kerekesszékes akadálypálya és a látássérültséget szimuláló, érzékenyítő játékok az érzelmi intelligenciát és az empátiát fejlesztik - írták.

A házban egész nap zajló kreatív foglalkozások résztvevői rongybabát, szélforgót, illatzsákot, de akár papírsárkányt vagy újrahasznosított anyagokból hangszert is készíthetnek, a legkisebbek- és szüleik - pedig ölelős-dalolós foglalkozásokon vehetnek részt az Üvegteremben.
Bővebb infó »
 

3. Budapest - Millennium Park Gyereknap

Mindenkit szeretettel várnak május 28-án, vasárnap egy fergeteges gyermeknapon a Millennium Parkba! Számos olyan INGYENES programmal készülnek a kisgyermekes családoknak, mint az ugrálóvár, arcfestés, kézműveskedés, bűvészshow, mesejátékok, gyerekkoncertek és lufihajtogatás!Részletes program:
9:00-kor: Megnyitó
9:10-10:00 - Fittmóka Kozma Zsuzsival
10:00-10:45 - BumBum Együttes - gyerekkoncert
11:15-12:00 - Ricsi Bohóc
12:00-14:00 - Star Wars (Darth Vader), illetve Marvel/DC találkozó fotózási lehetőség (Loki, Spiderman, Shazam, Superman, Sparrow)
14:00-15:00 - Utazás meseországba interaktív gyerekprogram
15:00-16:00 - Rolandó bűvészshow
16:00-17:00 - Az állatok nyelvén tudó juhász mesejáték
17:00 - Program vége
Bővebb infó »
 

4. Budapest - Könyvfőváros a Margitszigeten: Fantázia-sziget

A Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár különleges rendezvényekkel készül a gyereknapra 2023. május 28-án (vasárnap) 10-16 óráig, a margitszigeti Kristály Színtéren.

Programok közül néhány:
Zenebona-zátony
10:30-tól Kaláka: Nálatok laknak-e állatok? - koncert
12:30-tól Aranyszamár Bábszínház – Ágacska című előadása
14:30-tól Szalóki Ági koncert
15:30-tól Zenebatyu - lélekfrissítő zenés program Sőnfeld Mátyással
19:00 órától Örkény Színház Vagyunk lakói: vitaszínházi est felnőtteknek (Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.)
Minden program ingyenes!
Bővebb infó »
 

5. Budapest - Zuglói Gyereknap
 

6. Budapest - Gyereknap a Budapest Gardenben

A Gardenben nemcsak egyetlen nap a gyerekeké! MINDEN SZOMBAT-VASÁRNAP várnak gyerekprogramok, nájus 28-án ráadásként extra programokkal is készülnek. Voltál már egy ÓRIÁSBUBORÉK belsejében? Az Óriás Buborékshown kipróbálhatod. Napközben pedig igazi cirkuszi kavalkád szórakoztatja az ide látogatókat. Lesznek zsonglőrök, artisták  kötéltáncosok, izgalmas fellépők.

Az animátorok egész hétvégén számtalan vezetett játékkal készülnek: íjászat, corn hole, kooperációs ernyő, tollas, sor és váltóverseny, trambulin kidobós, foci, célbadobás. Vár a trambulinpark, a tűzoltó program igazi Oldtimer Tűzoltóautóval, igazi tűzoltással, gördeszkapálya, ugrálóvár, extrém rollerek.
Ezen a napon a Garden-jeggyel részt vehettek Montessori fejlesztő bemutató foglalkozásokon.

Mialatt a gyerkőcök kiszórakozzák magukat, a szülők is számtalan lehetőséget találnak a kikapcsolódásra.Belekóstolhatnak street food udvar kínálatába, étel, ital, sport. Játszhatnak pár meccset strandröplabda, vagy műfüves focipályán, tesztelhetik a buborékfoci játékunkat is. Akár bográcsozhatnak is közben egyet a családdal, barátokkal.

