"Gyermek lesz a vége" - ezt ígéri az új meddőségi központ professzora

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


"Gyermek lesz a vége" - ezt ígéri az új meddőségi központ professzora

Ma Magyarországon minden hatodik pár küzd meddőséggel, ezen szeretne segíteni a most megnyílt debreceni Meddőségi Központ.

Minden hatodik nő és férfi érintett
Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) osztályvezetője azt mondta, világszerte nő a meddőséggel küzdő nők és férfiak aránya, Magyarországon minden hatodik nő és férfi érintett. Ezért egészségügyi és népesedéspolitikai szempontból is kulcskérdés a meddőség kezelése, hogy minden vágyott gyermek megszülessen - tette hozzá.

Minden meddőséggel küzdő párnak elérhetővé kell tenni a kezelést
A szakember fontos célnak nevezte, hogy olyan egységesen magas színvonalú ellátórendszert alakítsanak ki, amely minden, meddőséggel küzdő párnak hozzáférhető egész Magyarországon.
A meddőségi központ olyan hely, ahol "a remény és a szakszerű támogatás találkozik" - jegyezte meg Szöllősi Katalin.
Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, neonatológus professzor közölte, a meddőségi központ egyrészt fontos a családok szempontjából, mert minden tíz családból egy-kettőnek segíteni kell, hogy gyereke lehessen, másrészt fontos az egyetemnek, amely felelős ezekért a családokért.

10-ből csak 1 korababát vihettek haza korábban, ma már 10-ből 9-et
Hozzátette: volt időszak, amikor tíz, egy kilogramm alatti koraszülött közül csak egyet vihettek haza a szüleik, ma már tízből kilenc gyereket tudnak egészségesen hazaengedni.

"Gyermek lesz a vége" - ígéri az akadémikus
Azoknak a családoknak, akik a DE meddőségi központjában kérnek segítséget, nem engedik el a kezét: "gyermek lesz a vége" - fogalmazott az akadémikus.

Évi kétezer párt lát majd el a meddőségi központ
Szabó Zoltán, a DE klinikai központjának elnöke jelezte: az új meddőségi központban évente legalább kétezer pár kivizsgálását és orvosi ellátását tervezik. Az átfogó nőgyógyászati és urológiai, andrológiai diagnosztikát és kezelést biztosító szervezeti egység a korábbinál is gyorsabb és egyértelmű betegutakat fog eredményezni, reményeik szerint hozzájárulva a vágyott gyermek megszületéséhez, a születésszám növekedéséhez.
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városnak mindenben komoly partnere az egyetem. Kiemelten fontos számukra a gyerekvállalás: amikor 2014-ben elhatározták, hogy a város új fejlődési pályára áll, jelentős népességnövekedéssel is számoltak. Ebben nemcsak a betelepülőkre számítanak, hanem arra is, hogy a helyben élők is hozzájárulnak a növekedéshez - ismertette a városvezető.

 

Egyedülálló spermaanalizátor a debreceni központban
Az avatáson elhangzott, hogy a párok kivizsgálása egy helyen és egy időben történik, ami országosan egyedülálló, mint ahogy az a számítógépes spermaanalizátor is, amellyel a férfiakat vizsgálják.

 


Forrás: mti
Fotó: Freepik és mti


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2023.09.27