Gyerekversek, mondókák: ezért van szüksége a gyereknek versekre, mondókákra - Nem is hinnéd, mi mindent fejlesztenek!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Gyerekversek, mondókák: ezért van szüksége a gyereknek versekre, mondókákra - Nem is hinnéd, mi mindent fejlesztenek! Milyen a jó gyerekvers? Hogyan fejleszti a vers a gyermeki lelket? Szeretnéd tudni, hogy ismert színészek, művészek milyen kedves gyerekverseket ajánlanak kicsiknek és nagyoknak? Cikkünkből kiderül. „A gyermek lelke tiszta lap. Gondold meg, mivel írja tele a könyv, amelyet kezébe adsz.”
Móricz Zsigmond


A jó gyerekvers felszabadultan játszik a szavakkal, hangzással, képekkel
Az univerzum, a természet és az ember is ritmusban él. Az évszakok, az éjjelek és nappalok ritmikus változásaiban a születés és elmúlás körforgása is örök. A magzat az anyaméh ritmusával ismerkedik meg először, az anyai szívverés és légzés ütemét hallja. Az anyai nyelv lüktetése is ritmushordozó, egy olyan megnyugtató harmónia, ami egész életében gyógyítja az embert. A külső ritmusok ezeket tovább erősítik.Ilyen a vers is, amely az anyanyelvre épül, és amiben a világegyetem ősi ritmusa lüktet. Ez a költészet ősforrása, a jó gyerekvers ebből merít, felszabadultan játszik a szavakkal, hangzással, képekkel. A jó gyerekversnek mágikus ereje van, olyan bűvös erővel bír, amivel képes a gyermekekre hatni. És nem csak áthat, vigasztal és felderít, hanem ennél sokkal többet hordoz magában.


Hogyan fejleszti a vers a gyermek személyiségét?


A gyermekvers a pozitív személyiség jegyeinek megalapozását, érzelmi, erkölcsi és értelmi fejlődését is elősegíti, nyelvi és a kommunikációs képességeket fejleszti az irodalom esztétikai - művészi hatásaival. A verselés komplex élménynyújtás és személyiségfejlesztés, az egészséges lelki fejlődés elmaradhatatlan eleme. A gyermekirodalmi alkotások képesek a gyermek érzelmeit formálni, elmélyíteni és új érzelmeket kialakítani, az érzelmi intelligencia fejlesztésének az alapja, a derű forrása. A vers örömforrás - derű, esztétika, társas élmény, nyelv, gondolat -, amely nagy belső energiákat mozgósít.

Az értékes gyermekirodalmi alkotások biztosítják a gyermeki érdeklődés fenntartását a természeti és társadalmi környezet, az emberek s önmaga iránt; segítik az olvasó-, színház- és múzeumlátogató, kulturális értékeket élvező, értékelő felnőtté válását. A vers a gyermek anyanyelve: segítségükkel kapcsolódik az őt körülvevő világba, általuk szerzi meg az életről szóló tudást. A közös verselés erősíti és mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot.
Fontos szerepe és jelentősége van az irodalmi alkotásoknak, nagy a felelőssége a műveket választó, tolmácsoló felnőtteknek.

Nézzük, kedvenceink mit gondolnak a verselésről és milyen gyerekverset választottak.
 

Gubás Gabi - Anna kedvenc kannája

Jászai Mari-díjas magyar színésznő, szinkronszínész

"Nekem szívem csücske a versmondás , ha meg tudjuk szerettetni gyerekkorban a mesék és a versek világát, biztos vagyok benne, hogy ez felnőtt korukra is meghatározó élménnyé válik és csak hozzá tesz a személyiségünkhöz”

Gubás Gabi ezt a gyerekverset választotta:


 

Kautzky Armand - A lóvá tett szamár

Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész

„A verselést nem lehet elég korán kezdeni. A szépség iránt fogékonyság és a lélek fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontosak a pozitív hangulatú, ritmikus és mondanivalót is hordozó gyerekversek.”

Kautzky Armand ezt a gyerekverset választotta:


 

Novodomszky Éva - Három kofa

Televíziós műsorvezető

„Gyerekkoromban nagyon sokat szavaltam versenyeken, a nagyobbik fiam is minden évben indul szavalóversenyen. Együtt tanuljuk a verseket, átbeszéljük, hol és miért kell hangsúlyozni. Ez egy kiváló családi közös program. Hiszek abban, hogy a verstanulást soha sem kellene abbahagyni, mert jó a lelkünknek és az agyunk tornáztatására is."

Novodomszky Éva ezt a gyerekverset választotta:


 

Gesztesi Károly - A szúnyogirtó

Színművész, szinkronszínész

„Hajrá gyerekek, tiétek a jövő! De ne felejtsétek az ősöket!”
Gesztesi Károly ezt a gyerekverset választotta:


 

Stohl András - Szuper-hős-napom

Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész ezt a verset választotta:


 

Mahó Andrea - Mától mosolyogni fogok

Artisjus-díjas magyar színésznő, énekesnő, szinkronszínésznő ezt a gyerekverset választotta:


 

Győrfi Pál - Fordított világ

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezt a gyerekverset választotta:


 

Hajdú Steve - Kívánságlista

Színész, rádiós műsorvezető ezt a gyerekverset választotta:Fotó: Freepik/yanalya

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.02.22