Az esemény időpontjai:
2023 május 28., vasárnap - 10:00-től
2023 június 03., szombat - 10:00- től
Bővebb infó »
 

7. Budapest - Ludwig Múzeum

Az idei gyereknapon a felhők között járhatsz Lengyel András "minden fent van a felhőben" című kiállítása kapcsán.

A programon résztvevő családok a Ludwig Múzeum három emeletén nyolc stációban ismerkedhetnek a felhők ismert és ismeretlen világával. Használjuk a fantáziánkat, a kortárs művészetből megszokott sokféle anyagot, a tudomány ismeretanyagát - ami a felhők osztályozásáról szól-, és nem felejtkezünk el a klasszikus festőkről sem, akik bravúrosan ábrázolták a felhőket. A vezetett alkotások és feladatok mellett, a szülők és a gyermekek önálló felhőkeresésbe is kezdhetnek, és egy kis relaxáció idejéig a múzeum felett elvonuló felhőket is megfigyeljük!

- A múzeum három szintjén, nyolc helyszínen, különféle foglalkozásokkal várjuk a családokat!
- A megértési nehézséggel élő gyermekeket (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) nevelő családokat szintén várjuk erre a napra.
- Kérnek mindenkit, hogy jelentkezzen be a családi programra a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!
Bővebb infó »
 

8. Budapest - Csepeli Gyereknap 

9. Budapest - Budapestfeszt Városligeti Gyereknap

Idén sem hagyják a gyerekeket és szüleiket móka és kacagás nélkül! Várják a kicsiket és nagyokat egyaránt május 27-28-29. a budapesti Városligetben. 3 nap, amely a felhőtlen szórakozásról fog szólni.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gazdag programmal és sok szeretettel vár mindenkit a napozóréti Nagyszínpadon! 

Május 27. Szombat
10:00-10:45 Angel Dance Táncstúdió: interaktiv zenés torna
10.45-11:00 Kempo bemutató
11:00-11:45 BIAK Artista- és Előadó-művészeti Akadémia: Artista Show
12:00-12:45 Zabszalma zenekar
13:00-13:45 Portéka Színpad: interaktív zenés játék
14:00-14:20 Gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoport bemutatója
15:00-15:45 RépaRetekMogyoró gyerekműsora
16:00-16:45 New Dance World előadása
17:00-17:45 Népszerű musical- és operettrészletek; közreműködnek: Szendi Szilvi, Siménfalvy Ágota, Laki Péter
18:00-18:40 Malek Andi és az Eszement Meseband

Május 28. Vasárnap
10:00-10:45 Maszk Bábszínház előadása
11:00-11:45 Brillantin zenekar műsora
12:00-12:45 Thália Tanoda gyermekműsora
13:00-13:45 Portéka Színpad: interaktív zenés játék
14:00-14:45 RépaRetekMogyoró gyerekműsora
15:00-15:45 New Dance World előadása
16:00-17:00 Musicalmesék - nagysikerű rajzfilm- és musicalslágerek a Budapesti Operettszínház zenés gyerekműsora, közreműködik: Polyák Lilla, Füredi Nikolett, Siménfalvy Ágota, Cseh Dávid Péter., Boldizsár Tamás
17.00-17.45 Népszerű musical- és operettrészletek; közreműködnek: Szendi Szilvi, Siménfalvy Ágota, Laki Péter
18:00-18:40 Varga Viktor
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják. A rendezvényen a szervezők fotókat készítenek, melyek egy részét saját felületeiken felhasználnak, illetve a média és a rendezvény látogatói felé továbbítanak.

A BudapestFeszt jóvoltából pedig plusz egy nappal meghosszabbodik a Gyereknapi fergeteg. Május 29-én hétfőn szenzációs fellépőkkel és még annál is fantasztikusabb programokkal készülnek a szervezők.

Május 29. Hétfő
10:30 Kalap Jakab
12:00 Fitt Móka Kozma Zsuzsival
13:30 Marvel show
15:00 Jégvarázs
17:30 AK26
19:00 Caramel
20:30 Kökény Attila
A rendezvényre a belépés ingyenes!
Bővebb infó »
 

10. Budapest - Gyermekvasút Hűvösvölgy

Most vasárnap gyermeknapi programokkal várják a kirándulókat a budapesti Gyermekvasút Hűvösvölgy állomásán, a vonatok 40-50 percenként járnak majd.Az élményekkel teli utazáson kívül Hűvösvölgy állomáson 10:00 és 17:00 óra között családi programokkal kedveskednek a látogatóknak.

- A kisebbeknek lesz arcfestés, óriásszínező, óriás társasjáték, alkotóház, ugrálóvár, akadálypálya, gyermekvasúti LEGO járművek, egyenruhás fotózás.
‍- A családi kvíz nyertesei vasúttal kapcsolatos ajándékokra is számíthatnak.
- Az érdeklődők kívül-belül megnézhetnek egy tűzoltóautót és felszállhatnak egy nosztalgiabuszra. A vasútrajongók hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket.
- A KRESZ pályán a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek.
Bővebb infó »
 

Vidéki programok a gyereknapi és pünkösdi hosszú hétvégére 2023

 

11. Pécs, Zsolnay negyed

A többi között mászófal, óriáscsúszda, több ugrálóvár, motoros bemutató, bábszínház, vívás, sakk és a Vissza a jövőbe-filmekből ismertté vált autó, a DeLorean DMC-12 egy példánya is várja a látogatókat a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a hónap utolsó hétvégéjén, a gyereknap alkalmából.

A május 28-án és 29-én zajló pécsi gyereknap egyik szenzációjának számító "időgéppel" a Ginkgo téren lehet majd fotózkodni, míg a legendás filmet a június 4-én induló kertmoziban lehet majd látni a Pirogránit udvaron.

A gyereknapi hétvégén a negyed déli oldalán két mászófal, óriás csúszda, több ugrálóvár és a parkolóház tetején motoros bemutató a várja a kicsiket és szüleiket.

A Bóbita Bábszínház - az idén Magyarországon zajló nemzetközi Színházi Olimpiához kapcsolódva - a pünkösdi hétvége mindhárom napján előadásokkal várja a látogatókat.

A mozgékony gyerekek a Pirogránit udvaron Nerf ügyességi pályán tehetik próbára képességeiket, míg a Csillagteraszon Ninja Sport Warrior képzés lesz, továbbá elsajátíthatják a vívás alapjait a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club vívószakosztályának sportolóitól, de a kosárlabda és pedálos járművek kedvelőinek is nyújtanak programokat.

A pihenni vágyókat Olvasóliget várja, míg a modelljárműveket gyártó Amalgam Fine Model Cars aszfaltrajz-versenyt hirdet, de lesz sakkoktatás és -szimultán, sokféle társasjáték, nyit a Mosolyország Játszókert.

A Látogatóközpontban pedig planetáriumi előadások, a Varázstér és a VR Univerzum várja a családokat, míg a szomszédos Ginkgo téren kétszer is lesznek látványos fizikai kísérletek - sorolták a ZSÖK közleményében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy csapadékos időjárás esetén is megtartják a gyereknapot; ez esetben a Zsolnay Kulturális Negyed belső tereibe költöznek a programok.
Bővebb infó »
 

12. Tihany

Játékos foglalkozásokkal, kézműves programokkal, interaktív kiállításokkal és vezetett sétákkal várják május 28-án, gyereknapon a családokat Tihanyban, ahol a résztvevők a Tihanyi-félsziget történeteivel, legendáival és a táj kialakulásával, élővilágával ismerkedhetnek meg.

Félszigeti barangolás - örökségünk gyerekszemmel címmel szervez gyereknapi programot a KÉK - Kortárs Építészeti Központ Tihanyban helyi szervezettekkel közösen, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a természeti, és az épített örökségek védelmére - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményben.

Tihanyban több helyszínen rendezik meg az eseményt, így lesznek programok kulturális intézményekben, kiállítóterekben, valamint táj- és helytörténeti séták is bemutatják majd Tihany és a Balaton-felvidéki táj értékeit. A programok nagy része ingyenes, a helyszínekről, időpontokról az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

A gyereknapi programhoz kapcsolódva mutatják be a szervezők a Balaton-felvidéki Barangoló című kiadványt, amelyben Varga Viola művészettörténész és Nemes Anita illusztrátor történetei és rajzai hívják a táj és a környezet kalandos felfedezésére a gyerekes családokat. A rendezvényen, és később a térségben ingyenesen elérhető kiadvány egyik oldalán a felfedezésre váró helyek bemutatását, valamint játékos feladatokat, a másik oldalán pedig egy színezhető térképet találnak a barangolásra induló családok.

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ fontosnak tartja, hogy már fiatalon segítse a gyerekeket abban, hogy felismerjék és megismerjék az őket körülvevő épített és természeti értékeket. Ezért indította el a TÁJTÉKA projektet, amely a Balaton-felvidék tájhasználatát, és az ehhez kötődő jó gyakorlatokat kutatja, valamint helyi közösségekkel együtt szervez programokat.

Ezeknek az eseményeknek a célja, hogy bemutassák, hogyan lehet kötődni a történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani. A gyereknapi program is a TÁJTÉKA projekt keretében valósul meg.
Bővebb infó »
 

13. Kecskemét

Három napon át tartó programsorozattal készül a kecskeméti Ciróka Bábszínház a gyermeknapra - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

Kiszely Ágnes elmondta: a 10. Színházi Olimpia támogatásával különleges játékok, látványos és szórakoztató produkciók érkeznek Kecskemétre. A programkavalkádban május 27-én, 28-án és 29-én nemcsak hazai előadókkal találkozhat a közönség, hiszen tradicionális vendégelőadások, utcaszínházi produkciók és nem mindennapi játékok érkeznek Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Csehországból is Kecskemétre.

A három nap során az izgalmas bábelőadások mellett gólyalábas utcaszínház, óriásbábos felvonulás, koncert, cirkuszi előadás és ügyességi játékok kínálnak felhőtlen kikapcsolódást a gyermekeknek és szüleiknek.

A rendezvénysorozat szombaton délelőtt a Langaléta Garabonciások gólyalábas napindítójával veszi kezdetét. José Manuel Valbom Gil, a világhírű portugál bábjátékos három rövid, de annál izgalmasabb mesével szórakoztatja majd a közönséget. A Dom Roberto című vásári bábjátékot Gulyás László vándormuzsikus Egérparádé című asztali bábjátéka követi.     

Fülöp József vendégjátéka ezúttal is Vitéz Lászlót hozza el az érdeklődőknek, de itt lesz olaszországi rokona, Pulcinella is, aki vicces hangjával, jellegzetes maszkjában, hagyományos dél-olasz zene kíséretében szórakoztatja közönségét az olasz Irene Vecchia vendégelőadásában.

A vasárnap bábokkal és különleges hangszerekkel, Danny Bain előadásában a Kodzsugukila, a boszorkány című afrikai mesével indul. Az Illaberek Bábszínház két előadását is elhozza Kecskemétre: a Pulcinella éneke című vásári bábjátékot és a Robin Hood című kesztyűs bábjátékot. A Guixot de 8  című spanyol mechanikus játszótéren pedig használt vagy megunt tárgyak kapnak teljesen új funkciót.     

A 2000-ben alakult Tűzmadarak zsonglőrcsoport cirkuszszínházzal készül, míg a házigazda, a kecskeméti Ciróka Bábszínház az egyik legismertebb magyar népmeséből készült előadását, Az aranyszőrű bárányt mutatja be.     

Pünkösdhétfőn a napot a Svájcból érkező csapat Panorama Kino című érzékszínházi bemutatója indítja. Ezt követi a Tintaló Társulás különleges műsora, majd Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel vendégelőadásában Vitéz László, a vásári játékok hamisítatlan hőse ezúttal az elásott kincset keresi. Környei Alice A boldog ember inge című mesekoncertje mellett délután még helyet kap a programban a csehországi Art Prom V.O.S.A produkciója, a Halak című gólyalábas menetszínház is.

A 10. Színházi Olimpia keretében zajló, "Szervusztok, Pajtikák!" címmel futó eseménysorozat a gyermeknapot követően további három hétvégén - június 3-án és 4-én, 16-án, 23-án és június 24-én, a Múzeumok éjszakáján - folytatódik majd, ugyancsak nemzetközi programokkal.
Bővebb infó »
 

14. Balatonfüred

A pünkösdi hétvégén rendezik meg a 21. balatoni bor- és halünnepet Balatonfüreden, a rendezvényt  gyermeknapi programok is színesítik - közölte szombaton az MTI-vel a rendezvény fesztiváligazgatója.

Kositzky Anett elmondta, a négynapos fesztiválon a balatoni borászatok kínálata mellett kézműves sajtokat és halételeket lehet majd kóstolni, fellép mások mellett Szalóki Ági és a Góbé zenekar, valamint Petőfi Sándor születésének évfordulójáról is megemlékeznek.

A programsorozatot Figula Mihály, a tavalyi Év Bortermelője-díj nyertese nyitja meg pénteken, a rendezvényen kilenc borászat kínálja majd italait. A nyitónapon fellép Balatonfüred Város Fúvószenekara, a Góbé zenekar mellett a Hajdu Klára & Szakonyi Milán Duó valamint közreműködik az Antal Gábor Trió.

Szombaton Szalóki Ági gyerekkoncertjén kívül alkotóműhely-foglalkozáson vehetnek részt a legfiatalabbak, ahol egyebek mellett papírsárkányt készíthetnek. Lesz pékmesterség bemutató és foglalkozás, meghallgathatják az érdeklődők a Mesemanók együttes gyerekműsorát.

Vasárnap a városi Gyermeknapon a Liliput kisvonat ingyen szállítja a gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket, lesz gyerek horgászverseny, a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja keretében pedig természettudományos kísérleteket lehet majd figyelemmel kísérni. A nagyszínpadon a Mesekocsi Színház társulatának gyermekelőadása látható majd, lehet bohócdoktorokkal találkozni, lesz rendőrségi bemutató, az estét a Füred Dixieland Band koncertje zárja.

Hétfőn kutyakiállítás látható a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet szervezésében. A nagyszínpadon a Bergengóc Zenegóc gyermekműsora szórakoztatja a kicsiket - mondta a fesztiváligazgató.

A rendezvényen bemutatkoznak a nemzeti parkok is, a látogatók átfogó képet kaphatnak Magyarország természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezve szombat este a nagyszínpadon a Ghymes zenekar alapítója, Szarka Gyula Petőfi dicsérete című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Vasárnap ugyanott Petőfi Sándor megzenésített vereseit hallhatja a közönség Felül a gálya címmel, a Holdongolf Project zenés standup előadását Kathy Zsolt színművész Petruska András gitárművész és Maszkura Bíró Szabolcs harmonikaművész tolmácsolásában láthatják az érdeklődők - fűzte hozzá a fesztiválszervező.

Május 26., péntek
9.30 Nemzeti Park megnyitó (Nagyszínpad)
14.00 Neumann János Számítógéptudományi Társaság Faültetése (Tagore sétány)
17.30 Térzene – Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara
18.00 Balatoni Hal- és Borünnep megnyitó
Köszöntőt mond: Bóka István, Balatonfüred város polgármestere, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője.
Ünnepi áldást mond: Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjele
18.40 Góbé zenekar koncert
21.00 Hajdu Klára & Szakonyi Milán Duó, közreműködik: Antal Gábor Trió

Május 27. szombat
VIII. Múzeumi Gyermekszombat
10.00-18.00 Mosolyvár gyerekjátszó (Kisfaludy színpad mögött)
11.00 Szalóki Ági gyerekkoncertje (Nagyszínpad)
11.00-16.00 Papírsárkány készítése Terbe Jánossal (Vaszary Alkotóműhely és kert)
11.00-15.00 Gúzs karika készítése Törő Icával (Jókai Emlékház kertje)
11.00-16.00 Hajós tűpárna és kulcstartó készítés Győri Alízzal (Vitorlázeum)
14.00 „A Péklány bemutatja” pékbemutató, és foglalkozás gyerekeknek (Tagore sétány)
16.00 Mesemanók együttes gyerekműsora – Huncut zenekalózok (Nagyszínpad)
19.00 Szarka Gyula – Petőfi dicsérete

Május 28., vasárnap
9.00-11.00 Gyermek horgászverseny
(Rossz idő esetén: május 29., hétfő, 9.00-11.00)
10.00-13.00 Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja – természettudományos kísérletek
10.00-16.00 Mosolyvár gyerekjátszó
10.00-16.00 Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely – gyerekfoglalkozás
10.00-16.00 Falmászás (Kisfaludy színpad mögött)
10.00-11.00 Mesekocsi Színház (Nagyszínpad)
11.00-13.30 Rendőrségi bemutató
11.30-12.00 Gyermek horgászverseny eredményhirdetés (Nagyszínpad)
12.00-12.30 Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió
12.30-13.15 Taekwon-do bemutató
13.30-14.00 Trial Show bemutató (Tagore sétány)
14.30-15.00 Citera bemutató (Nagyszínpad)
15.00-16.00 Ovimuzsika – Rábaközi Rita (Kisfaludy Galéria)
18.00 HoldonGolf Projekt – Felül a gálya (Nagyszínpad)
20.00 Füred Dixieland Band

Május 29., hétfő
10.00-15.00 Kutyakiállítás kuvasz és komondor fajtáknak (Anabella Hotel előtti terület)
10.00-15.00 Mosolyvár gyerekjátszó (Tagore sétány)
10.30-11.30 Bergengóc Zenegóc gyermekműsor – Zenebona Vásár Bergengóciában

A foglalkozások ingyenesek, de a kiállítások megtekintése belépő megvásárlásához kötött.
Bővebb infó »
 

15. Vöröstó, Barnag, Tótvázsony - 2. Vöröstói Játékfesztivál

Bábelőadások, zenés gyermekelőadások várják az érdeklődőket a 2. Vöröstói Játékfesztiválon május 27. és 29. között Vöröstó mellett, Barnag és Tótvázsony lakóinak kertjeiben. A fesztiválon lesz egyebek mellett sárkányeregetés, kvízjáték és papírrepülő-bajnokság is - áll a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A rendezvényen a három település utcáin és udvarain bábelőadások, zenés gyermekelőadások várják a nézőket. Lehet majd például pedálos kisautókkal versenyezni, lesz matchbox-verseny, tárasasjáték délután, célbadobás, petanque és kvízjáték.

Rezes Judit és Szabó Győző színművészek kapcsolatuk történetét viszik színre, a zenés, táncos előadást vasárnap kora este Vöröstó egyik pajtájában Loveshake címmel láthatják a nézők.

Balsai Móni színművész pikáns verses előadással készül a fesztiválra.     

A Játékfesztivál ötlete a vöröstói családok hagyományaihoz nyúlik vissza, akik a jó idő beköszöntével rendszeresen összegyűltek, hogy együtt hódoljanak kedvenc játékaiknak. Ennek a hagyománynak a nyomán indult el 2022-ben a Játékfesztivál Tóth Benedek programigazgató kezdeményezésére.     

A Játékfesztivált a helyiek kezdeményezésére a Hangvető szervezi, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával.
Bővebb infó »
 

16. Szeged

Hét országból több mint húsz fellépő érkezik a szegedi Tengerhab Gyereknap című bábszínházi fesztiválra, amely szombattól hétfőig tart a Móra Ferenc Múzeum előtti téren - tájékoztatta a szervező Kövér Béla Bábszínház az MTI-t.

A 10. Színházi Olimpia, azon belül is a Bábszínházi Világtalálkozó keretében megrendezett fesztiválon három napon keresztül reggeltől estig várják a nézőket.
    
A program péntek délelőtt a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciójával indul, vasárnap pedig szintén egy óriásbábos felvonulással, a cseh Art Prom V. O .S. A.  Halak című előadásával zárul.

A fesztivál ízelítőt ad a bábjáték műfaji sokszínűségéből: pénteken a portugál José Manuel Valbom Gil vásári kesztyűs bábjátékkal érkezik Szegedre, a katalán Company La Tal társulat vásári mutatványos előadással készül. A közönség szombaton és vasárnap a svájci Tom Greder és csapata érzékszínházi produkciójának részese lehet: a Panorama Kino improvizatív, interaktív, térspecifikus előadást tart. Vasárnap  Irene Vecchia a nápolyi bábszínház karakterét, Pulcinellát hozza el Szegedre.

A hosszú hétvége során a magyar előadásokból sem lesz hiány: Gulyás László Egérparádéja, Takács Dani Vitéz Lászlója és a Kövér Béla Bábszínház Pintyőke Cirkusz, világszám! előadása is szerepel a programkínálatban.

A  bábelőadások mellett koncertek is várják az érdeklődőket. Szombat délután a Veronaki Zenekar, vasárnap a Hahó Együttes lép fel. A háromnapos gyereknap állandó programjai között szerepel a Tekergőtér, a Port Ciggedin múzeumtotó és Kádár Ferkó fotószínháza is, de bábsimogató és bábkészítő műhely is várja az érdeklődőket.

A programok ingyenesen látogathatók, de a helyszínen vásárolható támogatói jegy, amely a bábszínház történetét mesébe foglaló A nagy Lötty című kötet mellett és a 10. Színházi Olimpia keretén belül júniusban megvalósuló egyik előadás belépőjét is magába foglalja.
Bővebb infó »
 

+ Nyitott szertárkapuk - Országos program összesen 390 helyszínen!

Idén is vár minden érdeklődőt a "Nyitott szertárkapuk" elnevezésű gyereknapi program. Nyitva lesznek a szertárkapuk, melyeken május 28-án délelőtt 10 órától beléphetnek kicsik és nagyok.

Összesen 390 helyszínen, az ország legtöbb hivatásos tűzoltólaktanyáján és őrsén, a csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokon, kiállítóhelyeken, valamint a budapesti Tűzoltó Skanzenben várják a látogatókat.

106 Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságból 91 jelezte, hogy megnyitja kapuit, továbbá a 47 Katasztrófavédelmi Őrsből 37. A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma is nyitva lesz. 17 vármegyeszékhelyen található tűzoltóság ugyancsak várja a látogatókat.

A programban részt vevő hivatásos tűzoltó-parancsnokságok listáját itt találod »
Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok listáját pedig itt nézheted meg »

Figyelem! A kapuk délután négykor záródnak, addig mindenki keresse fel a hozzá legközelebbi laktanyát, különben újabb egy évet kell várnia erre a lehetőségre!
Bővebb infó »
 

85 szuper kirándulóhely, ha kihagynád a szervezett programokat


Ha sétálnátok egyet Budapesten, és elkerülnétek a legnépszerűbb helyeket, akkor itt tudsz felfedezni új parkokat, kirándulóhelyeket, tavakat - 20 ötletünk is van »

Ebbe a korábbi cikkbe 30 gyönyörű tavaszi kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze Budapesten és vidéken, ahova akár a gyereknapi hétvégén is elmehettek »

Ha pedig egy tanösvényt járnátok végig, akkor 35 ötletünk is van, hova látogassatok el egy könnyed túrára »

 

Rossz idő esetére: 228 benti játék és programötlet


A mostani változékony időjárásban természetesen arra is hoztunk tippet, mit csinálhattok a gyerekkel a négy fal között, ha történetesen minden kinti programot elmos az eső.

Izgő-mozgó gyerekeknek a legjobb mozgásos játékokkal készülni: 47 kipróbált ötletünk is van, mit vess be a kis nyughatatlanoknál »

Kreatívkodnátok egyet otthon fellelhető hétköznapi dolgokból, mint az üdítős kupak, a papírguriga vagy a muffinpapír? 161 kreatív tippet mutatunk, amikkel nem csak jól telik az idő, de remekül fejlesztik a gyerek kézügyességét, finommotorikáját is »


Források: MTI, az adott helyszínek weboldalai, Facebook-oldalai
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknap

Szülők lapja


2023.05.25